Τζανακόπουλος: Στόχος μια καταρχήν πολιτική συμφωνία στο Eurogroup

13:42 16/2/2017 - Πηγή: iPop

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, αναφερόμενος στην Κυβέρνηση, πως «παραμένει σταθερή και αταλάντευτη στη θέση της ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι τα περί πρότασης Moscovici δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και δήλωσε, ότι: «Στόχος όλων είναι να υπάρξει μια καταρχήν πολιτική συμφωνία στο Eurogroup στις 20/2».

«Υπερκαλύψαμε τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Συνεπώς δεν έχει νόημα, με βάση τους αριθμούς, η επιβολή

επιπλέον μέτρων λιτότητας» ξεκαθάρισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Στη συνέχεια έκανε ειδική αναφορά στην επίσκεψη του Pierre Moscovici την Τετάρτη στην Αθήνα και είπε χαρακτηριστικά:

Ο Moscovici επιβεβαίωσε τα στοιχεία που αφορούν την απόδοση της οικονομίας και ξεκαθάρισε ότι βάσει αυτών πρέπει να γίνει κάθε συζήτηση. Δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων. Μίλησε για την ανάγκη να εξέλθει η οικονομία από το μακρύ τούνελ της λιτότητας

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε «κλειδί» για να υπάρξει θετική εξέλιξη στο Eurogroup της 20/2 την επιστροφή στον ρεαλισμό τόσο του ΔΝΤ όσο και του ΥΠΟΙΚ Γερμανίας και τόνισε:

Αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει επιτέλους την πραγματικότητα των αριθμών και να προβεί σε πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια

Επίσης, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρώτη έστω και δειλή μετατόπιση του Poul Mathias Thomsen ότι «το ΔΝΤ ενδέχεται να αναθεωρήσει προς το θετικότερο τις προβλέψεις του».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε, πως η ελληνική Κυβέρνηση περιμένει από τον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας «να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα Πρωτογενή Πλεονάσματα στο μεσοπρόθεσμο διάστημα» και πρόσθεσε:

Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια συμφωνία για την εμπέδωση της σταθερότητας, την παγίωση των αναπτυξιακών ρυθμών & την έξοδο από την κρίση

«Όλα αυτά πρέπει να γίνουν χωρίς επιπλέον βάρη για την ελληνική κοινωνία» είπε και εξήγησε, πως «στόχος είναι μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα».

Πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας:

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έστρεψε τα πυρά του κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέροντας:

Αν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση θα υποχωρούσαν σε όσα μέτρα απαιτούσαν από την αρχή οι δανειστές και θα εφάρμοζαν και άλλα τόσα

Κατήγγειλε μάλιστα, πως μέχρι χθες στη ΝΔ, ζητούσαν να μην κλείσει η αξιολόγηση και να γίνουν εκλογές, ενώ όπως είπε τώρα «μας κατηγορούν ότι δήθεν καθυστερούμε».

«Αφού επιτευχθεί η συμφωνία, έχουν την ελπίδα ότι θα μας κατηγορούν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε αποτελεσματικά» εξήγησε.

Εστιάζοντας στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο αλλά και στις συναντήσεις του ο Δ. Τζανακόπουλος είπε:

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει για 75’ τις θέσεις του στον Wolfgang Schäuble αλλά δεν βρίσκει ούτε μισό για να τις παρουσιάσει στους Έλληνες πολίτες και χαρακτήρισε την πρόταση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «ταυτόσημη με τις προτάσεις των πιο ακραίων από τους δανειστές» και, όπως υπογράμμισε «γι΄αυτό δεν την παρουσιάζει δημόσια».

Ο Δ. Τζανακόπουλος ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:«Υιοθετεί τις προβλέψεις της Κομισιόν ή του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία;Συμφωνεί με τις απαιτήσεις νέων μέτρων για 4,5 δις ευρώ μετά τη λήξη Θέλει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την 2η αξιολόγηση;».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει την αποχώρηση του Mustafa Akıncı από τη συνάντηση του με τον Νίκο Αναστασιάδη την Πέμπτη και τόνισε, πως η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Θυμίζουμε, πως νωρίτερα την Πέμπτη σύμφωνα με πληροφορίες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε, πως «εμπόδια για το κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελούν οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας».

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Υπάρχει προοπτική για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

photo:Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

The post Τζανακόπουλος: Στόχος μια καταρχήν πολιτική συμφωνία στο Eurogroup appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα