Έχεις λευκά σημάδια στα νύχια; Αυτός είναι πραγματικός λόγος που δημιουργούνται και δεν πρέπει να τον αγνοείς!

13:15 5/1/2023 - Πηγή: iPop

Όπως τα μαλλιά και το δέρμα σου, έτσι και τα νύχια σου αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Fun fact: Τα νύχια είναι φτιαγμένα από μια πρωτεΐνη γνωστή ως άλφα-κερατίνη που λειτουργεί ως πολυμερές για να παρέχει μια προστατευτική επίστρωση για το δέρμα από κάτω. Ακριβώς όπως τα μαλλιά σου (τα οποία είναι φτιαγμένα με την ίδια πρωτεΐνη), τα νύχια σου αποτελούν προέκταση της συνολικής υγείας σου, γεγονός που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να τα φροντίζεις

και να έχεις το νου σου για βασικές αλλαγές.

Εάν μια από αυτές τις αλλαγές τυχαίνει να είναι οι λευκές κηλίδες, αυτό σημαίνει πως ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα από αυτά τα φανταχτερά μανικιούρ με gel. Το ξέρω πως είναι μαχαίρι στην καρδιά, αλλά προέχει η υγεία σου.

Από πού ακριβώς, όμως, προέρχονται αυτές οι λευκές κηλίδες και πότε πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου; Πρέπει να ανησυχείς;

Τι είναι τα λευκά σημάδια στα νύχια;

Τα λευκά σημάδια στα νύχια είναι εναποθέσεις κερατίνης στην πλάκα των νυχιών και μπορούν επίσης να εμφανιστούν ως λευκές γραμμές κατά μήκος ή προς τα κάτω του νυχιού.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη που επικρατεί, τα λευκά σημάδια στα νύχια δεν οφείλονται στην ανεπάρκεια ασβεστίου, αλλά σχετίζονται με την ξηρότητα ή κάποιο τραύμα. Οι άνθρωποι που δαγκώνουν τα νύχια τους είναι επιρρεπείς στο να εμφανίσουν αυτά τα λευκά σημάδια, μαζί με εκείνους που κάνουν συχνά μανικιούρ με gel και τα καταστρέφουν. Πολύ σπάνια θα οφείλονται σε κάποια ανεπάρκεια σε ορισμένα μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο.

Μάλιστα, ορισμένες λευκές κηλίδες μπορεί να προκληθούν από ένα αυτοσωμικό γονίδιο που κληρονομείται (Κληρονομική Λευκονυχία), ενώ άλλες μπορεί να υποδηλώνουν μυκητιασική λοίμωξη ή αλλεργική αντίδραση από συστατικά μανικιούρ ακρυλικού ή τζελ.

Ο μύκητας των νυχιών μπορεί να εμφανιστεί κάθε φορά που εκθέτεις τα νύχια σου σε ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον και τα βακτήρια και οι μύκητες μπορούν να εισέλθουν κατά το κόψιμο των νυχιών, ειδικά εάν τα εργαλεία δεν είναι αποστειρωμένα.

Μπορεί επίσης να είναι σημάδι πιο σοβαρών παθήσεων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια ή πνευμονία.

Εάν υποψιάζεσαι ότι συμβαίνει αυτό, συμβουλέψου αμέσως τον γιατρό σου.

Πρόσθεσε αυτά τα θαυματουργά συστατικά όταν κάνεις μπάνιο και δες πώς θα ωφελήσουν την υγεία σου!

Freepik Πώς μπορείς να αποτρέψεις τις λευκές κηλίδες στα νύχια;

Για να διατηρήσεις τα νύχια σου καθαρά, είναι σημαντικό να τα διατηρείς ενυδατωμένα (το έλαιο επιδερμίδας κάνει θαύματα), να μην τα τρως, να μην είσαι επιρρεπής σε άλλες βλαβερές συμπεριφορές και να κάνεις ένα διάλειμμα ανάμεσα στα μανικιούρ, ιδιαίτερα σε αυτά που περιλαμβάνουν τζελ και ακρυλικά.

Πώς θα απαλλαγείς από τα λευκά σημάδια στα νύχια;

Εάν είναι αποτέλεσμα τραύματος θα πρέπει να αφήσεις τα νύχια σου να μεγαλώσουν. Αν πρόκειται για αλλεργική αντίδραση, απόφυγε το αλλεργιογόνο. Αν πιστεύεις ότι μπορεί να είναι μύκητας (στην περίπτωση αυτή μπορεί να παρατηρήσεις επίσης πάχυνση του νυχιού), θα πρέπει να επισκεφτείς τον δερματολόγο σου για ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο.

Επίσης, είναι σημαντικό να τρως τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα λιπαρά οξέα, προκειμένου να ωφελήσεις τη συνολική υγεία των νυχιών. Αυτό περιλαμβάνει σολομό, αυγά, άπαχα κρέατα και χόρτα.

Χρησιμοποιείς συχνά το πιστολάκι; Αυτά είναι τα πιο σοβαρά λάθη που κάνεις και καταστρέφουν τα μαλλιά σου!

Πότε πρέπει να αναζητήσεις ιατρική φροντίδα;

Εάν οι λευκές κηλίδες σου είναι σπάνιες και σχετίζονται με τραυματισμό στο νύχι, δεν χρειάζεται να επισκεφτείς γιατρό. Ωστόσο, εάν η αιτία είναι άγνωστη και οι λευκές κηλίδες χειροτερεύουν πρέπει να επισκεφτείς έναν αξιόπιστο δερματολόγο που μπορεί να σε βοηθήσει να αξιολογήσεις εάν είναι αποτέλεσμα γενετικής ή άλλης πάθησης και να σου συνταγογραφήσει μία θεραπεία ώστε να απαλλαγείς από αυτές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Έχεις λευκά σημάδια στα νύχια; Αυτός είναι πραγματικός λόγος που δημιουργούνται και δεν πρέπει να τον αγνοείς! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα