Ανοιξιάτικες δραστηριότητες για παιδιά: Γινόμαστε παρατηρητές, φωτογράφοι και… ζωγράφοι!

19:11 23/3/2021 - Πηγή: iPop

Μπορεί ο Μάρτιος όπως λέει και η παροιμία να είναι λίγο ναζιάρης, καθώς πότε κλαίει και πότε γελάει, κανείς όμως δε μπορεί να αρνηθεί ότι ο ερχομός του σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης. Εμφανώς τα λουλούδια σε κήπους και πάρκα έχουν ανθίσει, οι μέλισσες ξεκίνησαν τη σκληρή δουλειά πηγαίνοντας από λουλούδι σε λουλούδι και η μέρα μεγαλώνει, με τον ήλιο να μας συντροφεύει για ολοένα και περισσότερη ώρα κάθε ημέρα που περνά. Ποιες είναι οι ανοιξιάτικες δραστηριότητες για παιδιά που μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε τους μικρούς μας φίλους σε επαφή με αυτή την πολύχρωμη εποχή;

Παρατηρώντας

με το παιδί μας τις αλλαγές της φύσης την άνοιξη, του μαθαίνουμε να δίνει σημασία σε όσα συμβαίνουν γύρω του, να διερωτάται, να απολαμβάνει, να προσέχει, να συζητά και εν τέλει, να ζει!

Κάντε μία βόλτα στη γειτονιά σας, παρατηρήστε τις αλλαγές που βλέπετε εκεί (τα λουλούδια έχουν αρχίσει να ανθίζουν, οι ήχοι της φύσης με τα πουλιά και τα έντομα να πετούν είναι πιο έντονοι, αν η μέρα που θα βγείτε βόλτα είναι ηλιόλουστη, κατά πάσα πιθανότητα και η θερμοκρασία έχει αυξηθεί) και δοκιμάστε να βάλετε λίγο από το ανοιξιάτικο κλίμα μέσα στο σπίτι σας!

Ανοιξιάτικες δραστηριότητες για παιδιά

«Γινόμαστε μικροί φωτογράφοι»

Ένα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε είναι ο εντοπισμός και η φωτογράφιση των λουλουδιών που έχετε συναντήσει στον δρόμο σας. Μιλήστε για τα διαφορετικά είδη λουλουδιών, παρατηρήστε ομοιότητες και διαφορές και αναζητήστε τα στο ίντερνετ για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για αυτά. Ακόμα, μπορείτε να εκτυπώσετε τις φωτογραφίες που έχετε τραβήξει από τη βόλτα σας, να τις κόψετε και να δημιουργήσετε το δικό σας βιβλίο-άλμπουμ λουλουδιών, ομαδοποιώντας τις εικόνες όπως σας αρέσει (π.χ. ανά χρώμα).

Παιχνίδια και δραστηριότητες για να μάθει το παιδί μας το ηλιακό σύστημα

Η ανοιξιάτικη φύση μέσα από έργα τέχνης

Δεν είναι λίγοι οι ζωγράφοι που έχουν αποτυπώσει την ομορφιά της άνοιξης στους πίνακές τους. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την ενασχόληση με έργα τέχνης, όπως έναν πίνακα ζωγραφικής, δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα να αποκτήσει σιγά σιγά αισθητικά κριτήρια, να εξασκήσει την παρατηρητικότητά του, να ενεργοποιήσει τη φαντασία του και να εκφράσει τη δημιουργικότητά του. Ενδεικτικά, μπορείτε να παρατηρήσετε μαζί με το παιδί τον πίνακα του Vincent Van Gogh «Ίριδες», τα έργα του Claude Monet «Το λιβάδι με τις παπαρούνες» και «Άνοιξη», τον πίνακα με τίτλο «Κήπος σε αγρό με ηλιοτρόπια» του Gustav Klimt και την «Κοπέλα σε αγρό» του Γερανιώτη Δημητρίου.

Όταν παρατηρούμε έναν πίνακα με τα παιδιά καλό είναι να προχωράμε από το γενικό στο ειδικό. Ρωτήστε το παιδί τι παρατηρεί με μία πρώτη ματιά και όσο περνά η ώρα, προχωρήστε στις λεπτομέρειες και στα λιγότερο εμφανή σημεία του πίνακα. Δώστε στο παιδί όσο χρόνο χρειάζεται για να συλλάβει όλα όσα βλέπει, συζητήστε για τα χρώματα που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος και τον σκοπό που πιθανώς αυτά εξυπηρετούν. Μπορείτε να μάθετε κάποια πράγματα για τη ζωή του ζωγράφου που φιλοτέχνησε το έργο, έτσι ώστε το παιδί να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας του έργου για το οποίο συζητάτε.

«Η σειρά σου να γίνεις ζωγράφος»

Πάρτε πινέλα, καμβάδες και χρώματα και δημιουργήστε τον δικό σας πίνακα ζωγραφικής. Μπορείτε να λειτουργήσετε τελείως ελεύθερα, με οδηγό απλά τη φαντασία σας ή να προσπαθήσετε να αποτυπώσετε το έργο ενός καλλιτέχνη παρατηρώντας το. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι η εικαστική έκφραση έχει αξία όταν μπορούμε να βάλουμε το προσωπικό μας στοιχείο στο δημιούργημά μας, Άρα, ακόμα και στη δεύτερη περίπτωση μη φοβηθείτε να τολμήσετε τη δική σας παραλλαγή του διάσημου έργου το οποίο επιχειρείτε να αποτυπώσετε.

5 διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις παρέα με το παιδί σου χειροποίητες κούκλες

Δημιουργήστε τα δικά σας λουλούδια από ανακυκλώσιμα υλικά

Το μόνο που χρειάζεστε για να φτιάξετε τα δικά σας λουλούδια είναι ορισμένα ρολά από χαρτί υγείας, ψαλίδι, κόλλα και τα χρώματα της επιλογής σας (λαδοπαστέλ, μαρκαδόρους, νερομπογιές κ.ά.). Βάψτε τα ρολά όπως σας αρέσει κα στη συνέχεια με το ψαλίδι, κόψτε τα  στη μέση. Έπειτα, κόψτε λεπτές λωρίδες κατά μήκος του ρολού, όπως στη φωτογραφία, και λίγο πριν το ψαλίδι φτάσει στο τέλος του ρολού, σταματήστε το κόψιμο. Αυτές οι λωρίδες θα αποτελέσουν τα πέταλα των λουλουδιών σας. Όταν τελειώσετε το κόψιμο, γυρίστε τες με το χέρι προς τα έξω. Έπειτα, χρησιμοποιώντας ως πατρόν το ρολό χαρτιού, σχεδιάστε κύκλους, κόψτε τους και χρωματίστε τους όπως σας αρέσει. Αυτό θα είναι το εσωτερικό του λουλουδιού σας με τη γύρη. Τέλος, αν έχετε, τοποθετήστε με κόλλα ή σελοτέιπ σύρμα πίπας για τον μίσχο των λουλουδιών σας. Τα χειροποίητα λουλούδια σας είναι έτοιμα και πολύ εντυπωσιακά!

Αυτές είναι μόνο ορισμένες από τις αμέτρητες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με θέμα την άνοιξη και τα λουλούδια. Δημιουργήστε, παρατηρήστε, εκφραστείτε και απολαύστε ό,τι κάνετε!

Καλή επιτυχία σε όλους!

Καλώς ήλθες άνοιξη!

Μαρία Πρέβεζα
Νηπιαγωγός- Μουσειολόγος
Δημιουργική απασχόληση για παιδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ανοιξιάτικες δραστηριότητες για παιδιά: Γινόμαστε παρατηρητές, φωτογράφοι και… ζωγράφοι! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανοιξιάτικες, Γινόμαστε,anoixiatikes, ginomaste