Εκτοξεύτηκαν οι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

18:32 18/4/2017 - Πηγή: iPop

Εκτοξεύτηκαν οι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόροι UPSat και DUTHSat, Με επιτυχία εκτοξεύθηκαν με επιτυχία στο διάστημα, το απόγευμα της Τρίτης, στις 18:12 ώρα Ελλάδας, μαζί με 26 άλλους παρεμφερείς μικροδορυφόρους, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα των ΗΠΑ, πάνω σε ένα πύραυλο-φορέα «Atlas V», με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

lang="en" dir="ltr">LIFTOFF! @OrbitalATK’s #Cygnus cargo vehicle leaves Earth to deliver cargo and supplies to @Space_Station: https://t.co/mzKW5uDsTi pic.twitter.com/iaXHHdKHye

NASA (@NASA) April 18, 2017

Οι 28 μικροδορυφόροι CubeSats -όπως είναι η κοινή ονομασία τους- αποτελούν μέρος του φορτίου που στέλνεται στον ISS από την ιδιωτική αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Orbital ATK, στο πλαίσιο της αποστολής του ρομποτικού διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus της τελευταίας.

Και οι 28 μικροδορυφόροι είναι μέρος του φορτίου που στέλνει η ιδιωτική αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Orbital ATK στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στο πλαίσιο της αποστολής του ρομποτικού διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus.

Το Cygnus μεταφέρει περί τους 3,5 τόνους προμηθειών κι επιστημονικού φορτίου.

UPSat

Πρόκειται για τον πρώτο ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού μικροδορυφόρο, ο οποίος δημιουργήθηκε από ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήματα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών) και του ιδρύματος Libre Space Foundation για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα QB50.

DUTHSat

Ο δεύτερος μικροδορυφόρος δημιουργήθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) από ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Θεόδωρο Σαρρή.

Οι μικροδορυφόροι έχουν μια σειρά εξελιγμένων αισθητήρων και πρόκειται να χρησιμεύσουν για τη συλλογή δεδομένων και τη μελέτη του ανώτατου στρώματος της γήινης ατμόσφαιρας, της θερμόσφαιρας. Η θερμόσφαιρα είναι σε ύψος 200 έως 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.

Όταν οι 28 μικροδορυφόροι φθάσουν με το διαστημικό σκάφος Cygnus στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα εκτοξευθούν ο ένας μετά τον άλλο στο διάστημα, προκειμένου να αρχίσουν το επιστημονικό έργο τους.

Θα ακολουθήσει η αποστολή στον ISS άλλων οκτώ μικροδορυφόρων CubeSats με τον ινδικό πύραυλο PSLV. Οι συνολικά 36 μικροδορυφόροι θα εξαπλωθούν σε διάφορα σημεία δύο διαφορετικών τροχιών και, μετά από περίπου ένα μήνα, θα δημιουργήσουν ένα εκτεταμένο δίκτυο μελέτης της θερμόσφαιρας πάνω από τη Γη.

The post Εκτοξεύτηκαν οι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Blogs > iPop
Εκτοξεύτηκαν, Διεθνή Διαστημικό Σταθμό,ektoxeftikan, diethni diastimiko stathmo