Εισαγγελική πρόταση: Ένοχος μόνο ο Ρουπακιάς. «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση»

19:40 18/12/2019 - Πηγή: iPop

Την άποψη ότι «δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν κεντρικό σχεδιασμό, ούτε εντολές Μιχαλολιάκου», εξέφρασε η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η ίδια πρότεινε μόνο την ενοχή του Ρουπακιά και την απαλλαγή όλων των άλλων κατηγορουμένων.

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, πρότεινε την απαλλαγή όλων των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής

από την κατηγορία της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση καθώς και την απαλλαγή των υπολοίπων κατηγορουμένων για το αδίκημα της ένταξης σε αυτή, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε η ίδια στη δίκη της Χρυσής Αυγής, δεν προέκυψε ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα ούτε εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Μιλώντας για τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, η κ. Οικονόμου είπε ότι είτε δεν είχαν ιδία γνώση και εξέφραζαν απόψεις, κρίσεις, συμπεράσματα, είτε όσον αφορά τους προστατευόμενους, ότι οι ισχυρισμοί τους συνίστατο σε αοριστίες, εικασίες, ανακρίβειες και γεγονότα «που δεν αντέχουν στη λογική».

Παράλληλα, η ίδια πρότεινε την μετατροπή της κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη για τους 5 κατηγορούμενους που φέρονται ότι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα το 2012.

Όπως ανέφερε η Αδαμαντία Οικονόμου, από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι δράστες της επίθεσης ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι, ωστόσο, δεν  είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση, γιατί αν είχαν, δεν θα σταματούσαν την επίθεση έως ότου επιτελέσουν τον σκοπό τους.

Δεν θέλησαν να θανατώσουν το θύμα

Για την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ πρότεινε την ενοχή κατηγορουμένων για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και απλής σωματικής βλάβης, η οποία ωστόσο έχει παραγραφεί. Και σε αυτήν την περίπτωση, η εισαγγελέας είχε την γνώμη ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη, λέγοντας ότι σκοπός των δραστών ήταν να πλήξουν το συνδικάτο και όχι να σκοτώσουν. «Αν ήθελαν να το κάνουν θα είχαν επιφέρει χτυπήματα στο κεφάλι των θυμάτων».

Για τα δύο όπλα που είχαν βρεθεί στην κατοχή του Ηλία Κασιδιάρη, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή του, λέγοντας ότι η αφαίρεση του μειωτήρα ενός όπλου εντός οικίας δεν συνιστά μετατροπή του όπλου.

Για τον Γιώργο Γερμενή, ζήτησε την ενοχή του για πλημμεληματική κατοχή πυρομαχικών αλλά όχι για διακεκριμενη οπλοκατοχη, ενώ την ίδια άποψη εξέφρασε και για τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του Ν. Μιχαλολιάκου.

Η ίδια πρότεινε την ενοχή του Ιωάννη Λαγού για πλημμεληματική κατοχή όπλων (και όχι διακεκριμένη όπως κατηγορείτο), καθώς και για παράνομη κατοχή φωτοβολίδων κρότου λάμψης. Τέλος, ζήτησε την απαλλαγή του Στάθη Μπούκουρα απο το αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

«Ένοχος μόνο ο Ρουπακιάς»

Η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα από πρόθεση, υποστηρίζοντας ότι ο Ρουπακιάς χτύπησε το θύμα με μανία σε καίρια σημεία, αποδεχόμενος το ανθρωποκτόνο αποτέλεσμα της πράξης του.

Οι ισχυρισμοί του ότι προκλήθηκε από τον Φύσσα και ότι φοβήθηκε γιατί τράβηξε μαχαίρι δεν ευσταθούν. Ο Γ. Ρουπακιάς ήταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, η οποία του επέτρεπε την ήρεμη σκέψη και αποδεχόμενος το θανατηφόρο αποτελέσμα των ενεργειών του, και χρησιμοποιώντας το αναδιπλούμενο μαχαίρι, έπληξε τον Παύλο Φύσσα δύο φορές στο ύψος της καρδιάς

Η εισαγγελική λειτουργός, ωστόσο, ζήτησε την απαλλαγή των υπολοίπων 17 συγκατηγορουμένων του Γ. Ρουπακιά, οι οποίοι κατηγορούνται είτε για άμεση είτε για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα, υποστηρίζοντας ότι, αν και ήταν παρόντες με το SMS που έλαβαν απ’ τον Γιώργο Πατέλη, δεν προέκυψε ότι ενθάρρυναν τον Ρουπακιά για τη δολοφονία, «καθώς ήταν ελάχιστος ο χρόνος που μεσολάβησε από τη στιγμή που ο δράστης βγήκε από το αυτοκίνητο και επιτέθηκε στον Φύσσα. Δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν την ανθρωποκτόνο πρόθεση του δράστη. Εάν υπήρχε σχέδιο για τη δολοφονία, θα έπαιρνε και ο Ρουπακιάς SMS».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, αν ο Ρουπακιάς είχε προσχεδιάσει το έγκλημα, δεν θα έπαιρνε το αυτοκίνητο της αδελφής του και θα έκρυβε τις πινακίδες. «Δεν προέκυψε ότι η δολοφονία Φύσσα έγινε έπειτα από εντολή της ηγεσίας του Νίκου Μιχαλολιάκου ή του Γιάννη Λαγού. Ποιο θα ήταν το όφελος από μια τέτοια ενέργεια;».

Αν, πράγματι, ήταν προσχεδιασμένη η δολοφονία Φύσσα γιατί τη διέπραξαν σε κεντρικό σημείο, και όχι κάποια άλλο βράδυ, σε απόμερο σημείο, ώστε το έγκλημα να μη γίνει ορατό;

Συγκλόνισε η μητέρα του Παύλου Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής

«Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Σήμερα στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει….», είπε η μητέρα του Παύλου Φύσσα, αφού σηκώθηκε όρθια κι απευθύνθηκε στην Αδαμαντία Οικονόμου.

Σημειώνεται πως το δικαστήριο αποχώρησε χωρίς να υπάρξει κάποια απάντηση.

Η Μάγδα Φύσσα ακούγοντας νωρίτερα την πρόταση της εισαγγελέα, ξέσπασε λέγοντας: «Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Πόσο να αντέξουμε;».

Διαβάστε ακόμα:

Ρουπακιάς για δολοφονία Φύσσα: «Ήταν μια απλή ανθρωποκτονία…»

Photo: EUROKINISSI

Το άρθρο Εισαγγελική πρόταση: Ένοχος μόνο ο Ρουπακιάς. «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση» εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα