Μπορείς να πληρώσεις τα χρέη σου στην εφορία ακόμα και μ΄ένα ακίνητο

11:21 20/10/2016 - Πηγή: iPop

Την έκδοση υπουργικής απόφασης αναμένουν οι πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς λόγω της δύσκολης οικονομικής τους κατάστασης. Η συγκεκριμένη απόφαση θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκχωρούν ακίνητο στο Δημόσιο έτσι ώστε να καλύπτουν την φορολογική υποχρέωση που απορρέει από τον φόρο κληρονομιάς.

Η σχετική νομοθετική πρόβλεψη να θυμίσουμε, πως υπάρχει από το 2014, αλλά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, καθώς δεν είχε εκδοθεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, απαντώντας στη Βουλή

σε ερώτηση βουλευτή των ΑΝΕΛ κ.Δημήτρη Καμμένο, επισήμανε: «το Υπουργείο οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζει την έκδοση απόφασης με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν μόνο υποχρεώσεις φόρων κληρονομιάς».

Ο αν. Υπουργός παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση όπου η οφειλή είναι μικρότερη της αξίας του ακινήτου, να επιτρέπονται και συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ότι «Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου 4276/2014 επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης» αλλά «σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται».

Έτσι, ο Τρύφων Αλεξιάδης, ξεκαθάρισε πως αναμένεται να υπάρχει πρόβλεψη σε περίπτωση που κάποιος χρωστά 30.000 ευρώ και το ακίνητο που εκχωρείται έχει αξία 50.000 ευρώ. Τότε, η διαφορά των 20.000 ευρώ δε θα χάνεται, αλλά και ο πολίτης θα προστατεύεται και δεν θα χάνει και έσοδα το δημόσιο.

The post Μπορείς να πληρώσεις τα χρέη σου στην εφορία ακόμα και μ΄ένα ακίνητο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα