Χωρίς τον Guterres συνεχίζεται η διάσκεψη για το Κυπριακό

10:17 1/7/2017 - Πηγή: iPop

Χωρίς τον Guterres συνεχίζεται η διάσκεψη για το Κυπριακό από το πρωί του Σαββάτου, θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα οι συζητήσεις.

Χωρίς τον ΓΓ του ΟΗΕ, António Guterres, ο οποίος αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου συνεχίζεται η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα. Ο ίδιος, όμως, τόνισε πως σε περίπτωση που η παρουσία του είναι απαραίτητη θα επιστρέψει.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων:

Σήμερα Σάββατο είναι προγραμματισμένες συζητήσεις μέχρι το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα στις 19.30 (ώρα

Κύπρου) θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο και την Κυριακή δεν θα έχει συναντήσεις, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη βδομάδα με τη συμμετοχή ηγετών, τεχνοκρατών και των εγγυητριών δυνάμεων στο επίπεδο των ΥΠΕΞ με στόχο να γίνει δουλειά στο θέμα των εγγυήσεων, ενώ στα εσωτερικά κεφάλαια να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και συγκλίσεις.

Να θυμίσουμε πως το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε το δείπνο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών António Guterres με τους επικεφαλής όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στη Διάσκεψη για το Κυπριακό που διεξάγεται εδώ και τρεις μέρες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Οι συναντήσεις του Ν. Κοτζιά

Νωρίτερα, σε καλό κλίμα είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον κ. Guterres, κατά την οποία ανταλλάχτηκαν απόψεις ως προς τα βήματα που πρέπει να γίνουν εφεξής για την προώθηση της διαπραγμάτευσης.

Διμερή συνάνηση είχε επίσης ο κ. Κοτζιάς και με τον Βρετανό υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων ‘Αλαν Ντάνκαν ο οποίος του εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θετική ελληνική παρουσία στη Διάσκεψη.

Αναστασιάδης: «Ήταν δημιουργική μέρα, χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε φτάσει πουθενά»

Σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών της Παρασκευής της Διάσκεψης για την Κύπρο ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «δημιουργική» και πρόσθεσε:

Προσπάθησε ο ΓΓ πρώτα να ενημερωθεί για όλες τις εκκρεμότητες, να δει πώς μπορεί να συμβάλει. Ήταν δημιουργική μέρα, χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε φτάσει πουθενά

Ερωτηθείς αν παρουσιάστηκε κάπου πρόοδος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «όχι ακόμα».

Ερωτηθείς αν είναι πιο αισιόδοξος ότι μπορεί κάτι να αλλάξει μετά την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στη Διάσκεψη, ο πρόεδρος είπε ότι «εάν μετακινηθούν σε βασικά θέματα που ενδιαφέρουν την ελληνοκυπριακή κοινότητα μπορεί και να υπάρξει πρόοδος».

Ν. Κοτζιάς: Χρήσιμη και ωφέλιμη η παρουσία Γκουτέρες

Η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη, ταξινόμησε τα ζητήματα

«Κουβεντιάσαμε τρόπους που θα ασχοληθούμε με επιμέρους προβλήματα-κλειδιά, που αναφέρονται στις δύο συνθήκες Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Και ο στόχος, όπως τον περιέγραψε και ο ίδιος, είναι από την αρχή να είναι η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος, όπως κάθε κράτος-μέλος του ΟΗΕ» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

The post Χωρίς τον Guterres συνεχίζεται η διάσκεψη για το Κυπριακό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα