«Our Spaces»: Η εφαρμογή που επιτρέπει στις γυναίκες να καταγγέλλουν ανώνυμα ενδοοικογενειακή βία

17:46 2/6/2022 - Πηγή: iPop

Μια νέα εφαρμογή στο κινητό, επιτρέπει στις γυναίκες στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας να καταγγέλλουν ανώνυμα την ενδοοικογενειακή κακοποίηση που δέχονται. Μία πρωτοβουλία που επιτρέπει στον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων να αναζητήσουν βοήθεια, αποφεύγοντας τη ντροπή και τα αντίποινα που δέχονται πολλές γυναίκες όταν αναγκάζονται να πάνε απευθείας στις αρχές.

Η εφαρμογή «Masahatuna» ή «Our

Spaces» αναπτύχθηκε από την τοπική μηχανικό υπολογιστών από την Γάζα, Alaa Huthut, η οποία έκρινε ότι οι γυναίκες έχουν ανάγκη να αναζητούν συμβουλές και βοήθεια με ασφαλή τρόπο, σε μια κοινωνία που οι οικογένειες τείνουν να κρύβουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«Η ιδιωτικότητα είναι πολύ σημαντική, καθώς ο φόβος είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι γυναίκες δεν επικοινωνούν και δεν επισκέπτονται κέντρα» βοήθειας, εξήγησε στο Reuters.

Παλαιστίνη: Πώς είναι να είσαι έγκυος όταν γύρω σου πέφτουν βόμβες (video)

Εφαρμογή για ανώνυμη καταγγελία κακοποίησης – Στην Παλαιστίνη οι γυναίκες αναζητούν προστασία

Η εφαρμογή επιτρέπει στις γυναίκες να εγγράφονται στην υπηρεσία αυτή χωρίς να δίνουν το όνομά τους, ενώ δεν αφήνει στοιχεία από την επικοινωνία που τυχόν έχουν με κέντρα παροχής βοήθειας.

«Αν κάποιος ψάξει το τηλέφωνο μίας γυναίκας δεν θα μπορέσει να βρει αν έχει επικοινωνήσει» με κάποιο κέντρο, σημείωσε η Huthut.

Στη Γάζα, την οποία κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους είναι γυναίκες, σύμφωνα με τα παλαιστινιακά στοιχεία.

Το 2019 η παλαιστινιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το 41% των γυναικών στη Γάζα αντιμετώπισαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ γυναικείες οργανώσεις έχουν επισημάνει ότι, όπως και σε άλλες χώρες, το πρόβλημα επιδεινώθηκε με τα lockdown λόγω της πανδημίας.

Η ζωή στην Παλαιστίνη μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας

Sajjad Hussain/AFP via Getty Images

«Αντιμετώπισα λεκτική και σωματική βία για πολλά χρόνια», δήλωσε μία 28χρονη γυναίκα από τη Γάζα που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Μετά το διαζύγιό της πριν από δύο χρόνια η γυναίκα κατήγγειλε ότι δεχόταν απειλές από τον πρώην σύζυγό της και την οικογένειά του, οι οποίοι απείλησαν να της πάρουν τον 7χρονο γιο της.

Η Kholoud Al-Sawalma του Κέντρου Κοινοτικών Μέσων της Γάζας δήλωσε ότι 355 γυναίκες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και 160 από αυτές έχουν επικοινωνήσει με κέντρα που προσφέρουν νομική και ψυχολογική βοήθεια.

«Γεια, ευχαριστώ που τηλεφώνησες. Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;»: Η τηλεφωνική γραμμή που σου κρατά συντροφιά όταν γυρνάς σπίτι σου το βράδυ

Τον προηγούμενο μήνα οι αρχές της Γάζας επέβαλαν την ποινή του θανάτου σε άνδρα που χτύπησε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του. Όμως γυναικείες οργανώσεις τονίζουν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η ενδοοικογενειακή βία στη Γάζα. Συχνά μάλιστα, όπως αναφέρουν, οι γυναίκες που καταγγέλλουν τη βία εναντίον τους παραπέμπονται στους γηραιούς των κοινοτήτων για να λύσουν το πρόβλημα.

Εξάλλου σε κάποια περιστατικά στα οποία οι γυναίκες έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοποίησης, οι σύζυγοί τους προσπάθησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους ισχυριζόμενοι ότι τους είχαν απατήσει ή ότι αυτές έπασχαν από ψυχικές ασθένειες, αναφέρουν ακτιβιστές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Our Spaces»: Η εφαρμογή που επιτρέπει στις γυναίκες να καταγγέλλουν ανώνυμα ενδοοικογενειακή βία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα