Απλός πονόλαιμος ή κορονοϊός; Πότε πρέπει να ανησυχήσεις και τι να κάνεις;

12:04 19/1/2021 - Πηγή: iPop

Μήπως σε πονάει ο λαιμός σου και δεν έχεις και πολλή ενέργεια; Πρέπει να ανησυχήσεις; Είναι ένας απλό πονόλαιμος ή κορονοϊός ή μήπως κάτι άλλο;

Ξυπνάς μια μέρα και έχεις πονόλαιμο. Και τι κάνεις; Πανικοβάλλεσαι. Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι μην κόλλησες κάτι και ειδικά κορονοϊό. Είναι λογικό το μυαλό σου να πάει κατευθείαν εκεί, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, όμως μήπως να δούμε λίγο πιο ψύχραιμα τα πράγματα;

Ο πόνος στο λαιμό είναι μεταξύ των συμπτωμάτων του κορονοϊού, όπως και πολλών ακόμα

λοιμώξεων. Ίσως πέρυσι τον Χειμώνα να μην σε άγχωνε και τόσο, όμως φέτος; Πώς θα καταλάβεις αν είναι ένας απλός πονόλαιμος ή κορονοϊός; Πάμε να δούμε όσα πρέπει να σκεφτείς πριν πανικοβληθείς και μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Κορονοϊός, γρίπη ή κρυολόγημα; Δες τις διαφορές στα συμπτώματα

Ο πονόλαιμος μπορεί να δημιουργήθηκε και με τον πιο απλό τρόπο. Ας δούμε μερικές αιτίες που δεν πρέπει να σε ανησυχήσουν.

Ξηρός αέρας και κλιματισμός. Ανοιγοκλείνεις τα παράθυρα του σπιτιού. Βγαίνεις έξω στο κρύο. Έχεις αλλεργίες. Κάπνισμα. Αϋπνία. Δεν πίνεις αρκετό νερό και αφυδατώνεσαι. Καταναλώνεις αλκοόλ και καυτερά τρόφιμα. Πίνεις κρύα ροφήματα ενώ κάνει κρύο.Απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να μην ντύνεσαι καλά.

Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε έναν απλό πονόλαιμο, αλλά και σε γρίπη, ειδικά όταν έξω κάνει πολύ κρύο και δεν ντύνεσαι ανάλογα. Πριν αγχωθείς και πάει το μυαλό σου στο κακό, πιες κάτι ζεστό, φάε μια καραμέλα για το λαιμό, ντύσου καλά κι ίσως σε λίγο να σου έχουν περάσει όλα. Α! Και μια κοτόσουπα τον Χειμώνα δεν κάνει κακό!

Freepik Πότε πρέπει να ανησυχήσεις;

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Όταν έχεις παραπάνω συμπτώματα κορονοϊού, όπως πυρετό, κόπωση, απώλεια γεύσης και δύσπνοια. Σε αυτή την περίπτωση παρατήρησε την υγεία σου και μίλα με τον γιατρό σου. Ωστόσο, μην ξεχάσεις νωρίτερα να σκεφτείς μήπως πρόκειται για κάποιο κρύωμα. Συναναστράφηκες με πολύ κόσμο τις τελευταίες ημέρες ή μήπως είχες ανοίξει διάπλατα τα παράθυρα του σπιτιού σου και καθάριζες τα μπαλκόνια και κρύωσες; Τέτοιες ερωτήσεις θα σε κάνουν να δεις πόσες πιθανότητες έχει ο πονόλαιμός σου να οφείλεται στον κορονοϊό.

Και ενημερωτικά! Μια από κοινού έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και Κινέζων ερευνητών διαπίστωσε ότι μόνο το 13,9% των ασθενών με COVID-19 εμφανίζουν πονόλαιμο.

Φυσικά και ο πονόλαιμος μπορεί να οφείλεται και σε αρκετές ακόμα ασθένειες, ασχέτως κορονοϊού. Αν δυσκολεύεσαι να καταπιείς, να αναπνεύσεις, ακόμα και να ανοίξεις το στόμα σου, δεις αίμα στο σάλιο ή τη βλέννα, έχεις έντονο πόνο και σε άλλα ακόμα μέρη και υψηλό πυρετό, τότε μην διστάσεις να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Απλός πονόλαιμος ή κορονοϊός; Πότε πρέπει να ανησυχήσεις και τι να κάνεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα