Αστυπάλαια: Η πεταλούδα του Αιγαίου

11:30 8/4/2014 - Πηγή: iPop

Παίρνεις το καράβι από Πειραιά με προορισμό την Αστυπάλαια, την πεταλούδα του Αιγαίου…Περίπου 12 ώρες μετά –ξημερώματα- το καράβι κάνει μανούβρα για να δέσει στο λιμάνι. Στο ποιο; Ένα μαύρο τοπίο με ένα και μοναδικό κτίριο. Αυτό είναι το λιμάνι. Αν δεν έχεις ξαναπάει, η πρώτη σκέψη είναι «πού ήρθα Θεέ μου;». Στο λιμάνι σε περιμένει με τα κλειδιά στη μηχανή το αυτοκίνητο που έχεις νοικιάσει (καλό είναι να το έχεις προβλέψει πριν φτάσεις) ή το ταξί

(επίσης καλό είναι να το έχεις κανονίσει πριν ξεκινήσεις από Πειραιά, καθώς το νησί έχει μόνο τρία, οπότε θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά! Δεν θέλεις μετά από 12 ώρες ταξίδι να περιμένεις και το ταξί!) και ανηφορίζετε προς την χώρα….

Μερικά χιλιόμετρα μετά, το αμάξι στρίβει και τα μάτια σου πλημμυρίζουν από το πιο όμορφο τοπίο που θα αντικρίσεις στη ζωή σου (οκ, υπερβολή αλλά όταν πας και θα το δεις, θα μας θυμηθείς!). Το κάστρο φωτισμένο και στα πόδια του να υποκλίνεται η χώρα με τα μικρά λευκά της σπιτάκια φωτισμένα!

Η «Αστροπαλιά» -για όσους ξέρουν- ανήκει στα Δωδεκάνησα, αλλά είναι τόσο κοντά στις Κυκλάδες που η αρχιτεκτονική της έχει επηρεαστεί, οπότε συναντάς λευκά σπίτια με γαλάζιες λεπτομέρειες!

Και εφόσον μιλάμε για νησί, δεν θα μπορούσαμε να μην εκθειάσουμε τις παραλίες του! Η Αστυπάλαια περιτριγυρίζεται από πολλές παραλίες οι οποίες βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλη την περίμετρο του νησιού! Η φυσική διαμόρφωσή της είναι πλούσια, διαθέτοντας από μεγάλες παραλίες, όπως αυτή στο Λιβάδι,το Πέρα Γιαλό, τις Βάτσες, τα Καμινάκια, τον Άγιο Ιωάννη, το Στενό, την Ψιλή Άμμο μέχρι και μικρότερους κολπίσκους όπως τα Τζανάκια και τις Πλάκες!

Αξίζει να αναφέρουμε τις απομακρυσμένες παραλίες στα μικρά νησάκια οι οποίες είναι προσβάσιμες από τα καϊκάκια που σταθμεύουν στο νησί είτε από ιδιωτικά σκάφη τα οποία συρρέουν κατά δεκάδες! ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην ξεχάσεις να βάλεις στο πρόγραμμα τον Κουτσομύτη και τους Κούνουπες, οι παραλίες είναι μοναδικές! Ουσιαστικά μιλάμε για τα μικρά νησάκια που βλέπεις απέναντι από το κάστρο. Βεβαίως απαιτεί να ξυπνήσεις νωρίς, καθώς τα δρομολόγια για εκεί είναι νωρίς το πρωί

Λατρεμένη παραλία (και γι” αυτό έχει και δική της ξεχωριστή παράγραφο) είναι τα Καμινάκια, στα οποία πηγαίνεις μόνο με αμάξι. Ο δρόμος είναι δύσκολος, με απότομες στροφές και χωματόδρομο και ίσως στη πορεία χρειαστεί να κατέβεις από το όχημα και να ανοίξεις κάποια από τις αυτοσχέδιες καγκελόπορτες που έχουν φτιάξει οι μόνιμοι κάτοικοι για να μην χάνουν τα κοπάδια τους! Όταν φτάσεις, όμως, εκεί η καταγάλανη παραλία με τα λευκά βότσαλα και τα λιγοστά αλμυρίκια θα σε ανταμείψουν!

Το νησί γενικά να ξέρεις λειτουργεί πιο after ώρες! Οπότε απόλαυσε το μπάνιο σου, πήγαινε στη Μαλτεζάνα στην «Αστροφαγιά» και άσε τον Θανάση Χριστόπουλο να σε παρασύρει με τις γεύσεις που σου σερβίρει, πήγαινε να ξεκουραστείς και αργά το βράδυ πέρνα μία βόλτα από τον «Μύλο» στη χώρα να πιες το πρώτο σου ποτό, συνέχισε στο bar Άρτεμις. Θα ταλαιπωρηθείς λίγο να το βρεις, γιατί είναι σαν να είναι ένα απλό συνηθισμένο σπίτι, αλλά μόλις μπεις μέσα θα αισθανθείς πως μπήκες στο party του αιώνα. Κάθε βράδυ είναι μοναδικό. Συνέχισε να ανηφορίζεις προς το «Κάστρο», όχι το κάστρο που βλέπεις μπροστά σου, αλλά το bar Κάστρο που είναι λίγο παρακάτω! Και κλείσε το βράδυ σου στο «Πανόραμα» το club του νησιού το οποίο είναι αντιδιαμετρικά απέναντι από το κάστρο, έχει ακόμα καλύτερη θέα από το κάστρο –καθώς το συμπεριλαμβάνει στη θέα του!- και έχει τον Δημήτρη Κονταράτος να σε παρασύρει στους τρελούς ρυθμούς του μαγαζιού! Μείνε εκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και θαύμασε το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα που θα έχεις την ευκαιρία να δεις στη ζωή σου!

Μέσα σ’ όλα αν είσαι τυχερός, μπορεί να πετύχεις τον Σωκράτη Μάλαμα, την Ελευθερία Αρβανιτάκη ή κάποιον άλλον ερωτευμένο με την Αστροπαλιά καλλιτέχνη να μοιράζεται τις μουσικές του με τον κόσμο, μέσα στο κάστρο!

Και λίγη ιστορία…

Η Αστυπάλαια πήρε το όνομά της από την κόρη του Φοίνικα και της Περιμήδης, που ήταν και αδελφή της Ευρώπης. Από την ένωση της Αστυπάλαιας με τον Ποσειδώνα γεννήθηκε ο Αργοναύτης Αγκαίος και ο βασιλιάς της Κω Ευρύπυλος. Πρώτοι κάτοικοι της ήταν οι Κάρες, που την ονόμασαν Πύρα, από το κοκκινωπό χρώμα των βράχων της. Το νησί ταξίδεψε μέσα στους αιώνες με το ίδιο όνομα. Μικρές μόνο παραφθορές την εμφανίζουν και ως Αστουπαλιά, Αστυνέα και Στυπαλία. Όμως οι ντόπιοι συνηθίζουν να τη λένε ως τις μέρες μας Αστροπαλιά.

Photos: astypalaia-island.gr

The post Αστυπάλαια: Η πεταλούδα του Αιγαίου appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα