O Macron νέος Πρόεδρος της Γαλλίας | Ανακουφισμένη η Ευρώπη

07:44 8/5/2017 - Πηγή: iPop

Κλίμα ανακούφισης επικρατεί στην Ευρώπη μετά την άνετη επικράτηση του Emmanuel Macron έναντι της ακροδεξιάς Le Pen στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και την ανάδειξή του ως νέου Προέδρου της χώρας. Οι Γάλλοι είπαν «όχι» στον εθνικισμό, την ξενοφοβία και το κλείσιμο των συνόρων, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς τα άλλα ακραία κινήματα της Ευρώπης.

Ο Emmanuel Macron γίνεται ο 8ος Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Προεδρίας και στα 39 του είναι ο νεότερος Πρόεδρος στην

ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα (τα οριστικά θα δημοσιευθούν στα μέσα της εβδομάδας), ο Macron εξελέγη Πρόεδρος συγκεντρώνοντας το 66,01% των ψήφων έναντι του 33,99% της Le Pen.

Αφού «σφράγισε» τη νίκη του, ο Macron βρέθηκε έξω απ’ το Λούβρο, όπου έδωσαν το παρών χιλιάδες υποστηρικτές του κι απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό.

Υπό τους ήχους της Ωδής στη Χαρά του Μπετόβεν, του ύμνου της ΕΕ, περπάτησε μέχρι το βήμα, όπου ανέβηκε για να παραχωρήσει ομιλία.

Ο Emmanuel Macron ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν με την ψήφο τους, ενώ σημείωσε πως θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μην έχουν κανένα λόγο οι Γάλλοι να στρέφονται προς ακραίες απόψεις.

Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις εναντίον των διχασμών που μας υπονομεύουν

Λίγη ώρα αργότερα, στο βήμα ανέβηκε και η σύζυγός του, η οποία δακρυσμένη, δέχθηκε της επευφημίες του πλήθους.

Ευρωπαίοι ηγέτες κι αξιωματούχοι, ανάμεσα στους οποίους οι κ.κ. Juncker, Tusk, May, Merkel δέχθηκαν με μεγάλη χαρά κι ανακούφιση τη νίκη του Macron, η οποία βάζει ένα «στοπ» στην άνοδο του εθνικισμού.

Αξιοσημείωτη, όμως, ήταν και η αποχή στον β’ γύρο των εκλογών, η οποία έφθασε το 24,95%, αλλά και τα λευκά και τα άκυρα (κάτι παραπάνω από 4 εκατομμύρια), κάτι το οποίο υποδεικνύει ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις Γάλλους δεν θέλησε να επιλέξει ανάμεσα σε Macron και Le Pen.

Photo: Jeff J Mitchell/Getty Images

The post O Macron νέος Πρόεδρος της Γαλλίας | Ανακουφισμένη| Ανακουφισμένη η Ευρώπη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα