Ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ζητούν οι καναλάρχες

16:35 26/7/2017 - Πηγή: iPop

H Κυβέρνηση προχωρά από κοινού με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ενώ κατηγορεί τους καναλάρχες πως κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ το protothema.gr, οι ηγεσίες τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών (ALPHA, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, STAR) στη συνάντηση που είχαν με το ΕΣΡ ζήτησαν να μην προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για

τις άδειες.

Στη συνέντευξη Τύπου της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) που ακολούθησε αμέσως μετά παρουσιάστηκαν οι θέσεις τους για το νομοσχέδιο ηλεκτρονικής πλατφόρμας διάθεσης του τηλεοπτικού χρόνου και την αδειοδοτική διαδικασία.

Ως προς το θέμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι καναλάρχες συμφώνησαν από κοινού πως αυτό είναι ανεφάρμοστο και παρουσίασαν τις προτάσεις τους.

Χαρακτήρισαν τον ισχύοντα νόμο αντισυνταγματικό, καθώς απ΄τη μια παρεμβαίνει στην αγορά και δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡΕ και απ’ την άλλη δεν καταπολεμάει τη φοροδιαφυγή και δεν τηρεί την κοινοτική οδηγία.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες των καναλιών διαφώνησαν με τη δημιουργία του λογισμικού της πλατφόρμας και συγκεκριμένα με το μοντέλο: «άλλος παραγγέλνει, άλλος πληρώνει».

Τέλος, θεωρούν μη ρεαλιστική την ολοκλήρωση της πλατφόρμας μέσα σ’ ένα χρόνο, όπως έχει διαβεβαιώσει η Κυβέρνηση.

Ως απάντηση σ’ αυτά, προτείνουν το κράτος να βάλει κανόνες, αλλά να μην γίνει κύριος της αγοράς. Βάση αυτών των κανόνων να φτιάξει το σύστημα, το οποίο θα χειριστεί μια εταιρεία.

Ως προς το θέμα της αδειοδότησης προτείνουν πέντε άξονες:

Η αγορά των ιδιωτικών καναλιών να προσεγγιστεί ως ενιαία και η Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση.Να γνωρίζει ο επενδυτής το σύνολο των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «πρέπει να γνωρίζουμε τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που χωράνε στο φάσμα και να είναι εξαρχής γνωστή η διάρκεια της τηλεοπτικής άδειας σε όλες τις κατηγορίες».Η τιμή εκκίνησης να βασιστεί σε μελέτες επικαιροποιημένες και όχι στην περίφημη μελέτη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.Να γίνει έλεγχος χρημάτων όσων συμμετέχουν στο διαγωνισμό πριν και όχι μετά από αυτόν.Αφήνουν έτσι αιχμές για τη συμμετοχή του Καλογρίτσα που είχε ανεβάσει την τιμή χωρίς η προσφορά του να είχε τελικά αντίκρισμα.Το σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί να είναι αξιόπιστο και πιστοποιημένο, προσθέτοντας ότι αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί δεν ήταν.

Τονίζοντας πως η προκήρυξη δεν στέκεται δικαστικά, προτείνουν να υπάρξει νέα προκήρυξη, που να στηρίζεται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Ο Πάνος Κυριακόπουλος (STAR) και ο Στρατής Λιαρέλης (ANT1) τόνισε περισσότερο τι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη ο ακυρωθείς διαγωνισμός.

Ήμασταν άγρυπνοι, άπλυτοι και μας συνόδευε κάποιος στην τουαλέτα, για την οποία υπήρχε λίστα αναμονής. Κάποια στιγμή, μάλιστα, έπιασε και φωτιά, εξαιτίας του microwave που υπήρχε στο δωμάτιο και δεν μπορούσαμε να ανοίξουμε τα παράθυρα διότι ήταν κλειδωμένα. Για όλα αυτά εξετάζουμε προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο Στρατής Λιαρέλης είπε ότι δεν θα συγχωρήσει ποτέ τον εαυτό του που δέχθηκε την ταπεινωτική αυτή διαδικασία για εκείνον και τους συνεργάτες του.

Ήμασταν σε ένα δωμάτιο από το οποίο δεν μάζευε κανείς τα σκουπίδια

Από την άλλη, όμως, έκανε μια έκκληση να αποδραματοποιηθεί η συζήτηση που πραγματοποιείται στη δημόσια σφαίρα. Υπενθύμισε μάλιστα ότι μέχρι το 2015, όλα τα ιδιωτικά κανάλια λειτουργούσαν με νόμιμες άδειες που δεν ανανεώθηκαν από το 2015 με ευθύνη της Πολιτείας.

Τέλος, τόνισε ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ είναι απόλυτα σύμφωνη με τις άδειες και συμφωνεί με το χτύπημα της διαπλοκής. «ΝΑΙ στις άδειες, ΝΑΙ στο χτύπημα της διαπλοκής».

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ζητούν οι καναλάρχες appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα