Ανατροπές φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες- Τι γίνεται με ενεργειακό πιστοποιητικό;

08:34 21/1/2016 - Πηγή: iPop

Χωρίς αυξήσεις οι νέες αντικειμενικές αξίες. Όπως έγινε γνωστό μετά την προγραφή τους, στις μεσοαστικές περιοχές κυρίως της χώρας, οι μεγαλύτερες μειώσεις θα αγγίξουν το 20,5%, ενώ παράλληλα, καμία αλλαγή δε θα σημειωθεί στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων των οποίων η τιμή είναι πάνω από 4.000 ευρώ, αλλά και κάτω από τα 600.

Βέβαια, από τα 650 ευρώ οι τιμές των αντικειμενικών αλλάζουν.

Αναλυτικά οι κυριότερες αλλαγές:

20% μειώσεις στις μεσοαστικές περιοχές της χώρας, όπου δηλαδή οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονταν από 1.700-1.750 ευρώ.Μειώσεις αλλά μικρότερες στις περιοχές
που έχουν τιμή ζώνης 4.000 ευρώ, πριν την αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών.Χωρίς αλλαγές οι αντικειμενικές στις περιοχές με ακόμη μεγαλύτερες τιμές ζώνης, αλλά και στις περιοχές με τιμές έως 600 ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί, πως οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από την 21η Μαϊου 2015 και έτσι αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα αρκετούς από τους φόρους, όπως για παράδειγμα τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Υποχρεωτικό το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Πλέον θεωρείται υποχρεωτικό, όπως εξηγεί το αρμόδιο υπουργείο, να αναγράφεται το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης στις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρίσεις στον Τύπο και στο Διαδίκτυο έτσι ώστε, να μπορεί να πωληθεί ή να ενοικιαστεί το κτήριο.

Επίσης, θα πρέπει να επισυνάπτεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε για τις νέες αντικειμενικές αξίες:

«Υπογράφηκε την Τρίτη 19.1.2016, η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η Υπουργική Απόφαση:

Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για ¨αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών¨, χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες».

The post Ανατροπές φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες- Τι γίνεται με ενεργειακό πιστοποιητικό; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα