Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις με τις παλιές σου κάλτσες, παντελόνια και σουτιέν για να μην καταλήξουν στα σκουπίδια

14:48 3/2/2022 - Πηγή: iPop

Τα μαγαζιά που ψωνίζεις, το τι αγοράζεις και η συχνότητα που φοράς ένα ρούχο, όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, είναι βασικά ζητήματα αν σκοπεύεις να κάνεις αλλαγές στην καθημερινότητά σου, οι οποίες θα είναι πιο βιώσιμες για το περιβάλλον.

Το μυστικό βρίσκεται στην ανακύκλωση, ειδικότερα στην ανακύκλωση ρούχων. Αν πρόκειται για φορέματα, παπούτσια ή τσάντες τα οποία έχεις βαρεθεί, υπάρχουν εκατοντάδες σημεία ανακύκλωσης ή αν δε θέλεις να τα «πετάξεις», υπάρχουν εξίσου πολλά καταστήματα στα οποία μπορείς να τα δωρίσεις. Και οι δύο είναι υπέροχες ιδέες! Τι γίνεται, όμως, με αυτά τα τρυπημένα καλσόν και τα ελαφρώς λεκιασμένα ή χαλασμένα σουτιέν; 

Ανακύκλωση: Όσα πιστεύεις ότι κάνεις σωστά, αλλά είναι λάθος

Αρχικά, όταν πηγαίνεις για ψώνια, θα πρέπει να ξεκινήσεις να αγοράζεις πιο βιώσιμα προϊόντα, ακόμα κι όσον αφορά τα ρούχα. Επίλεξε βιώσιμα υφάσματα (το οργανικό βαμβάκι καταναλώνει λιγότερο νερό από το βαμβάκι που καλλιεργείται συμβατικά) ή δοκίμασε βιοδιασπώμενα υφάσματα.

 Οι φυσικές βαφές έχουν μικρότερο αντίκτυπο στον πλανήτη και αποφεύγουν τον πολυεστέρα. Προκαλεί προβλήματα στην υγεία του κόλπου μας και θεωρείται «εχθρός» για την φύση. Χρειάζεται λάδι για να δημιουργηθεί (είναι ουσιαστικά πλαστικό) και έπειτα εκπέμπει μικροπλαστικά στο περιβάλλον κάθε φορά που το πλένεις και το φοράς.

Εάν από την άλλη έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου την ανακύκλωση, προσπάθησε να αγοράζεις εσώρουχα (και πλεκτά ή τζιν ) κατασκευασμένα από το 100% ενός υφάσματος. Ακόμα κι αν πρόκειται για τον πολυεστέρα, θα είναι ευκολότερο να διαχωριστεί από τις μικτές ίνες. Συχνά τα εσώρουχα πρέπει να πλένονται στο χέρι για να διατηρηθούν περισσότερα χρόνια, να διατηρήσουν το σχήμα τους και το χρώμα τους. 

Τι πρέπει να κάνεις, λοιπόν, με τις παλιές σου κάλτσες, τα σουτιέν και τα παντελόνια;

Ένα τρυπημένο ζευγάρι κάλτσες μπορεί παλαιότερα να πήγαινε κατευθείαν στον κάδο, αλλά αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση. Μπορείς, λοιπόν, να ανακυκλώσεις τις τρύπιες σου κάλτσες ή να τις κρατήσεις για άλλες χρήσεις, όπως για να τις χρησιμοποιήσεις ως ξεσκονόπανα ή ακόμα και ένα παιχνίδι για το κατοικίδιό σου (πόσο καλό life hack είναι αυτό;)

Η Kate Middleton πιο εντυπωσιακή από ποτέ! Φοράει ξανά Alexander McQueen, υποστηρίζει την ανακύκλωση ρούχων και θυμίζει Ελληνίδα θεά

Επιπλέον, το στήθος σου αυξομειώνεται όσο και το υπόλοιπο σώμα σου, ανάλογα με τη διατροφή, την άσκηση και τις ορμονικές αλλαγές… Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να κάνουν τα σουτιέν σου, που χωρούσαν τέλεια το στήθος σου στο παρελθόν, να είναι μεγάλα, όπως ακριβώς και τα παλιά σου παντελόνια. Η λύση είναι μία! Ξεκίνα να κάνεις ανακύκλωση. Πραγματικά, στο υπόσχομαι, είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις, και μόλις το κάνεις θα νιώσεις μία ηθική ικανοποίηση.

Ανακύκλωση ρούχων: Πού μπορείς να κάνεις;Fabric Republic:

H Fabric Republic είναι ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού, το οποίο εστιάζει στις κοινωνικές ανάγκες του σήμερα, στη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη.

Σημεία για να προσφέρεις ρούχα:

•Στον κάδο συλλογής Fabric Republic στην οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου 8, στη Νέα Φιλαδέλφεια

• Στο CONNECT ATHENS στην οδό Αχαρνών 297 και Άτλαντος 22 στα Κάτω Πατήσια

• Στον κάδο συλλογής Fabric Republic έξω από το στάδιο “ΕΥΝΙΚΟΣ” στην οδό Διονύσου 17 , Δ.Ε. Άνω Λιοσίων Δήμου Φυλής , (Επίσημος Συνεργάτης Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος “ΕΥΝΙΚΟΣ”.)

• Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα 176 74 στο κίτρινο κάδο του ‘FabricRepublic’!

• Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας – Πειραιώς 62, Μοσχάτο!

Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί κάδοι περισυλλογής ρουχισμού σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας BodyTalk S.A. (BDTK) ως επίσημος συνεργάτης.

Ακόμα και η Carrie Bradshaw “ανακυκλώνει” τα ρούχα της ντουλάπας της

RECYCOM:

Η RECYCOM τοποθετεί κάδους ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων (χρώματος κόκκινο), σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, δημαρχεία κλπ. Τα ρούχα μαζεύονται τακτικά από προσωπικό της RECYCOM και αποθηκεύονται στις αποθήκες για σκοπούς διαχείρισης και αποστολής στο εξωτερικό.

Μετά από μικρή διαλογή, τα καλύτερα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς.

Περαιτέρω ο ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές. Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού.

Για να βρεις που υπάρχουν κόκκινοι κάδοι μπες εδώ.

Μπορείς σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσεις με τον Δήμο σου για να ενημερωθείς σχετικά με την ανακύκλωση ρούχων και τους κάδους που έχει τοποθετήσει σε κάθε σημείο της περιοχής.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις με τις παλιές σου κάλτσες, παντελόνια και σουτιέν για να μην καταλήξουν στα σκουπίδια εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iPop