Έκκληση για να μην καταρρεύσει η Σένγκεν απευθύνει ο Γιούνκερ την ώρα που η Μέρκελ τονίζει πως η κατάσταση στην Ειδομένη είναι επείγουσα

11:38 2/3/2016 - Πηγή: iPop

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη κατάρρευση της Σένγκεν κρούει ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζει πως «η κατάσταση στην Ειδομένη είναι επείγουσα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, Le Figaro, το οποίο επικαλείται απόρρητο έγγραφο της Κομισιόν, ο Πρόεδρος της αναμένεται

την Τετάρτη να απευθύνει έκκληση στα κράτη- μέλη της Ε.Ε. να στηρίξουν την Σένγκεν και να μην οδηγήσουν στην καταστροφή.

Όπως τονίζει η Le Figaro, το επίσημο έγγραφο τονίζει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να ζητήσει σήμερα, Τετάρτη, την κινητοποίηση των 28 της Ευρωζώνης έτσι ώστε να μην καταστραφεί η Σένγκεν.

Μάλιστα, το άρθρο σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα προσπαθήσει να «ενεργοποιήσει τα κράτη μέλη έτσι ώστε να μπορέσουν οι Βρυξέλλες στα τέλη Μαρτίου να ανακτήσουν τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.».

Η γαλλική εφημερίδα εξηγεί πως το έγγραφο είναι δεκατέσσερις σελίδες και σημειώνει ότι: «Η ελεύθερη διακίνηση ατόμων είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ευρώπης».

Παράλληλα, η αμερικανική εφημερίδα «Wall Strett Journal» αναφερόμενη στην Άνγκελα Μέρκελ υπογραμμίζει: «Έγινε ο απρόσμενος σύμμαχος της Ελλάδας στο προσφυγικό».

Να τονιστεί πως η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε έκκληση προς όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και να συμβάλλουν στην πλήρη επαναφορά της Σένγκεν, καθιστώντας δυνατή την ελεύθερη διακίνηση.

Κατά την συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, η κ. Μέρκελ τόνισε πως «ένας πρόσφυγας δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι θέλει να πάρει άσυλο σε μία συγκεκριμένη χώρα της Ε.Ε.».

Τέλος, ερωτώμενη σχετικά με τα επεισόδια στην Ειδομένη και το κατά πόσον υπάρχει σύγκριση με την κατάσταση στην Ουγγαρία τον Σεπτέμβρη, η κ. Μέρκελ σχολίασε:

Νομίζω ότι οι δύο καταστάσεις δεν συγκρίνονται. Τώρα έχουμε ξεκινήσει μια σειτά προετοιμασιών στην Ελλάδα, κάποια από τα hot spots λειτουργούν. Υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας και πρέπει οι πρόσφυγες να τα χρησιμοποιούν. Είναι ξεκάθαρο: Υπολογίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός καταμερισμού των προσφύγων από την Ελλάδα, καθώς είναι η χώρα που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης

Ενώ επίσης, στον γερμανικό Τύπου φαίνεται πως αίσθηση έχει προκαλεί η δήλωση του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος τόνισε:

«Οι πρόσφυγες πρέπει να πηγαίνουν απευθείας από την Ελλάδα στη Γερμανία».

The post Έκκληση για να μην καταρρεύσει η Σένγκεν απευθύνει ο Γιούνκερ την ώρα που η Μέρκελ τονίζει πως η κατάσταση στην Ειδομένη είναι επείγουσα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα