Έχεις κάποιο απ’ αυτά τα συμπτώματα; Απέχεις ένα βήμα απ’ το burnout

21:08 6/11/2020 - Πηγή: iPop

Λόγω της κρίσης του κορονοϊού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν με εξάντληση. Η πανδημία δυσκολεύει τη ζωή όλων μας. Πρέπει να εργαστούμε από το σπίτι κι αυτό δεν είναι τόσο ωραίο όσο μπορεί να ακούγεται αρχικά. Προκαλεί υπερβολική πίεση, ενώ αν προσθέσεις σε αυτό το άγχος και την αβεβαιότητα σχετικά με τα οικονομικά σου ή την υγεία σου και την υγεία των αγαπημένων σου προσώπων, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη. Μήπως έχεις κάποιο απ’ τα παρακάτω συμπτώματα του burnout;

Περισσότερο από το 20% των ανθρώπων θέλουν να πάρουν άδεια λόγω εξάντλησης. Αυτό προέκυψε

από μια νέα ολλανδική μελέτη του Εθνικού Κέντρου Πρόληψης του Στρες και της Εξάντλησης (NCPSB). Η έρευνα δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς Ολλανδούς εργαζόμενους βρίσκονται στα πρόθυρα του burnout. Αν και αυτή ήταν μια μελέτη μικρής κλίμακας, σύμφωνα με το NCPSB, η μέθοδος με την οποία έγινε έχει μια σημαντική προγνωστική αξία: «Δεν καταγράφει μόνο τα ήδη παρατηρήσιμα συμπτώματα μιας εξάντλησης. Οι δείκτες που υποδηλώνουν μια επερχόμενη εξάντληση μετρώνται επίσης και περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα της έρευνας».

Κορονοϊός και burnout

Το NCPSB διεξήγαγε αυτήν την έρευνα πριν από ένα χρόνο. Στη συνέχεια, το 17% των εργαζομένων είχε αντιμετωπίσει εξάντληση. Πρόκειται για ένα υψηλό ποσοστό, αλλά είναι ένας μικρός αριθμός σε σύγκριση με το 56% που έχουμε φέτος. Αυτό δείχνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει σημαντικό αντίκτυπο. Τον περασμένο μήνα, μια έρευνα της ένωσης CNV έδειξε ότι ένας στους τρεις εργαζόμενους αντιμετωπίζει υψηλότερο φόρτο εργασίας από ποτέ.

3 βήματα για να χαλαρώσεις από τις υποχρεώσεις και να μην πάθεις burnout!

Ποια είναι τα συμπτώματα του burnout;

Πολλοί άνθρωποι είναι στα πρόθυρα της εξάντλησης αλλά δεν το συνειδητοποιούν. Είναι επομένως σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι τα συμπτώματα. Όχι μόνο υπάρχουν ψυχικά συμπτώματα, αλλά και σωματικά που είναι επίσης κοινά.

Ψυχικά συμπτώματα

Ψυχική κόπωσηΑναποφασιστικότηταΑλλαγές διάθεσηςΑδυναμία συγκέντρωσηςΆγχος και κρίσεις πανικούΔυσκολία μνήμηςΑίσθημα ανασφάλειαςΔυσπιστίαΧαμηλή αυτοεκτίμησηΚυνισμόςPexels

Φυσικά συμπτώματα

Εάν είσαι στα πρόθυρα του burnout, η συνολική σωματική σου υγεία μπορεί να υποφέρει. Αυτό για κάποιους ανθρώπους μοιάζει περίεργο, γιατί πιστεύουμε ότι το άγχος είναι κάτι μόνο ψυχολογικό. Ωστόσο, το άγχος προκαλεί επίσης και σωματικά συμπτώματα:

Προβλήματα κόπωσης και ύπνουΜυϊκή θλάσηΠονοκέφαλοιΕντερικά προβλήματαΥψηλός καρδιακός ρυθμόςΔυσφορίαΓρήγορη αναπνοή

Τεχνικές χαλάρωσης απ’ το άγχος που πραγματικά θα σε βοηθήσουν!

Υποστήριξη

Εάν αναγνωρίζεις αυτά τα συμπτώματα σε σένα, θα μπορούσες να είσαι στα πρόθυρα της εξάντλησης. Είναι σημαντικό να ρίξεις τους ρυθμούς σου και να ζητήσεις υποστήριξη.

Μπορεί να είναι δύσκολο να θέσεις το θέμα απευθείας στον εργοδότη σου, όμως, είναι απαραίτητο!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Έχεις κάποιο απ’ αυτά τα συμπτώματα; Απέχεις ένα βήμα απ’ το burnout εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα