Αν δεν είσαι πρωινός τύπος, η επιστήμη κάτι έχει να σου πει

11:48 12/3/2021 - Πηγή: iPop

Μήπως δεν είσαι πρωινός τύπος; Προσπαθείς να ξυπνάς νωρίς, αλλά δεν τα καταφέρνεις, ακόμα κι αν έχεις κοιμηθεί νωρίς το βράδυ; Διάβασε τι έχουν να σου πουν οι επιστήμονες.

Σ’ έναν κόσμο που θέλει όλοι να ξυπνάμε νωρίς, να δουλεύουμε από νωρίς και να είμαστε παραγωγικοί και ενεργοί – τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό – τις πρωινές ώρες, εσύ δεν τα καταφέρνεις και τόσο καλά. Πιέζεις τον εαυτό σου να ξυπνάς νωρίς, ενώ αυτό το μοτίβο ζωής δεν σου πηγαίνει, δεν το αντέχεις. Ωστόσο, μην αγχώνεσαι, γιατί οι ειδικοί

έχουν να σου πουν κάτι, κάτι καλό για την ακρίβεια.

6 λάθη που κάνεις το πρωί και καταστρέφεις με το “καλημέρα σας” την παραγωγικότητά σου

Αν δεν είσαι πρωινός τύπος, οι επιστήμονες λένε ότι δεν πειράζει και πρέπει να σταματήσεις να προσπαθείς να γίνεις ένας τέτοιος τύπος. Το να καταπολεμάς να αλλάξεις το ρολόι του σώματός σου για να συμμορφωθείς στα πρότυπα της κοινωνίας είναι πιο πιθανό να σε κάνει λιγότερο παραγωγικό και επιτυχημένο, παρά περισσότερο.

Ο ψυχολόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής Adam Grant, που ειδικεύεται στην οργανωτική ψυχολογία, υποστηρίζει πως «Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο δεν ανησυχούν για το τι ώρα ξυπνούν οι άλλοι. Ξυπνούν και εργάζονται στο πρόγραμμα που τους ταιριάζει».

Και η επιστήμη φυσικά και συμφωνεί σε αυτό. Μπορεί να πιστεύεις ότι το να γίνεις πρωινός τύπος είναι απλό και χρειάζεται μόνο υπομονή και θέληση, όμως έρευνα δείχνει ότι το αν είσαι πρωινός ή όχι τύπος πολλές φορές είναι βιολογικό. Πώς εξηγείται αυτό;

Pexels

Κατά μέσο όρο, τα βιολογικά ρολόγια λειτουργούν σ’ έναν σταθερό κύκλο 24,2 ωρών. Ωστόσο, ορισμένα άτομα έχουν εσωτερικά ρολόγια που διαρκούν περισσότερο από 24,2 ώρες, πράγμα που σημαίνει πως με την πάροδο του χρόνου κοιμούνται αργότερα και ξυπνούν αργότερα. Με λίγα λόγια, αυτά τα άτομα δεν αποφάσισαν από μόνα τους να είναι νυχτοπούλια και να μην καταφέρνουν να ξυπνάνε το πρωί.

Και είναι εντάξει αυτό. Μελέτες δείχνουν πως οι άνθρωποι που είναι πρωινοί τύποι τείνουν να είναι πιο επίμονοι και οργανωτικοί, ενώ αυτοί που δεν τα πάνε καλά με το πρωινό ξύπνημα τείνουν να αποδίδουν καλύτερα σε τεστ που μετρούν τη μνήμη, την ταχύτητα επεξεργασίας και τη γνωστική ικανότητα, ενώ συχνά είναι και πιο δημιουργικοί. Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτοί οι άνθρωποι είναι, παραδόξως, λίγο πιο επιτυχημένοι οικονομικά.

Τι σημαίνει όλο αυτό πρακτικά;

Ότι δεν χρειάζεται να προσπαθείς να αλλάξεις το βιολογικό σου ρολόι. Είναι εντάξει να μην είσαι πρωινός τύπος και όχι, δεν χρειάζεται να γίνεις κάποιος άλλος για να είσαι επιτυχημένος. Άλλωστε, η επιτυχία δεν εξαρτάται από την ώρα που ξυπνάς. Αντιθέτως, θα είσαι πιο παραγωγικός και επιτυχημένος, αν εναρμονιστείς με το ρολόι του σώματός σου!

Κι αν παρ’ όλα αυτά, συνεχίζεις να θες να γίνεις πρωινός τύπος, αλλά δεν τα καταφέρνεις και τόσο καλά, δες πώς καταφέρνω να ξυπνάω με όρεξη κάθε πρωί χωρίς καν να πίνω καφέ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Αν δεν είσαι πρωινός τύπος, η επιστήμη κάτι έχει να σου πει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα