H Κομισιόν κρούει το καμπανάκι για τις μετεγκαταστάσεις από Ελλάδα και Ιταλία

12:27 2/3/2017 - Πηγή: iPop

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων από τη χώρα μας αλλά και τη γειτονική, Ιταλία κρούει μέσω έκθεσης της η Κομισιόν.

Χαρακτηριστικά, στην πιο πρόσφατη έκθεση της, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η Επιτροπή απευθύνει κάλεσμα στην Ελλάδα και την Ιταλία να λάβουν άμεσα μέτρα γιατί όπως τονίζει «δεν θα καταστεί δυνατή η μετεγκατάσταση του συνόλου των επιλέξιμων αιτούντων άσυλο από τις δύο χώρες έως τον Σεπτέμβριο του 2017,

εφόσον συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης της Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, κατά το μήνα Φεβρουάριο σημειώθηκε νέο ρεκόρ μετεγκαταστάσεων (1.940), αριθμός, όμως, ο οποίος είναι πολύ μικρότερος από το στόχο των 3.000 μεταφορών το μήνα από την Ελλάδα και 1.500 από την Ιταλία.

Οι εν λόγω υπολογισμοί έχουν εγκριθεί με ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τι αναφέρει για τις μετεγκαταστάσεις η Κομισιόν;

Μεταξύ των υπολοίπων υπογραμμίζει, πως έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί στο σύνολο 13.546 μετεγκαταστάσεις. Οι 3.936 από αυτές έχουν γίνει από την Ιταλία και οι 9.610 από την Ελλάδα.

«Ο σημερινός ρυθμός δεν θα επιτρέψει τη μετεγκατάσταση του συνόλου των επιλέξιμων αιτούντων άσυλο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι Σεπτέμβριο του 2017 -παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό» ξεκαθαρίζει η σχετική ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε, πως «δεν θα διστάσει» να ξεκινήσει διαδικασία παράβασης εναντίον των χωρών οι οποίες αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ιταλία και την Ελλάδα και ζήτησε παράλληλα να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα σε εθνικό επίπεδο κατά των μεταναστών χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.

Η Κομισιόν παράλληλα ζήτησε να επιταχυνθούν οι απελάσεις, «με την άμεση σύναψη» συμφωνιών επανεισδοχής με τη Νιγηρία ή την Τυνησία και την κράτηση «ατόμων τα οποία έχουν ενημερωθεί ότι έχει ληφθεί απόφαση για την απέλασή τους», αν «υπάρχει κίνδυνος φυγής».

«Είναι καθήκον μας να μπορούμε να λέμε ξεκάθαρα στους πρόσφυγες, στους εταίρους μας σε τρίτες χώρες και στους συμπολίτες μας ότι αν άνθρωποι έχουν ανάγκη, θα τους βοηθήσουμε, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θυμίζουμε, πως η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία «εξακολουθούν να αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα», ενώ άλλες χώρες (η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Σλοβακία) «συμμετέχουν μερικώς», όπως κατήγγειλε η Επιτροπή.

Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους παρουσίασαν «ένα σχέδιο δράσης», έτσι ώστε να απελαύνονται πολύ πιο συστηματικά οι μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο.

Η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να μειώσουν την προθεσμία που έχουν οι μετανάστες και παράλληλα να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεων για την απέλασή τους.

The post H Κομισιόν κρούει το καμπανάκι για τις μετεγκαταστάσεις από Ελλάδα και Ιταλία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομισιόν, Ελλάδα, Ιταλία,komision, ellada, italia