Houseboats: Πώς μοιάζει άραγε η ζωή στο νερό;

18:03 20/8/2021 - Πηγή: iPop

Τα Houseboats είναι τα πλωτά σπίτια που έχουμε αρχίσει ήδη να συναντάμε σε ευρωπαϊκές πόλεις, στην Αμερική, αλλά και στην Ασία. Αποτελούν παράδειγμα της πλωτής αρχιτεκτονικής και έρχονται για να μας μάθουν πώς είναι να ζει κανείς στο νερό.

Τα houseboats δεν είναι μια καινούρια τάση, καθώς ο αριθμός τους αυξήθηκε κατακόρυφα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω έλλειψης στέγης. Στο τέλος του 20ου αιώνα, όμως, ο αριθμός τους έχει αυξηθεί περισσότερο κι έχουν εξαπλωθεί σε πολλές πόλεις της Ολλανδίας και της Ευρώπης γενικότερα. Πλέον,

έχουν αρχίσει να σχεδιάζονται ακόμα και γειτονιές που θα φιλοξενούνται οι πλωτές κατοικίες, προσφέροντας ακόμα περισσότερες ανέσεις.

Τι είναι τα houseboats και πώς λειτουργούν;

Τα περισσότερα πλωτά σπίτια βρίσκονται σε μικρά ποτάμια ή ρέματα, στα ρηχά νερά των λιμνών, καθώς και στα λιμάνια των παράκτιων περιοχών, ειδικά εκεί όπου μπορείς να ψαρέψεις με μεγαλύτερη ευκολία. Τα houseboats μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σπίτια, εστιατόρια, εκθεσιακοί χώροι, καφετέριες και σχολεία.

Έξυπνοι τρόποι να διακοσμήσεις το σπίτι σου για να σου φτιάχνει την διάθεση

Πέρα από την εντυπωσιακή και εναλλακτική τους εμφάνιση, επηρεάζουν θετικά και την ψυχολογία του ανθρώπου καθώς έρχεται με αυτό τον τρόπο σε επαφή με τη φύση και το νερό. Είναι ένας τρόπος να απολαύσεις τις διακοπές σου, ένα γεύμα σου σε ένα πλωτό εστιατόριο ή μια έκθεση ζωγραφικής, ξεφεύγοντας για λίγο από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης και τη στεριάς, ηρεμώντας πάνω στο νερό.

Επιπλέον, εκτός από την αιώνια ανάγκη του ανθρώπου να ζει και να δημιουργεί κοντά στο νερό, η κλιματική αλλαγή, ο υπερπληθυσμός, καθώς και οικονομικά κριτήρια μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση της χρήσης των houseboats.

Γνώρισε τις περιοχές με τα διασημότερα houseboats του κόσμου: Λονδίνο

Στο Λονδίνο τα houseboats έχουν αυξηθεί λόγω των πολύ υψηλών ενοικίων των συμβατικών διαμερισμάτων. Το 2014 υπολογίζεται ότι υπήρχαν άνω των 3000 πλωτών κατοικιών στα λονδρέζικα κανάλια. Πέρα από τις ιδιωτικές πλωτές κατοικίες στη Μικρή Βενετία του Λονδίνου, έχει δημιουργηθεί στο Δυτικό Λονδίνο ένα πλωτό ξενοδοχείο και χώρος εκδηλώσεων, το «The Boathouse London».

Victor Moussa/Shutterstock.com

Οι 10 μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου (Photos)

Άμστερνταμ

Στο Άμστερνταμ υπάρχουν περίπου 2.500 houseboats, ενώ στην Ολλανδία υπάρχουν συνολικά περισσότερα από 10.000. Το κόστος τους μπορεί να αγγίξει τις 500.000 δολάρια, μαζί με την αγορά του δικαιώματος του χώρου όπου τοποθετείται το πλωτό σπίτι. Εξωτερικά μοιάζουν με σκάφη, αλλά δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ ως τέτοια.

doble.dphoto /Depositphotos.comΣιάτλ

Στην περιοχή Lake Union του Σιάτλ έχουν γυριστεί αρκετές ταινίες του αμερικάνικου κινηματογράφου, καθώς οι πλωτές κατοικίες έχουν αποτελέσει ιδανικό σκηνικό. Παράδειγμα μιας τέτοιας ταινίας είναι το «Άγρυπνος στο Σιατλ», του 1993, με τον Tom Hanks.

Νιγηρία

Στη Νιγηρία, στην πλωτή γειτονιά του Μακόκο, έχει δημιουργηθεί από το 2012 ένα πλωτό σχολείο με την ονομασία «The Makoko Floating School». Το έργο σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει μια εκπαιδευτική δομή για τα παιδιά των φτωχογειτονιών.

AKTC/NLÉ

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Houseboats: Πώς μοιάζει άραγε η ζωή στο νερό; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα