Κλιμακώνεται η ένταξη μεταξύ Γερμανίας- Τουρκίας- Ανάκληση του πρέσβη

14:28 2/6/2016 - Πηγή: iPop

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε την Πέμπτη την Γενοκτονία των Αρμενίων. Το εν λόγω συμβάν αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας.

Όπως τόνισε η γερμανική Βουλή πλέον χαρακτηρίζονται «Γενοκτονία» οι σφαγές των Αρμενίων που πραγματοποιήθηκαν από τις Οθωμανικές δυνάμεις.

Περισσότερα

από 20 είναι τα έθνη τα οποία έχουν αναγνωρίσει τη σφαγή ως γενοκτονία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Γαλλία και η Ρωσία, ενώ το ίδιο έχει πράξει και ο πάπας Φραγκίσκος.

Να σημειωθεί πως νωρίτερα την Πέμπτη ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε πει πως βλέπει τελείως «παράλογο το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα συμβολικό ψήφισμα που κηρύσσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915».

Η δύσκολη στιγμή της συνεδρίασης και οι φόβοι για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας:

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη στιγμή με την Τουρκία να έχει κομβικό ρόλο στο προσφυγικό.

Η Τουρκία δείχνει πρόθυμη ακόμα και να παγώσει την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν, όπως τονίζει δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της σχετικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίας. Στο συγκεκριμένο, λοιπόν τεταμένο κλίμα προστίθενται και προειδοποιήσεις για επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας- Γερμανίας λόγω της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Την δια στιγμή τούρκικη Κυβερνητική πηγή τονίζει πως για την έγκριση πως «το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος».

Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ, κατά την έναρξη της συνεδρίασης τόνισε:

«Μία ειλικρινής επεξεργασία του παρελθόντος δεν θέτει σε κίνδυνο την σχέση με άλλες χώρες, αλλά εμπλουτίζει την συνεργασία. Η σημερινή Κυβέρνηση στην Τουρκία δεν είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι συνυπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει για αυτό σήμερα».

Ενώ ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, τόνισε: «Το θέμα δεν είναι να κατηγορήσουμε την Τουρκία. Η Γερμανία συνδέεται με πολλά θέματα με την Τουρκία και με το ψήφισμα θέλουμε να στηρίξουμε την συμφιλίωση και την προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας».

Να τονισθεί πως σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα ο Ερντογάν μετέφερε τηλεφωνικά την άποψη του αλλά και τις απειλές του στην Άνγκελα Μέρκελ.

The post Κλιμακώνεται η ένταξη μεταξύ Γερμανίας- Τουρκίας- Ανάκληση του πρέσβη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα