Imgard Furchner: 97χρονη ναζί κρίθηκε ένοχη για συνέργεια σε 10.500 φόνους

12:32 20/12/2022 - Πηγή: iPop

Η πρώην γραμματέας που εργαζόταν για τον διοικητή ενός ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης καταδικάστηκε για συνέργεια σε δολοφονίες περισσότερων από 10.505 ανθρώπων.

Η Irmgard Furchner, 97 ετών, προσλήφθηκε ως έφηβη δακτυλογράφος στο Stutthof και εργάστηκε εκεί από το 1943 έως το 1945.

97χρονη ναζί ένοχη για δολοφονίες – Όσα έγιναν στη δίκη

Η Furchner, μια από τις λίγες γυναίκες που δικάστηκαν για ναζιστικά εγκλήματα εδώ και δεκαετίες, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Αν και ήταν πολιτική εργαζόμενη, ο δικαστής συμφώνησε ότι γνώριζε πλήρως τι συνέβαινε

στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Περίπου 65.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι πέθαναν σε φρικτές συνθήκες στο Stutthof, συμπεριλαμβανομένων Εβραίων κρατουμένων, μη Εβραίων Πολωνών και αιχμαλώτων Σοβιετικών στρατιωτών.

Το Stutthof, που βρίσκεται κοντά στη σύγχρονη πολωνική πόλη Γκντανσκ, χρησιμοποίησε ποικίλες μεθόδους για να δολοφονήσει τους κρατούμενους του και χιλιάδες πέθαναν σε θαλάμους αερίων εκεί από τον Ιούνιο του 1944.

Η έρευνα που δίνει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας: Τότε πέθανε ο Χίτλερ

Το δικαστήριο στο Itzenhoe στη βόρεια Γερμανία άκουσε τους επιζώντες του στρατοπέδου, ορισμένοι από τους οποίους πέθαναν κατά τη διάρκεια της δίκης.

Όταν ξεκίνησε η δίκη τον Σεπτέμβριο του 2021, η Irmgard Furchner τράπηκε σε φυγή από το γηροκομείο της και τελικά βρέθηκε από την αστυνομία σε έναν δρόμο στο Αμβούργο.

Ο διοικητής του Stutthof, Paul-Werner Hoppe, φυλακίστηκε το 1955 ως συνεργός των φόνων και αφέθηκε ελεύθερος πέντε χρόνια αργότερα.

Μια σειρά διώξεων έχει λάβει χώρα στη Γερμανία από το 2011, μετά την καταδίκη του πρώην φρουρού του ναζιστικού στρατοπέδου John Demjanjuk, η οποία απέδειξε πως το να είσαι φρουρός ήταν αυτόματα και συνενοχή στα εγκλήματα.

Unsplash / Karsten Winegeart

Αυτή η απόφαση σήμαινε επίσης ότι η Furchner θα μπορούσε να δικαστεί, καθώς εργαζόταν απευθείας με τον διοικητή του στρατοπέδου, για την αλληλογραφία γύρω από τους κρατούμενους του Stutthof.

Χρειάστηκαν 40 μέρες για να σπάσει τη σιωπή της στη δίκη, όταν είπε στο δικαστήριο «Λυπάμαι για όλα όσα έγιναν».

Βιβλία για τον Χίτλερ, σβάστικες και εκρηκτικά κατασχέθηκαν για την υπόθεση της «Combat 18 Hellas»

Καθώς ήταν κάτω των 21 ετών τότε, η δίκη έγινε σε ειδικό δικαστήριο ανηλίκων. «Λυπάμαι που ήμουν στο Stutthof εκείνη την εποχή – αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», είπε.

Οι δικηγόροι υπεράσπισής της υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών γύρω από αυτά που γνώριζε, καθώς ήταν μία από τις πολλές δακτυλογράφους στο γραφείο.

Ωστόσο, ο ιστορικός Stefan Hördler έπαιξε βασικό ρόλο στη δίκη, συνοδεύοντας δύο δικαστές σε μια επίσκεψη στον χώρο του στρατοπέδου. Από την επίσκεψη έγινε σαφές ότι η Furchner μπόρεσε να δει μερικές από τις χειρότερες συνθήκες στο στρατόπεδο από το γραφείο του διοικητή.

Ο ιστορικός είπε στη δίκη ότι 27 μεταφορικά μέσα που μετέφεραν 48.000 άτομα έφτασαν στο Stutthof μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου 1944, αφού οι Ναζί αποφάσισαν να επεκτείνουν το στρατόπεδο και να επιταχύνουν τις μαζικές δολοφονίες με τη χρήση αερίου Zyklon B.

Ο κ. Hördler περιέγραψε το γραφείο του Hoppe ως το «βασικό κέντρο» για όλα όσα συνέβαιναν στο Stutthof.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Imgard Furchner: 97χρονη ναζί κρίθηκε ένοχη για συνέργεια σε 10.500 φόνους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα