Ανακούφιση απ’ την επίτευξη της συμφωνίας με δόση αβεβαιότητας απ’ τον Schäuble

15:26 16/6/2017 - Πηγή: iPop

Στο Eurogroup της Πέμπτης, επιτεύχθηκε συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει δόση 8,5 δισ. ευρώ, μέτρα για το χρέος, τα οποία θα συζητηθούν μετά το 2018 και συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με εκταμιεύσεις μόνο όταν το χρέος καταστεί βιώσιμο.

Τα

οφέλη της συμφωνίας τόνισε και ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Steffen Seibert:

Είμαστε χαρούμενοι καθώς η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να σταθεί στα πόδια της

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας έκανε λόγο για την «πλήρη συμμετοχή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα.

Schäuble: Η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της

Ο Schäuble εμφανίστηκε περισσότερο συγκρατημένος στις δηλώσεις του λέγοντας πως «η Ελλάδα συνεχίζει να έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της. Οι Έλληνες δεν πρέπει να έχουν την ψευδαίσθηση ότι έχουν όλα τελειώσει».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα αυτό να είναι το τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας που παίρνει η Ελλάδα. Μια μέρα μετά το Eurogroup στις δηλώσεις του, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί λιγότερα χρήματα απ’ αυτά που είχαν υπολογίσει αρχικά.

Lagarde: Θα αποφευχθεί μια πιθανή κρίση στις αγορές

Αυτό που είναι σημαντικό σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν την άμεση αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και ότι θα αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας σημαντικής αναταραχής και μίας πιθανής κρίσης στις αγορές

«Έτσι προς το συμφέρον όλων είναι καλύτερο να μην έχουμε κάποια κρίση και ο ESM να πληρώσει αυτό που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Θα θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, για να συμμετέχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Με «φραγή» στη δόση απειλεί ο Luis de Guindos

Νωρίτερα ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Luis de Guindos, δήλωσε πως υπάρχει πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης λόγω παραπομπής τριών μελών του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ. Οι κατηγορούμενοι -μέλη του ΤΑΙΠΕΔ είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τους Eυρωπαίους αξιωματούχους, καθώς αποτελούν μέλη της Κομισιόν.

«Το Εurogroup μετά τις προτροπές της Ιταλίας και της Ισπανίας θα μπορούσε να μπλοκάρει την εκταμίευση αν η κατάσταση αυτών των τριών ειδικών δεν λυθεί οριστικά» ,δήλωσε ο de Guindos.

Η Κυβέρνηση από τη μεριά της απάντησε πως το θέμα θα διευθετηθεί άμεσα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την απειλή συσχέτισης καταβολής της δόσης και ασυλίας τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

Moscovici: Ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία

Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Moscovici δηλώνοντας ως «ήταν η καλύτερη δυνατή, ίσως δε και η καλύτερη που έχει επιτύχει έως σήμερα το Eurogroup». Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι ο δρόμος για τελικές ρυθμίσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Στο ζήτημα που προέκυψε με το ενδεχόμενο μπλόκο εκταμίευσης της δόσης ο κ. Moscovici ανέφερε ότι το ζήτημα είναι υπαρκτό, αλλά και ότι δεν πρέπει να δραματοποιείται.

Ο ίδιος δήλωσε πως η δόση θα εκταμιευτεί και πως θα συζητήσει το πρόβλημα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομίας κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στη Μαδρίτη. Σημείωσε τέλος πως πρόκειται για «ζήτημα αρχής» το οποίο πιστεύει ότι θα διευθετηθεί.

Την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να δυνεδριάσει η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag, η οποία θα εξετάσει την συμφωνία του Eurogroup.

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει η συμφωνία για την Ελλάδα; | Τα οφέλη και τα σημεία που προκαλούν προβληματισμό

The post Ανακούφιση απ’ την επίτευξη της συμφωνίας με δόση αβεβαιότητας απ’ τον Schäuble appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα