Επί ποδός η Κυβέρνηση για το προσφυγικό- Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα- Τουσκ

10:20 16/2/2016 - Πηγή: iPop

Καθοριστική για το μέλλον της χώρας είναι η συγκεκριμένη εβδομάδα. Η Κυβέρνηση τρέχει να προλάβει έτσι ώστε να βρεθεί λύση για το προσφυγικό και να απομακρυνθούν τελείως τα σενάρια τα οποία αναφέρονται σε έξοδο της χώρας μας από την Σένγκεν.

Με φόντο το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τρίτης στις 10:00, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Η

συγκεκριμένη συνάντηση αξίζει να τονιστεί πως σημαίνει την αρχή μιας σειράς κρίσιμων συναντήσεων για το προσφυγικό.

Συνάντηση (Αθήνα) με Πρωθ. @atsipras ενόψει της συνόδου κορυφής για την παραμονή του ΗΒ στην ΕΕ και τη μετανάστευση pic.twitter.com/4ZZgvDqSAC

— Donald Tusk (@eucopresident) February 16, 2016

Meeting PM @atsipras in Athens to prepare for this week’s #EUCO on #UKinEU and migration pic.twitter.com/qBXZxjD7XE

— Donald Tusk (@eucopresident) February 16, 2016


Μετά τη συνάντηση Τσίπρα- Τουσκ ακολουθεί η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη, μια ημέρα πριν την έναρξης της Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ε.Ε., ενώ με μεγάλη αγωνία αναμένεται και η τριμερής Ελλάδας- Τουρκίας- Γερμανίας.

Στην συνάντησή των δύο αντρών που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη κύριο θα αποτελέσει το προσφυγικό, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες σαφώς και θα γίνει και στην συμφωνία Τουρκίας- Ε.Ε. για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Μια μέρα αργότερα και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν γίνει η έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε μια μίνι σύνοδο την οποία οργανώνουν η Γερμανία και η Γαλλία στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην Ε.Ε..

Θέμα της μίνι αυτής συνόδου θα είναι το προσφυγικό. Σ΄αυτή θα συμμετέχουν 11 χώρες, ενώ το παρών θα δώσει και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Παράλληλα, είναι πολύ πιθανόν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής να πραγματοποιηθεί και τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Γερμανίας- Τουρκίας.

Σημείωση!

Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Αυστρία φαίνεται πως είναι υπέρ του κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδας, καθώς όπως υποστηρίζουν, είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές.

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, τόνισε σε δηλώσεις του πως θα πρέπει να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο για την προστασία των συνόρων της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, καθώς η Τουρκία και η Ελλάδα ίσως δεν μπορούν να αναχαιτίσουν τις προσφυγικές ροές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα ήθελε να εκπλαγεί ευχάριστα από τους Έλληνες συναδέλφους του, αλλά παραδέχτηκε πως είναι απαισιόδοξος γι’ αυτό και ζητά εναλλακτικό σχέδιο για την προστασία των συνόρων.

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός δήλωσε σχετικά πως: «Η τρέχουσα κατάσταση, όπου έως και 3.000 έρχονται στην Ελλάδα κάθε ημέρα, σίγουρα δεν είναι αυτό που έχουμε κατά νου».

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ωστόσο, θεωρεί το κλείσιμο συνόρων «ψευτολύση»: «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους-μέλους είναι ψευτολύση που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο».

Τα σενάρια που θέλουν τη μια χώρα μετά την άλλη να φλερτάρει με έξοδο από την Σένγκεν πάγωσε το Βερολίνο. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, καμιά ευρωπαϊκή κοινή λύση δεν είναι δυνατόν να προβλέπει να διώξει κάποια χώρα από τη Συνθήκη.

Μέρκελ: Αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά ο φράχτης στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ

Ένας φράχτης στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ θα αποτελούσε αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά και δεν θα έλυνε το πρόβλημα, τόνισε ο Άνγκελα Μέρκελ.

Η βοήθεια της Ε.Ε. σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ

Αξίζει να σημειωθεί σ’ αυτό το σημείο πως η βοήθεια που θα λάβει η ΠΓΔΜ από την Ε.Ε. είναι 10 εκατ. ευρώ και η Ελλάδα θα λάβει 12,5 εκατ. ευρώ.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σχετικά πως: «Οποιαδήποτε δράση στα σύνορα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex. Η βοήθεια αυτή δεν χρηματοδοτεί το χτίσιμο κανενός φράχτη γιατί το έργο της Επιτροπής στοχεύει στη διαχείριση των συνόρων και όχι στο κλείσιμό του».

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Επί ποδός η Κυβέρνηση για το προσφυγικό- Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα- Τουσκ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα