«Αν θες να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα κάποιου, δώσ’ του εξουσία»: Γιατί κάποιοι άνθρωποι χάνουν τις ισορροπίες τους όταν αποκτούν ξαφνικά πλούτο και δημοφιλία;

20:41 11/5/2022 - Πηγή: iPop

Δώσε εξουσία σε κάποιον και δες τον πραγματικό εαυτό να βγαίνει στην επιφάνεια. Η ξαφνική εξουσία, τα ασύλληπτα πλούτη και η δημοφιλία είναι πράγματα που δυσκολεύεται ο ανθρώπινος νους να συλλάβει, ειδικά στις περιπτώσεις που αυτή η κατάσταση είναι κάτι που ξαφνικά έρχεται στη ζωή του, από τη μια μέρα στην άλλη. Σύμφωνα με τον Α.Λίνκολν «Αν θες να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα κάποιου, δώσ’ του εξουσία». Και αυτό έχει όντως μια βάση. Ίσως έχεις δει και εσύ ανθρώπους που για κάποιο

λόγο έχουν μια «ισχυρή» θέση, φέρονται με τραγικό τρόπο σε ανθρώπους που συναναστρέφονται, όπως υπαλλήλους, σερβιτόρους, ανθρώπους που κατέχουν χαμηλότερη θέση από εκείνους.

Δώσε εξουσία σε κάποιον

Μελέτη που διεξήχθη από τους καθηγητές ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley, απεικονίζει εύστοχα αυτό το φαινόμενο. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η εξουσία έχει μια καυστική επίδραση στους ανθρώπους με ήδη αμφίβολο χαρακτήρα, γιατί τους δίνει απεριόριστη άδεια να ενεργούν, να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται στους άλλους με τρόπους που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους δικούς τους στόχους και συμφέροντα.

Αν θες να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα κάποιου, δώσ’ του εξουσία

Αβραάμ Λίνκολν

Το πιο ισχυρό αποτέλεσμα της μελέτης είναι ότι η εξουσία επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφραστούν ελεύθερα σε καταστάσεις όπου οι άλλοι (αυτοί που δεν έχουν εξουσία), θα έπρεπε να εξετάσουν πιο προσεκτικά το πώς η συμπεριφορά τους, επηρεάζει ή ακόμα και βλάπτει, τους άλλους. Αυτό είναι καλό, αν έχουμε να κάνουμε με έναν ηγέτη ο οποίος είναι εγγενώς ειλικρινής, νοιάζεται και είναι συμπονετικός. Αλλά αν τύχει να κάνουμε με έναν ηγέτη ο οποίος είναι εκ φύσεως εγωιστής, οξύθυμος και χωρίς ηθικές αξίες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ισχυροί άνθρωποι με θετικό κοινωνικό προσανατολισμό είχαν υψηλότερη βαθμολογία σε ένα τεστ που μετρούσε την ικανότητά τους να διαβάζουν με ακρίβεια τα συναισθήματα στις εκφράσεις του προσώπου. Οι ισχυροί άνθρωποι που είχαν χαμηλή βαθμολογία στον θετικό κοινωνικό προσανατολισμό αντίθετα, είχαν χαμηλή βαθμολογία, άρα αν από τη φύση σου, δεν έχεις ενσυναίσθηση θα νιώθεις ότι η κατοχή εξουσίας, σου «πααραχωρεί» την άδεια να προσέχεις λιγότερο τα συναισθήματα των άλλων.

Γιατί δεν μειώνεται η αξία σου αν δεν μπορεί κάποιος άλλος να την εκτιμήσει

Πώς να μην «το χάσεις»

Πόση εξουσία μπορεί να έχω σε έναν άλλον άνθρωπο; Θα μου πεις όλοι κάπου θεωρούμε ότι έχουμε εξουσία, ακόμα και αν δεν διοικούμε έναν λόχο ή κάποιο κράτος. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε εξουσία πάνω σε κανέναν γιατί είμαστε όλοι ελεύθεροι άνθρωποι. Αν θεωρείς ότι επειδή είσαι γονιός, εργοδότης, ηγέτης, αφεντικό, έχεις κάποιου είδους εξουσία, είσαι γελασμένος.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβληθούν λόγω της «εξουσίας τους» χάνουν το παιχνίδι και καταντούν αστείοι στα μάτια των άλλων.

Παράλληλα, η ξαφνική αύξηση του πλούτου, από εκεί που μέτραγες και το ευρώ ή η ξαφνική δημοφιλία, από εκεί που σε ήξερε μόνο η μαμά σου, μπορεί να είναι ένας λόγος να χάσεις τη γη κάτω από τα πόδια σου, να χάσεις τις ισορροπίες σου και να θεωρείς τον εαυτό σου σπουδαίο.

Αν καταλάβεις την φθαρτή και εφήμερη ύπαρξή μας, τότε μόνο θα ξεκαθαρίσεις ότι καμία εξουσία, κανένας πλούτος ή δημοφιλία, δεν είναι ικανοί να σε κρατήσουν εδώ για πάντα. Είμαστε περαστικοί και όσο περισσότερα χαστούκια φας στη ζωή σου, τόσο γρηγορότερα θα το καταλάβεις και θα πάψεις να έχεις ψευδαισθήσεις.

Γιατί δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την αξία μας

Είμαστε όλοι ίδιοι και ίσοι

Όλοι όμως ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών που μπορεί να μας συνοδεύουν. Δεν είμαστε το βιογραφικό μας, το βάρος μας, το ύψος μας, η εξωτερική μας εμφάνιση, ο αριθμός του τραπεζικού μας λογαριασμού, η καταγωγή μας, η θέση που κατέχουμε στη δουλειά μας, η μόρφωσή μας, ο άντρας μας και η θέση που κατέχει ή η γυναίκα μας. Τίποτα από όλα αυτά δεν μας καθορίζει και δεν αυξάνει ή μειώνει την αξία μας.

Κυνηγάς τους διάσημους και ψάχνεις να βρεις τα πάντα για τη ζωή τους, όμως ξεχνάς ότι και εκείνοι είναι άνθρωποι που οι περισσότεροι θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους απαλλαγμένοι από τα αδιάκριτα βλέμματα των ανθρώπων γύρω τους. Απαλλαγμένοι από την φυλακή της εικόνας τους.

Ο τύπος που στο επαγγελματικό τραπέζι θα μιλήσει σαν σκουπίδι στον σερβιτόρο αλλά με σεβασμό στον άνθρωπο που θεωρεί ότι έχει ίση αξία με εκείνον, δείχνει την ποιότητά του με αυτόν τον τρόπο.

Η ξαφνική δημοφιλία, η εξουσία, ο πλούτος, έννοιες που ασυναίσθητα έχουμε συνδέσει όλοι με αρνητικές έννοιες στο μυαλό μας ενώ στην πραγματικότητα είναι απλές λέξεις που από μόνες τους δεν θα έπρεπε να τις βλέπουμε αρνητικά και τίποτα δεν έχουν αν δεν ακολουθούνται από απαράδεκτες συμπεριφορές.

Αφήστε επιτέλους ήσυχους τους celebrities να ζήσουν την ζωή τους!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Αν θες να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα κάποιου, δώσ’ του εξουσία»: Γιατί κάποιοι άνθρωποι χάνουν τις ισορροπίες τους όταν αποκτούν ξαφνικά πλούτο και δημοφιλία; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα