Έντονη αντιδράση του Αγιοταλάχ Χομεϊνί για την εκτέλεση σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία

12:10 3/1/2016 - Πηγή: iPop

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, κάνει λόγο για «πολιτικό λάθος» της Σαουδικής Αραβίας, αναφερόμενος στην εκτέλεση του σιίτη κληρικού Νιμρ αλ-Νιμρ, δηλώνοντας ότι οι πολιτικοί στο σουνιτικό βασίλειο θα αντιμετωπίσουν τη «θεία δίκη» για το θάνατο του.

Σύμφωνα με το πληροφορίες που μεταδίδει ο βρετανικός Guardian, o Αγιταλάχ Χομεϊνι, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση του Ιράν την Κυριακή 3 Ιανουρίου, περιέγραψε την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, ως «πολιτικό λάθος» της Σαουδικής Αραβίας, ενώ υπογράμμισε

πως «το αδικοχαμένο αίμα αυτού του μάρτυρα, θα φέρει τη θεία δίκη η οποία θα καταλάβει τους πολιτικούς στη Σαουδική Αραβία.

Iran’s leader vows “divine vengeance” over cleric’s execution in Saudi https://t.co/kXy2f7P7DN

— The Guardian (@guardian) January 3, 2016

Υπενθυμίζουμε ότι 47 άνθρωποι εκτελέστηκαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας στη Σαουδική Αραβία, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ο σιίητης ιερωμένος Νιμρ αλ-Νιμρ, ενώ οι εν λόγω εκτελέσεις έχουν ήδη προκαλέσει κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι σιίτες κληρικοί αποτελούν ένα αγκάθι στο εσωτερικό του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ο ίδιος ο Νιμρ αλ-Νιμρ, υπήρξε θερμός υποστηρικτής των διαδηλώσεων, τασσόμενος υπέρ της δημοκρατίας, με τον Χομεϊνί να υποστηρίζει, μιλώντας για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου πως «Ο Θεός δεν θα συγχωρήσει … θα στοιχειώσει τους πολιτικούς αυτού του καθεστώτος».

Ο Χομεϊνί προσέθεσε:

Ο Νιμρ αλ-Νιμρ ήταν ένας κληρικός καταπιεσμένων, που δεν ενθάρρυνε τους ανθρώπους να ενταχθούν σε ένα ένοπλο κίνημα, ούτε είχε συμμετάσχει σε καμία τρομοκρατική οργάνωση, Εξέφρασε μόνο δημόσια κριτική με βάση τα θρησκευτικά του φρονήματα.

Οι εν λόγω εκτελέσεις στη Σουδική Αραβία προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες γύρω από την περιοχή ενώ στο Μπαχρέιν, η αστυνομία άνοιξε πυρ για να ελέγξει ένα πλήθος διαδηλωτών, τη ίδια στιγμή που διαδηλώσεις διαμαρτυρίας αναμένονται να πραγματοποιηθούν στο Ιράν, το Λίβανο και την Ινδία.

Την ίδια στιγμή οι δυτικές δυνάμεις εκφράζουν την επιφυλακτικότητα τους για την κλιμάκωση των αντιδράσεων στη Μέση Ανατολή, έπειτα και από την πρόσφατη επίθεση διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

UPDATE:Attack on Saudi embassy in Tehran “totally unjustifiable”-Iranian Pres Rouhani https://t.co/OWjSxD2xJE #Nimr pic.twitter.com/gPrsTbF1JR

— RT (@RT_com) January 3, 2016

The post Έντονη αντιδράση του Αγιοταλάχ Χομεϊνί για την εκτέλεση σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα