Ελπίδα για συμφωνία μέχρι την Κυριακή- Κλείδωσε το ασφαλιστικό;

08:03 7/4/2016 - Πηγή: iPop

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια πρώτη συμφωνία μέχρι την Κυριακή εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για δύο κείμενα συμφωνίας: ένα με την Κομισιόν και ένα με το ΔΝΤ. Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να έχουν συμφωνήσει με την ελληνική πρόταση όσον αφορά το ασφαλιστικό.

Ο Ε. Τσακαλώτος εξερχόμενος το βράδυ της Τετάρτης από την συνάντηση με το Κουαρτέτο, δήλωσε στους δημοσιογράφους: ««Ελπίζουμε να καταλήξουμε μέχρι την Κυριακή σε ένα κείμενο συμφωνίας για να

πάμε μετά στη Σύνοδο του ΔΝΤ και στο Eurogroup». Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι θα γραφούν δύο κείμενα συμφωνίας: ένα με την Κομισιόν κι ένα με το ΔΝΤ.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι το κείμενο δεν σημαίνει ότι θα εκταμιευτεί κάποια δόση κατευθείαν καθώς, όπως είπε, για να προχωρήσουμε πρέπει να υπάρχει έγκριση από Κομισιόν, ΔΝΤ και Eurogroup.

Κλείδωσε το ασφαλιστικό;

Πληροφορίες που μεταδίδονται στα Μέσα Ενημέρωσης θέλουν το ασφαλιστικό να έχει κλείσει, με τους δανειστές να αποδέχονται τις περισσότερες θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές κάνουν λόγο πως τα ζητήματα στα οποία υπάρχει συμφωνία είναι τα εξής:

Εθνική σύνταξη στα 345 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης και στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης.Κλίμακα ποσοστών προσαύξησης από 0,77 έως 2%, με στόχο την ενίσχυση των κινήτρων για εισφορές και εργασία.Νέοι κανόνες για τους νέους συνταξιούχους.Ελάφρυνση των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι επικουρικές αναμένεται να υποστούν μείωση, με πηγές να μιλάνε για μείωση της τάξεως του 30%. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα κριθούν από το κατά πόσον οι Θεσμοί θα αποδεχθούν την αύξηση κατά 1% στις ασφαλιστικές εισφορές για τρία χρόνια.

Το εφάπαξ αναμένεται να υποστεί κούρεμα περίπου 15% και το μέρισμα περί το 32%.

Ζήτημα ορίου στην ηλικία σύνταξης χηρείας θέτουν οι Θεσμοί

Οι Θεσμοί φαίνεται πως έθεσαν ζήτημα για όριο στην ηλικία σύνταξης χηρείας. Οι δανειστές φέρεται πως ζητούν να μειωθεί το όριο ηλικίας στα 57 ή 58 χρόνια.

Παράλληλα, προτείνουν πρόβλεψη για όσους έχουν ανήλικα παιδιά, οι οποίοι θα παίρνουν σύνταξη χηρείας για τρία έτη.

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι χορήγηση σύνταξης χηρείας αντίστοιχη στο 70% της σύνταξης του αποθανόντος για 3 χρόνια και στη συνέχεια στο 50% μέχρι ο επιζών να φθάσει τα 65 του χρόνια.

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Ελπίδα για συμφωνία μέχρι την Κυριακή- Κλείδωσε το ασφαλιστικό; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα