Δεν εκδίδονται οι δύο εναπομείναντες από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

15:55 8/12/2016 - Πηγή: iPop

Κατά της έκδοσης των δύο εναπομείναντων Τούρκων στρατιωτικών τάχθηκε το Συμβούλιο Εφετών την Πέμπτη, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση.

Τι είπε ο εισαγγελέας;

Ο εισαγγελέας διερωτήθηκε: «Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή».

Της σημερινής απόφασης σημειώνεται πως προηγήθηκε πρόταση του εισαγγελέα της έδρας κ. Γ. Βούλγαρη, που τάχθηκε υπέρ της απόρριψης του τουρκικού αιτήματος για έκδοση.

Ο κ. Βούλγαρης στην συγκεκριμένα τόνισε:

Καλείστε να πάρετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αντικειμενικά αν αυτοί οι άνθρωποι

έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε. Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του Τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιος τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή Δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη Δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται

«Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακριωτηριάζουν, βιάζουν, αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη Δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη» δήλωσε.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο:

Ο Φιράντ Μεσούντ, ο οποίος ήταν ο ένας από τους δυο κατηγορούμενους και ανέφερε ότι «στην Τουρκία συνεχίζονται βασανισμοί και ότι αν εκδοθεί στη χώρα του δεν πρόκειται να έχει δίκαιη δίκη» και πρόσθεσε «Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη. Τρεις χιλιάδες πρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους. Ένας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί. Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη; Από όλους τους τομείς διώκονται άνθρωποι. Όλοι οι βουλευτές κατά Ερντογάν συλλαμβάνονται. Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα όταν είδα τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στη βάση του Βοσπόρου».

Ο καταζητούμενος υποστήριξε ότι την ώρα της απόπειρας κατά του Προέδρου Ερντογάν βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή 700 χιλιόμετρα μακριά.

Τον λόγο πήρε και ο άλλος κατηγορούμενος, ο Ουγκούρ Οκάν, ο οποίος δήλωσε αθώος και τόνισε ότι φοβάται να γυρίσει στην Τουρκία εξηγώντας «Υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής. Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ δίκαια. Έχω τις αγωνίες μου για την οικογένειά μου. Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας».

Τι συμβαίνει με τους τρεις που αποφασίσθηκε να εκδοθούν;

Ήδη για τους τρεις από αυτούς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών έχει ασκήσει έφεση.

Οι τρεις για τους οποίους το δικαστήριο πήρε την απόφαση να τους εκδώσει στην Τουρκία άσκησαν έφεση στον Άρειο Πάγο με στόχο να αλλάξει η απόφαση και να μείνουν στη χώρα μας.

Τι αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου για τους τρεις που αποφασίστηκε να επιστρέψουν στην Τουρκία;

Σύμφωνα με την απόφαση οι τρεις άνδρες θα εκδοθούν στην Τουρκία με την κατηγορία «προσπάθειας κατάλυσης του πολιτεύματος» για «απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του κοινοβουλίου» και για «αρπαγή ελικοπτέρου».

Το Εφετείο σημειώνεται ότι αποφάσισε ότι οι τρεις στρατιωτικοί δεν θα εκδοθούν για το αδίκημα της απόπειρας δολοφονίας του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Τι δήλωσαν οι στρατιωτικοί που θα εκδοθούν στην Τουρκία;

Σε δηλώσεις τους οι στρατιωτικοί υπογραμμίζουν, πως «δεν είναι πραξικοπηματίες» και υποστήριξαν ότι αν εκδοθούν στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη τονίζοντας πως κινδυνεύουν να υποβληθούν σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.

Επίσης, σημείωσαν ότι οι σύζυγοί τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν απολυθεί από τις εργασίες τους και σημείωσαν ότι οι οικογένειές τους είναι όμηροι και πρόσθεσαν ότι έχουν μπλοκαριστεί ακόμα και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

The post Δεν εκδίδονται οι δύο εναπομείναντες από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα