Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ιερό κείμενο- Oι αντιδράσεις στη νέα πρόκληση του Τούρκου Προέδρου

21:24 22/11/2016 - Πηγή: iPop

Για ακόμα μια φορά ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί αναφερόμενος στην Συνθήκη της Λωζάνης, για την οποία τονίζει πως «δεν είναι ιερό κείμενο» και ζητά την επαναδιαπραγμάτευσή της. Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ και οι ΑΝΕΛ κάνουν λόγο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας. Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, λέγοντας πως πρόκειται για δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «A Haber», ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως η Συνθήκη δεν είναι «ιερό

κείμενο, ούτε ιερό βιβλίο που δεν μπορεί να τεθεί σε συζήτηση. Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα».

Η συγκεκριμένη δήλωση του Τ. Ερντογάν προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να τονίζει ότι οι επαναλαμβανόμενες αμφισβητήσεις είναι μια σοβαρή εξέλιξη.

Οι επαναλαμβανόμενες, από την Άγκυρα, δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς νομικού πλαισίου, που – εδώ και σχεδόν έναν αιώνα – έχει καθορίσει τις ισορροπίες και τη σταθερότητα στην περιοχή, συνιστούν ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη. Οι νέες δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον πρόεδρο της Τουρκίας προκαλούν πρόσθετη ανησυχία και ακόμα πιο έντονο προβληματισμό. Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο και λίγο πριν τη σχεδιαζόμενη διμερή συνάντησή τους

ΑΝΕΛ: Ο Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας

«Με τις σημερινές δηλώσεις του, με τις οποίες θέτει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας.

Μπορεί να φαντάζεται τον εαυτό του σε ρόλο σουλτάνου, αλλά μάλλον δεν κατανοεί ότι βαδίζει σε ολισθηρά και επικίνδυνα μονοπάτια.

Καμία προσπάθεια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης και του ισχύοντος διεθνούς δικαίου δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα».

Kληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ο Δ. Τζανακόπουλος νωρίτερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έκανε λόγο ότι είναι δημοσίευμα κι όχι δήλωση και πρόσθεσε πως δεν σχολιάζει δημοσιεύματα.

Διαβάστε ακόμα:

Εμμένει ο Ερντογάν- Ζητά την εξέταση της Συνθήκης της Λωζάνης παρά τις αντιδράσεις

Photo: AP

The post Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι ιερό κείμενο- Oι αντιδράσεις στη νέα πρόκληση του Τούρκου Προέδρου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα