«Strange World»: Η Disney έχει (επιτέλους) τον πρώτο της ομοφυλόφιλο πρωταγωνιστή σε ταινία κινουμένων σχεδίων

13:35 11/12/2022 - Πηγή: iPop

Από την Ούρσουλα μέχρι την Elsa και τo Luca, η Disney έχει κάνει τα λιγότερα στην εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας εδώ και χρόνια. Μας έδωσαν κακούς με ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, δευτερεύοντες χαρακτήρες που έχουν απλές ατάκες οι οποίες δηλώνουν τον προσανατολισμό τους ή ορισμένους βασικούς χαρακτήρες που ενώ φαίνονται ομοφυλόφιλοι, δεν τολμούν να το δηλώσουν.

Τα παιδικά αλλάζουν προς την σωστή κατεύθυνση! Αυτός είναι ο πρώτος χαρακτήρας με αυτισμό και η οικογένεια με τις 2 μαμάδες!

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε τον προηγούμενο Μάρτιο, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Disney Bob Chapek, με την απάντηση της εταιρείας στο νομοσχέδιο της Φλόριντα για το “Don’t Say Gay”, το στούντιο κυκλοφόρησε το Strange World, μια ταινία που περιλαμβάνει έναν κύριο χαρακτήρας, ο οποίος είναι αναμφισβήτητα γκέι. Και αυτή τη φορά, φαίνεται σαν μια αξιόλογη εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Disney – Πρώτος γκέι χαρακτήρας: Ο Ethan Clade του «Strange World»

Σε σκηνοθεσία Don Hall και Qui Nguyen, το Strange World περιστρέφεται σε μια περιπέτεια πολλών γενεών με επίκεντρο τρεις άνδρες της οικογένειας Clade. Ο Jaeger Clade είναι ένας εύσωμος αρρενωπός άντρας που λατρεύει να εξερευνά, να πολεμά τέρατα και να μπαίνει συνεχώς σε περιπέτειες. Ο γιος του, Searcher Clade, είναι ένας αγρότης και ένας διανοούμενος που είναι υπερήφανος για το πόσο τρυφερός είναι προς τον έφηβο γιο του. Αυτός ο γιος είναι ο Ethan Clade, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του μπαμπά του με τη διαφορά ότι δεν θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Θέλει να χαράξει ένα δικό του μονοπάτι. Ο Ethan δεν ασχολείται με τη γεωργία. Όπως ο παππούς του Jaeger, είναι πολύ πιο γοητευμένος από τα θαύματα που μπορεί να προσφέρει η εξερεύνηση. 

Disney

Μέσα από αυτές τις τρεις γενιές, το Strange World αντικατοπτρίζει το τρέχον δράμα που διαδραματίζεται σε όλο τον κόσμο, όπου οι boomers, οι millennials και η Gen Z έρχονται αντιμέτωποι με τα πάντα, από τον τρόπο ομιλίας μέχρι την κλιματική αλλαγή. Έτσι, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Ethan είναι ομοφυλόφιλος, οι περισσότεροι περίμεναν την αναπόφευκτη σύγκρουση των γενεών για την διαφορετικότητα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Αντιθέτως, στα μέσα της ταινίας, ο Ethan και ο παππούς του μοιράζονται μια ήσυχη στιγμή στην οποία ο Jaeger ρωτάει τον εγγονό του αν έχει σχέση. Ο Ethan και ο Diazo, ο σύντροφος του, δεν είναι ζευγάρι επίσημα αλλά η έλξη που έχουν μεταξύ τους είναι εμφανής. Αντί ο Jaeger να κάνει την στερεοτυπική ερώτηση: «Πώς τη λένε;», ρωτάει ενθουσιασμένος: «Ποιος είναι;»

«Ποιος είναι»;

Και κάπως έτσι, η έμφυλη προσδοκία ότι η αγαπημένη του εγγονού του είναι κορίτσι έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Η ίδια η λέξη «sweetheart» που ενσωματώθηκε έξυπνα στο σενάριο του Nguyen είναι ουδέτερη ως προς το φύλο. Όταν ο Ethan απαντά, ο παππούς του, δεν σοκάρεται όταν ανακαλύπτει ότι το αγόρι είναι γκέι. Και αυτό είναι απίστευτα συναρπαστικό γιατί η ομοφυλοφιλία του έφηβου πρωταγωνιστή της ταινίας δεν είναι σημείο πλοκής. Η ταινία δεν εκμεταλλεύεται την ταυτότητά του ως εργαλείο. Αντίθετα, το Strange World αναγνωρίζει ότι τα γκέι παιδιά μπορούν απλώς να υπάρχουν στα μέσα ενημέρωσης και να μην αντιμετωπίζεται η ταυτότητά τους ως λόγος για μια διδακτική στιγμή. 

DisneyΗ ιστορία της εκπροσώπησης των ομοφυλόφιλων της Disney βελτιώνεται συνεχώς 

Η εκπροσώπηση των ομοφυλόφιλων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση είχε μέχρι στιγμής μία δύσκολη πορεία. Από νωρίς, η Disney χρησιμοποιούσε χαρακτήρες με ομοφυλοφιλικά χαρακτηριστικά που ήταν συχνά κακοποιοί. Στις ταινίες της Disney, αυτή η τάση ήταν πιο εμφανής στη δεκαετία του ’90 με με χαρακτήρες όπως η Ούρσουλα της «Μικρής Γοργόνας», ο Σκαρ του «Βασιλιά των Λιονταριών» και ο Τζαφάρ του «Αλαντίν».

Στη δεκαετία του 2010, οι γκέι χαρακτήρες έγιναν μέρος του κόσμου της Disney, με φαινομενικά ομόφυλα ζευγάρια να εμφανίζονται στο φόντο των Zootopia , Finding Dory και Toy Story 4. Όσον αφορά τους κύριους χαρακτήρες, το κοινό έπρεπε να ψάξει βαθύτερα για χαρακτηριστικά που κωδικοποιούνται συνήθως ως ομοφυλοφιλικά, και έτσι οι θεατές δήλωσαν ότι η Elsa από το Frozen, τα αγόρια του Luca και οι αντιμαχόμενες νεαρές γυναίκες του Raya and the Last Dragon ανήκουν στην LGBTQ κοινότητα. 

«Knives Out 2»: Ο ντετέκτιβ Benoit Blanc έκανε το coming out του κι εμείς τον αγαπήσαμε λίγο περισσότερο!

Εναλλακτικά, υπήρχε ο αμήχανος ρόλος του Josh Gad ως Λε Φου στην «Πεντάμορφη και το Τέρας» του 2017, όπου ο σκηνοθέτης Bill Condon είχε δηλώσει ότι θα έχει μια «ωραία, αποκλειστικά γκέι στιγμή». Έτσι μεταφράστηκε σε μια σκηνή μερικών δευτερολέπτων όπου ο Λε Φου — ο αστείος κολλητός του Γκαστόν του οποίου το όνομα σημαίνει «ο ανόητος» στα γαλλικά — χόρευε για λίγο με έναν άλλον άντρα.

Ωστόσο, ακόμη και όταν η Disney έκανε βήματα προόδου, το στούντιο προκάλεσε οργή για την αρχική τους έλλειψη δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο «Don’t Say Gay» και για την αποκοπή περιεχομένου από τα έργα τους. Λόγω αυτής της αναστάτωσης, η Disney αποκατέστησε ένα σαπφικό φιλί στο Lightyear το οποίο είχε κοπεί από την ταινία πριν από την κυκλοφορία του. Ένα άλλο βήμα προς τα εμπρός ήρθε στο Black Panther: Wakanda Forever , στο οποίο δύο μέλη της ομάδας γυναικείων πολεμιστών Dora Milaje αναγνωρίζονται τελικά ως εραστές. Και τώρα είναι η σειρά του Ethan. 

Το «Strange World» διαγράφει μια σύγχρονη πορεία στις ομοφυλόφιλες ιστορίεςDisney

Έξω από το τοπίο της Disney, οι ιστορίες γκέι νέων στα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται συχνά σε στιγμές τραυματικές, όπως το άγχος του να κάνουν coming out, η αποξένωση από τις οικογένειές τους, το να ζουν με τον αυξημένο κίνδυνο εγκλημάτων μίσους ή βίας συντρόφου ή να αντιμετωπίσουν με άλλο τρόπο την ομοφοβία. Ακόμη και σε ταινίες για γκέι ρομάντζο, η απειλή της ομοφοβίας συχνά παραμονεύει, έτοιμη να καταπνίξει κάθε υπαινιγμό ξέγνοιαστης χαράς. Η LGBTQ κοινότητα έχει αρχίσει να ζητά εκπροσώπηση που δεν εξισώνει την ομοφυλοφιλία με το τραύμα. 

Love is love: Μήπως πρέπει να προβληματιστείς εάν δεν βρίσκεις έμπνευση σ’ αυτά τα quotes;

Ο Ethan είναι γκέι, αλλά το δράμα του ταξιδιού του δεν συνδέεται με αυτό. Ερωτεύεται ένα χαριτωμένο αγόρι, βιώνει τις πεταλούδες από την έκρηξης του έρωτα – και τη συντριπτική αμηχανία όταν ο πατέρας του προσπαθεί να το παίξει ψύχραιμος μπροστά στους φίλους του. Ο Ethan μπορεί να πει στον παππού του για την αγάπη του και λαμβάνει υποστήριξη και συμβουλές. Είναι αγαπητός και αποδεκτός – και πρέπει να βοηθήσει την οικογένειά του να σώσει τον κόσμο πριν να είναι πολύ αργά. 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Strange World»: Η Disney έχει (επιτέλους) τον πρώτο της ομοφυλόφιλο πρωταγωνιστή σε ταινία κινουμένων σχεδίων εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα