Αλλαγή σπιτιού: Πώς βιώνει ο σκύλος σου τη μετακόμιση;

17:47 1/12/2020 - Πηγή: iPop

Η αλλαγή σπιτιού είναι μια μεγάλη απόφαση από κάθε άποψη. Εάν μένεις σε σπίτι με ενοίκιο, είναι αρκετά πιθανό ανά κάποια χρόνια να αλλάζεις σπίτι, κι αυτό είναι πάντα μια διαδικασία που σε ενθουσιάζει αλλά παράλληλα σε εξουθενώνει και σε βάζει σε μια διαδικασία “φτου και απ’ την αρχή” να συνηθίσεις αυτή την μεγάλη αλλαγή! Πώς, όμως, βιώνει ο σκύλος σου τη μετακόμιση; Με ποιο τρόπο τον επηρεάζει;

Να ξεκινήσουμε απ’ τα βασικά. Η αλήθεια είναι ότι τα κατοικίδια αγχώνονται με κάθε νέα

αλλαγή. Είτε μικρή είτε μεγάλη. Ξέρεις πόσο λατρεύει ο σκύλος σου την ρουτίνα του και έχεις παρατηρήσει ότι δεν του αρέσει όταν αυτή αλλάζει. Επομένως, μια μετακόμιση, που είναι μεγάλη αλλαγή, είναι λογικό να του προκαλεί άγχος καθώς αλλάζει την καθημερινότητά του… Απ’ την γωνίτσα που έχει βρει να βολεύεται μέχρι τους χώρους γενικά.

Οι κούτες μέσα στο σπίτι θα του προκαλέσουν ανησυχία, αλλά μην σε πιάνει πανικός. Μπορείς να τον αφήσεις να μυρίσει τα κουτιά ή να τα έχεις 1-2 μέρες μέσα στο σπίτι πριν την μετακόμιση ώστε να τα συνηθίσει και να μην τον αγχώνουν.

PexelsΥπάρχει περίπτωση να νομίζει πως θα φύγεις και θα τον αφήσεις;

Ναι. Εάν αρχίσει και βλέπει πράγματα να πακετάρονται και το σπίτι να αδειάζει, υπάρχει περίπτωση να πιστέψει ότι φεύγεις και θα μείνει μόνος του. Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να μην πακετάρουν τα πράγματα του σκύλου ή της γάτας, αλλά να τα αφήσουν στη θέση τους μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Μήπως έχεις κάνει κι εσύ αυτά τα λάθη στον κήπο που βγαίνει ο σκύλος σου;

Πώς βιώνει ο σκύλος σου τη μετακόμιση;

Με νευρικότητα και άγχος. Δεν είναι περίεργο να δεις τον σκύλο σου να πηγαίνει σε μέρη που δεν συνήθιζε μέσα στο σπίτι καθώς τα κουβαλήματα κι όλη αυτή η αναστάτωση του προκαλούν ένταση.

Η μετάβαση στο νέο σπίτι θα είναι σίγουρα πιο εύκολη εάν μπορείς να επισκεφτείς τον νέο σας χώρο μαζί με τον σκύλο σου από πριν και να τον αφήσεις να τον εξερευνήσει. Μ’ αυτό τον τρόπο, όταν ολοκληρωθεί η μετακόμιση ο σκύλος σου θα νιώθει ότι βρίσκεται σε έναν χώρο που έχει ξεκινήσει ήδη να του είναι οικείος.

Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις κατοικιδίων που αντιδρούν με πολύ μεγαλύτερη ψυχραιμία. Μπορεί να συνηθίσουν απευθείας το νέο περιβάλλον και να αρχίσουν το παιχνίδι. Όμως, αυτός δεν είναι ο κανόνας.

PixabayΠρέπει να δώσεις χώρο και χρόνο….

Τι σημαίνει αυτό; Να αφήσεις τον σκύλο σου να τρέξει, να μυρίσει, να παίξει, να αφήσει το σημάδι του στον κήπο, να εξερευνήσει το σπίτι ώστε να βρει τα σημεία όπου τον βολεύει να αράζει, να ανεβοκατέει τις σκάλες, να βγει στο μπαλκόνι…

Δώστου άπλετο χρόνο να τα κάνει όλα αυτά ώστε να συνηθίσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα το νέο σας σπίτι και να το αισθανθεί σαν δικό του!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αλλαγή σπιτιού: Πώς βιώνει ο σκύλος σου τη μετακόμιση; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα