O Τrump βγάζει την Αμερική εκτός συνθήκης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

16:27 31/5/2017 - Πηγή: iPop

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Trump αποφάσισε να αποσύρει την Αμερική από την συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Axios.

Ο Trump, ο οποίος προηγουμένως μίλησε για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αρνήθηκε να εγκρίνει το σύμφωνο κλιματικής αλλαγής στη σύνοδο κορυφής των G7 το Σάββατο, λέγοντας ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει.

Τότε, δήλωσε στο twitter ότι θα κάνει μια ανακοίνωση αυτή

την εβδομάδα.

Το Fox News αναφέρει ανώνυμη πηγή η οποία επιβεβαιώνει την έξοδο από την συνθήκη.

Η απόφαση θα ενώσει Ηνωμένες Πολιτείες με τη Συρία και τη Νικαράγουα ως τους μοναδικούς μη συμμετέχοντες στη συνθήκη.

Αυτή η απόφαση του Donald Trump θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη συμφωνία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση των μεγάλων εθνών να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που οι επιστήμονες κατηγορούν για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις ξηρασίες και τις συχνότερες βίαιες καταιγίδες.

Η συμφωνία, που συμφωνήθηκε από σχεδόν 200 χώρες στο Παρίσι το 2015, αποσκοπεί στον περιορισμό της θέρμανσης του πλανήτη εν μέρει με την περικοπή διοξειδίου του άνθρακα και άλλων εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με το σύμφωνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 26 έως 28% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2025.

Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες της εξόδου εκπονούνται από μια ομάδα που περιλαμβάνει τον διαχειριστή EPA Scott Pruitt. Η επιλογή είναι μεταξύ μιας επίσημης ανάκλησης που θα μπορούσε να διαρκέσει τρία χρόνια ή να εγκαταλείψει τη συνθήκη του Ηνωμένου Βασιλείου που βασίζεται στη συμφωνία, η οποία θα ήταν ταχύτερη αλλά πιο ακραία, σύμφωνα με τον Axios.

Η απόφαση να αποσυρθεί από τη συμφωνία για το κλίμα επηρεάστηκε από μια επιστολή 22 γερουσιαστών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Leader της πλειοψηφίας Mitch McConnell, ο οποίος ζητούσε έξοδο της χώρας.

Ο πρώην πρόεδρος Obama, ο οποίος βοήθησε στη μεσολάβηση του συμφώνου, επαίνεσε τη συμφωνία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ευρώπη αυτό το μήνα.

Να τονίσουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πομπός διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο πριν από την Κίνα.

Οι υποστηρικτές του συμφώνου για το κλίμα ανησυχούν ότι η έξοδος των ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει άλλα έθνη να αποδυναμώσουν τις δεσμεύσεις τους ή και να αποσυρθούν. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουν μια συμφωνία που οι επιστήμονες είπαν ότι είναι κρίσιμη για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα δήλωσαν ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι του συμφώνου, ακόμη και αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν. Πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Ινδία είχε επίσης δηλώσει ότι θα τηρήσει τη συμφωνία.

Ο Trump είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του να «ακυρώσει» τη συμφωνία του Παρισιού εντός 100 ημερών από τη στιγμή που έγινε πρόεδρος, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ενισχύσει τις βιομηχανίες πετρελαίου και άνθρακα των ΗΠΑ.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όμως, ο Trump αντιμετώπισε πίεση για να παραμείνει στη συμφωνία από επενδυτές, διεθνείς εξουσίες και ηγέτες των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων στη βιομηχανία άνθρακα.

The post O Τrump βγάζει την Αμερική εκτός συνθήκης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα