Χρήσιμος οδηγός για ένα επιτυχημένο «meal planning»- Τα 6 βήματα για να έχεις έτοιμο φαγητό κάθε μέρα της εβδομάδας

13:50 19/6/2022 - Πηγή: iPop

Φαγητό! Για κάποιους απόλαυση, για κάποιους απλά θέμα επιβίωσης! Πόσες φορές μέσα στη μέρα έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αναρωτιέται τι θα μαγειρέψεις αύριο το μεσημέρι; Η λύση σε αυτό το ερώτημα είναι το meal planning, ή αλλιώς το εβδομαδιαίο πλάνο φαγητού. Με απλά λόγια, προγραμματίζεις εκ των προτέρων όλα σου τα γεύματα ή της οικογένειάς σου για όλη την εβδομάδα. Ο προγραμματισμός αυτός μπορεί να κάνει τη ζωή σου λίγο πιο εύκολη και εάν η ιδέα αυτή σου ακούγεται υπερβολικά χρονοβόρα ή δύσκολη, μην αγχώνεσαι! Παρακάτω θα μάθεις

τα βήματα για να γίνει το meal planning σου παιχνιδάκι!

Το πιο εύκολο φαγητό για τις μέρες που πραγματικά δεν ξέρεις τι να φτιάξεις!

Τα οφέλη του meal planningΕξοικονόμηση χρημάτων: Όταν σχεδιάζεις τα γεύματα για μία εβδομάδα, οι αγορές σου θα γίνουν πιο συγκεκριμένες και το καλάθι σου θα γεμίσει με προϊόντα που σχεδιάζεις να μαγειρέψεις. Το πλάνο γευμάτων μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ελαττώσεις τις φορές που παραγγέλνεις απ’ έξω. Εξοικονόμηση χρόνου: Στην αρχή, η διαδικασία μπορεί να φαίνεται χρονοβόρα, αλλά μόλις αποκτήσεις αυτή τη συνήθεια, όλα θα γίνουν πολύ πιο γρήγορα και εύκολα. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνεις να μειώσεις σημαντικά τον χρόνο που αφιερώνεις στο να σκέφτεσαι και να ετοιμάζεις τα φαγητά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.Εξασφάλιση μιας υγιεινής διατροφής: Όταν προγραμματίζεις εσύ τα γεύματά σου, έχεις καλύτερο έλεγχο των υλικών που χρησιμοποιείς. Αποτρέπει τη σπατάλη τροφίμων: Ο προγραμματισμός των γευμάτων προωθεί τις ευσυνείδητες αγορές τροφίμων. Όταν φτιάχνεις μια λίστα, είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσεις επιπλέον τρόφιμα που μπορεί να χαλάσουν και να αναγκαστείς να τα πετάξεις.

Σπατάλη Τροφίμων: Τι δείχνουν οι αριθμοί για την Ελλάδα και πώς μπορούμε να μειώσουμε την σπατάλη φαγητού στο σπίτι μας;

Τα βήματα για ένα επιτυχημένο meal planningΕπίλεξε τη μέθοδο που σου ταιριάζειUnsplash

Ο προγραμματισμός των γευμάτων γίνεται διαφορετικά για τον καθένα. Μερικοί άνθρωποι σχεδιάζουν τα γεύματα που πρόκειται να μαγειρέψουν και να φάνε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και φτιάχνουν μια λίστα με τα προϊόντα που θα χρειαστούν. Ενώ άλλοι μαγειρεύουν και μοιράζουν όλα τα γεύματά τους σε φαγητοδοχεία, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να μαγειρέψουν καθόλου μέσα στην εβδομάδα. Και άλλοι επιλέγουν έναν συνδυασμό και των δύο μεθόδων! Επιλέξτε λοιπόν τη μέθοδο που σου ταιριάζει καλύτερα.

Προμηθεύσου τον απαραίτητο εξοπλισμό

Είναι δύσκολο να μαγειρέψεις και να αποθηκεύσεις τα γεύματά σου εάν δεν έχεις τον απαραίτητα εργαλεία. Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείς περιλαμβάνει τα πάντα, από μαχαίρια και τηγάνια έως σακούλες αποθήκευσης και φαγητοδοχεία.

Η ημέρα του προγραμματισμού και των αγορών

Βρες ποια μέρα της εβδομάδας σε βολεύει περισσότερο για να ξεκινήσεις τον προγραμματισμό σου και προσπάθησε να μένεις συνεπής αυτήν. Φυσικά, θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα έχεις χρόνο ή διάθεση τη συγκεκριμένη αυτή μέρα, ωστόσο η συνέπεια θα σε βοηθήσει να κάνεις τον προγραμματισμό των γευμάτων μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας σου.

Σημείωσε τα πιάτα που θέλεις να μαγειρέψεις

Κάνε μία λίστα με τα φαγητά που αρέσουν σε εσένα ή σε κάθε μέλος της οικογένειας και γενικά φαγητά που θα φάνε λίγο πολύ όλοι. Στη συνέχεια χώρισε σε 2 κατηγορίες, μία με τα φαγητά που απαιτούν το πολύ μέχρι 30’ μαγείρεμα και μία για τα πιο χρονοβόρα.

Φτιάξε τη λίστα με τα ψώνια σουUnsplash

Εξίσου βοηθητικό είναι να καταγράφεις όλα τα συστατικά που θα χρειαστείς για να ετοιμάσεις τα γεύματα που έχεις επιλέξει για την εβδομάδα. Μόλις ξεκινήσεις τα ψώνια, έχε το νου σου στις εκπτώσεις και τις προσφορές, οι οποίες θα σώσουν την τσέπη σου!

Ετοίμασε τα γεύματά σου

Μια ενδεικτική μέρα για την προετοιμασία σου είναι η Κυριακή. Φυσικά αυτό εξαρτάται από το πρόγραμμά σου και τη διάθεσή σου. Μπορείς να αποφασίσεις πόσο χρόνο θέλεις να αφιερώσεις με βάση τις δικές σου ανάγκες. Βασική προϋπόθεση: Ό,τι αποφασίσεις να κάνεις, να το κάνεις με αγάπη!

Μικρά tips για πιο υγιεινό μαγείρεμα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Χρήσιμος οδηγός για ένα επιτυχημένο «meal planning»- Τα 6 βήματα για να έχεις έτοιμο φαγητό κάθε μέρα της εβδομάδας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα