Δυο χρόνια Λύκειο και εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο μόνο με απολυτήριο- Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας

09:12 18/4/2016 - Πηγή: iPop

Στα πλαίσια του διαλόγου για την Παιδεία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος, προτείνει το Λύκειο να είναι για δύο χρόνια και η εισαγωγή σε ορισμένα Πανεπιστήμια να είναι δυνατή μόνο με απολυτήριο Λυκείου.

Ο κ. Λιάκος τόνισε σε δηλώσεις του:

Η δημιουργία τετραετούς Γυμνασίου θα μπορούσε να εξασφαλίσει έναν κορμό εκπαίδευσης για τους μαθητές, ενώ για το Λύκειο το σχήμα αυτό θα ήταν περισσότερο ερευνητικό, με δυνατότητες επιλογών ομάδων μαθημάτων

Η σκέψη είναι, εκτός από το Γενικό Λύκειο,

και το Επαγγελματικό Λύκειο να γίνει διετές.

Στα πλαίσια της συζήτησης για την Παιδεία, ο κ. Φίλης σχολίασε σχετικά με τα ΤΕΙ:

«Υπάρχει μία διασπορά Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα. Κάποια από αυτά έχουν αντικείμενο που επικαλύπτονται από Πανεπιστήμια, ανώτατα και αυτά.

Και εκεί υπάρχει μία ιστορία που κάποιος καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ενιαία και δεν ανάγονται σε κριτήρια αξιοκρατίας και εκπαιδευτικής ποιότητας. Το θέμα της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης- κατάρτισης είναι το μεγάλο απωθημένο όλων των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων του 20ου αιώνα στη χώρα μας. Το 1932 η μεταρρύθμιση Γεωργίου Παπανδρέου δεν το αντιμετώπισε. Το 1965 η δεύτερη μεταρρύθμιση Γεωργίου Παπανδρέου δεν το αντιμετώπισε. Ο Γεώργιος Ράλλης με το 309 καθιέρωσε το Τεχνικό Λύκειο αλλά δεν υπήρχε στην πράξη αντιμετώπιση του θέματος.

Μετά από αυτό το διάλειμμα ήρθη η μεταρρύθμιση Αρσένη η οποία προκάλεσε, δικαιολογημένα, μεγάλες αντιδράσεις γιατί έσπρωξε σε μία πρώιμη ταξική επιλογή περίπου το 40% και κάτι των παιδιών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο Λύκειο, στα Τεχνικά Λύκεια τα υπόλοιπα στα Γενικά. Αυτή η αναλογία δεν συνοδεύεται με ελκυστικό Τεχνικό Σχολείο είναι αναλογία που βιώνεται, περίπου, ως κατασταλτική επιλογή. Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη τη περίοδο αυτό το μέτρο «υποστηρίχθηκε» άγρια από ΜΑΤ στα σχολεία. Και από την ποινικοποίηση των μαθητικών καταλήψεων, που αυτές τις μέρες προσπαθούμε να καταργήσουμε».

The post Δυο χρόνια Λύκειο και εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο μόνο με απολυτήριο- Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα