Δεύτερη αξιολόγηση: Πραγματικό πρόβλημα ή ένα επικοινωνιακό παιχνίδι;

12:57 28/1/2017 - Πηγή: iPop

Το Eurogroup της Πέμπτης ήταν «άκαρπο» όσον αφορά τα ζητήματα που εξετάστηκαν για την Ελλάδα, κάτι το οποίο αποδείχθηκε απ’ τις δηλώσεις των αξιωματούχων μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Η δεύτερη αξιολόγηση έχει «παγώσει», ενώ ο αρχικός στόχος ήταν να κλείσει το περασμένο Φθινόπωρο. Πλέον, το κλείσιμο της αξιολόγησης παίρνει συνεχείς παρατάσεις με το νέο ορόσημο για συμφωνία να είναι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Σημείωση!

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται με την εκταμίευση της

δόσης των 6,1 δις ευρώ προς την Ελλάδα και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Η μεγάλη σημασία της εκταμίευσης της δόσης έγκειται στο ότι η χώρα μας τον Ιούλιο καλείται να πληρώσει τις υψηλές υποχρεώσεις της.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης;

Ο οικονομολόγος- εκπαιδευτικός Αριστείδης Νότης, μιλώντας στο iPop.gr, εκφράζει την άποψη ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις δημιουργούν προβλήματα στους τομείς της κατανάλωσης και της επένδυσης στην Ελλάδα, εξηγώντας:

«Όταν ο επιχειρηματίας δεν νιώθει εμπιστοσύνη για το περιβάλλον στο οποίο πρόκειται να δραστηριοποιηθεί ή δραστηριοποιείται ήδη, είτε δεν προχωράει σε επενδύσεις, άρα δεν αυξάνεται το συνολικό προϊόν της οικονομίας, δηλαδή δεν ενισχύεται η ανάπτυξη, είτε προχωράει σε αποεπένδυση, δηλαδή συρρικνώνει ή μεταφέρει τις δραστηριότητές του.

Όταν ο καταναλωτής, απ’ την άλλη πλευρά, νιώθει ότι το περιβάλλον είναι ρευστό, δεν θα προχωρήσει σε μεγάλες καταναλωτικές αγορές και θα περιοριστεί στο να καλύψει τις βασικές του ανάγκες».

Νέα μέτρα και απαιτήσεις

To βασικό θέμα διαφωνίας είναι η λήψη νέων μέτρων. Η ελληνική πλευρά αρνείται να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα ενώ οι Θεσμοί εκτιμούν ότι δεν θα καλυφθούν οι στόχοι του προγράμματος χωρίς περαιτέρω παρεμβάσεις.

Κατά τον κ. Νότη, η επιβολή επιπλέον μέτρων είναι ένας τρόπος επίτευξης του τελικού στόχου, ο οποίος είναι η εσωτερική υποτίμηση προκειμένου η αγορά να γίνει πιο ανταγωνιστική.

«Εφόσον δεν είναι δυνατή η υποτίμηση του νομίσματος για να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική, επιδιώκουν μια διαρκή εσωτερική υποτίμηση των μισθών και συνεπώς και των τιμών, προκειμένου να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική. Αυτό γίνεται σταδιακά προκειμένου να μην υπάρχει το πολιτικό κόστος του «σοκ».

Ο Α. Νότης εκφράζει τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον η αντίσταση της ελληνικής πλευράς σε νέα μέτρα είναι ειλικρινής ή αποτελεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι το οποίο θα οδηγήσει σε μια τελική υποχώρηση.

Πόσο πιθανό είναι το οριστικό αδιέξοδο;

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις εκτιμήσεις του, ο οικονομολόγος κ. Νότης υπογραμμίζει ότι οι Θεσμοί δεν επιθυμούν η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει προς την Ελλάδα να διαχυθεί ως έλλειψη εμπιστοσύνης και στην Ε.Ε.

Ο ίδιος εξηγεί ότι εάν ένα κράτος μπει σε διαδικασία πιστωτικού γεγονότος (σ.σ. χρεοκοπίας) επηρεάζεται ολόκληρη η Ε.Ε. απ’ τη στιγμή που είναι μέλος της.

«Με τη στάση που διατηρούν οι εταίροι επιθυμούν να δείξουν ότι η Ε.Ε. έχει ορισμένους κανόνες απαράβατους προκειμένου να υπάρχει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο της Ε.Ε., τόσο από Ευρωπαίους επενδυτές, όσο και παγκοσμίως».

Ωστόσο, εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν την κατάσταση να οδηγηθεί στα άκρα καθώς κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλο κόστος.

Κεφάλαιο πρωτογενή πλεονάσματα

Οι Θεσμοί επιμένουν για στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% απ’ το 2018 και μετά ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό χωρίς τη λήψη επιπλέον μέτρων.

Η Κυβέρνηση απ΄την πλευρά της δεν επιθυμεί τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, παρά μόνον την περιγραφή τους.

Ο Αριστείδης Νότης επισημαίνει ότι με τις παρούσες συνθήκες είναι αρκετά δύσκολος ο στόχος για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς λήψη νέων μέτρων, ωστόσο, προσθέτει ότι μ’ έναν εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, η χώρα θα μπορούσε να επιτύχει το στόχο.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Νότης εκφράζει την αισιοδοξία ότι «τα δύσκολα έχουν περάσει», απλώς τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και η Κυβέρνηση «πρέπει να ικανοποιήσουν το πολιτικό κοινό τους».

Ποια είναι τα ανοιχτά σενάρια:Με δεδομένο το χρονικό ορίζοντα του επόμενου Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, σύντομα θα γνωρίζουμε εάν βιώνουμε την επανάληψη μιας «σκληρής διαπραγμάτευσης» για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, άρα σύντομα θα κλεισει η συμφωνία και… καλό μας κουράγιο.Η κυβέρνηση θα ροκανίσει το χρόνο ποντάροντας σε αλλαγές ισορροπιών στη Γερμανία και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Τακτική επικίνδυνη καθώς οι ευρωπαικές κάλπες μπορεί να μην «γεννήσουν» τις επιθυμητές «συμμαχίες» και η Ελλάδα να έχει χάσει πολύτιμο χρόνο αλλά και χρήμα.Παρά τις προς το αντίθετο δεσμεύσεις, η κυβέρνηση μπορεί να προσφύγει στις κάλπες επιλέγοντας να πετάξει την ευθύνη στο λαό. Σ’ αυτό το ενδεχόμενο, θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον το διακύβευμα. Γιατί θα ζητήσει την ψήφο του λαού ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας;

Υ.Γ Υπάρχουν βεβαίως πάντα και οι απρόβλεπτοι παράγοντες, πόσο μάλλον σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει με αστραπιαίες ταχύτητες. Σ΄αυτή την περίπτωση ανοίγουν η πόρτα προσωρινής ή μόνιμης εξόδου από την ευρωζώνη και το σενάριο της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Photo: REUTERS/Pawel Kopczynski

The post Δεύτερη αξιολόγηση: Πραγματικό πρόβλημα ή ένα επικοινωνιακό παιχνίδι; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα