Ανοιχτός ο διάλογος περί εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν

17:00 31/12/2015 - Πηγή: iPop

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν, θέτει εκ νέου ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σενγκεν , δηλώνοντας πως η Ελλάδα, αφού δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να εγκαταλείψει τη ζώνη Σένγκεν.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνέντευξή του που παραχώρησε σε αυστριακή

εφημερίδα, ο Υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας υποστηρίζει πως «υπάρχουν χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες δεν εκπληρώνουν καθόλου τις υποχρεώσεις τους. Τέτοιες χώρες πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ζώνη του Σένγκεν».

Επιπλέον μιλώντας για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο ζήτημα, ο Βαυαρός Υπουργός υπογραμμίζει πως:

H Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλάβει καλά ότι πρέπει να δράσει σε αυτό το θέμα, εάν δεν θέλει να θέσει υπό αμφισβήτηση ένα σημαντικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιόαχιμ Χέρμαν , γύρω από το ζήτημα της κατάργησης της Συνθήκης Σένγκεν:

Oι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν να εκτιμούν τις ελευθερίες που συνδέονται με τη Σένγκεν -στον τουρισμό, στις επαγγελματικές μετακινήσεις, στις μεταφορές. Eίναι αποφασιστικής σημασίας να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη αυτά που προβλέπονται στη Συνθήκη.

Ωστόσο ο κ.Χέρμαν παραδέχεται, ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει εξαιρετικές δυσκολίες με τα πολλά νησιά στο Αιγαίο», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως ο ίδιος αγνοεί κάτω υπό ποιες συνθήκες η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε εξ αρχής στη Ζώνη του Σένγκεν, αφού:

Tο ελληνικό κράτος και στην τότε κατάστασή του δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί αποτελεσματική προστασία. Πρόκειται για την τυπική ευρωπαϊκή αφέλεια, το ότι διατυπώνονται μόνον κανόνες ως προς την ένταξη μιας χώρας στη Ζώνη του Σένγκεν, όχι όμως και για το πώς μπορεί να της ζητηθεί να την εγκαταλείψει.

Υπενθυμίζουμε πως παρόμοιες απόψεις περί εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν διατύπωσε πρόσφατα και ο αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αναπληρωτής πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Μάνφρεντ Βέμπερ δηλώντας χαρακτηριστικά επί του ζητήματος:

Δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Όταν οι χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες και ελπίζω ότι θα έχει ευρεία στήριξη από τις χώρες μέλη.

The post Ανοιχτός ο διάλογος περί εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα