Guardian: «Ασθενείς που πρέπει να ζήσουν πεθαίνουν: Η διάλυση της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα»

12:24 2/1/2017 - Πηγή: iPop

Το σύστημα υγείας της Ελλάδας έχει απασχολήσει πολύ τα τοπικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ, καθώς ολοένα και περισσότερο καταρρέει, με τους Έλληνες να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όσον αφορά την υγεία τους.

Ο Guardian σε άρθρο του με τίτλο «Ασθενείς που πρέπει να ζήσουν πεθαίνουν: Η διάλυση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα», αναφέρεται στο πολύπαθο σύστημα

υγείας που χαρακτηρίζει την χώρα μας, αποτέλεσμα του οποίου είναι η αύξηση της θνησιμότητας και των επικίνδυνων για τη ζωή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλά και έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και ιατρικού εξοπλισμού.

Στο άρθρο του συμπεριλαμβάνει στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, τα οποία δείχνουν ότι το 10% των ασθενών στην Ελλάδα βρίσκoνται υπό των κίνδυνο να κολλήσουν κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, η οποία μπορεί να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία περίπου 3.000 θάνατοι οφείλονται σε αυτήν την αιτία.

Στον Guardian μίλησε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκος, ο οποίος έδωσε την δική του οπτική για το σύστημα υγείας της χώρας:

Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, άνθρωποι που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να ζήσουν, πεθαίνουν. Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες

Όπως και άλλοι γιατροί που έχουν εργαστεί στο ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας από την ίδρυσή του το 1983, και ο επικεφαλής της Ένωσης κατηγόρησε την έλλειψη προσωπικού, την ανεπαρκή υγιεινή και την απουσία των προϊόντων καθαρισμού.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Guardian αφορούν τα έτη 2011-2012, όμως όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία έτη έχουν σημειώσει καθοδική πορεία και δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή προς το καλύτερο. Όπως αναφέρει, για 40 ασθενείς αντιστοιχεί μόνο μία νοσοκόμα και οι περικοπές έχουν φτάσει το απροχώρητο, με αποτέλεσμα σε μονάδες εντατικής θεραπείας να έχουν χαθεί 150 κλίνες.

Συχνά οι ασθενείς ξαπλώνουν σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Το προσωπικό είναι τόσο καταπονημένο που δεν έχει χρόνο να πλύνει τα χέρια του και συχνά ούτως ή άλλως δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι

Αυτό που τονίζεται στο άρθρο είναι ότι η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα από το 2008 και έχει κορυφωθεί το 2016, εκτός των άλλων πεδίων που έχει αγγίξει αρνητικά, έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτόν της υγείας, που αποτελεί και τον σημαντικότερο τομέα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις, η Kυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει να διορίσει περισσότερους από 8.000 γιατρούς και νοσηλευτές το 2017.

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν μείνει χωρίς κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης. Οι ελλείψεις είναι τέτοιες ώστε μηχανήματα σάρωσης και άλλες εξελιγμένες διαγνωστικές συσκευές να γίνονται ολοένα και πιο ελαττωματικές. Οι βασικές εξετάσεις αίματος δεν γίνονται πλέον στα περισσότερα νοσοκομεία λόγω έλλειψης των εργαστηριακών δαπανών σε σχέση με παλαιότερα.

Όπως αναφέρει και ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος διευθύνει τη μονάδα εντατικής θεραπείας του ενός από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας:

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, διότι οι άνθρωποι είναι συνταξιούχοι και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Επιπλέον, υπάρχει το πρόβλημα του εξοπλισμού και, περιοδικά, έλλειψη προμηθειών, όπως γάντια, καθετήρες κ.α

Προσπάθειες έχουν γίνει από την πλευρά των γιατρών και των νοσηλευτών για να βελτιώσουν την καθοδική πορεία που έχει πάρει το σύστημα υγείας και να συμβάλλουν, ώστε να σωθεί μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που χάνονται λόγω των ελλείψεων.

Photo: Getty

The post Guardian: «Ασθενείς που πρέπει να ζήσουν πεθαίνουν: Η διάλυση της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα