EuroWorking Group: Όσα θα τεθούν στο τραπέζι | Wieser: Κατά 95% συμφωνία στο Eurogroup

10:41 8/6/2017 - Πηγή: iPop
| Wieser

Στο τραπέζι του EuroWorking Group το οποίο συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, θα τεθούν στο τραπέζι η πρόοδος στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης αλλά καθώς και τεχνικές λεπτομέρειες για το ζήτημα του χρέους, το οποίο είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς επιτυγχάνεται σε πολιτικό επίπεδο, η συνεδρίαση του EuroWorking Group

είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς θα φανεί η στάση όλων των εμπλεκομένων πλευρών μετά το Eurogroup της 22ης Μαίου. Επίσης θα ελεγχθεί και η τήρηση των προαπαιτούμενων.

Παράλληλα υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες μέχρι να ολοκληρωθούν τα 140 προαπαιτούμενα των Θεσμών κατά την διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης τα οποία και πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου έτσι ώστε στη συνεδρίαση υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.

Το εν λόγω θέμα έχει τεθεί με έντονο τρόπο από την πλευρά των πιστωτών. Στην επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του Eurogroup, στην οποία καταγράφεται η αποτίμηση του Eurogroup της 22 Μαΐου, συνδέει την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων με την επόμενη καταβολή της δόσης.

Όσον αφορά το χρέος, οι τεχνοκράτες του EuroWorking Group έχουν εξαντλήσει το θέμα καθώς όλα τα σενάρια έχουν συζητηθεί. Πρόκειται να γίνει μια επικαιροποίηση των διάφορων προτάσεων και κατά τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν προσαρμογές σχετικά με την πορεία των συζητήσεων που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πηγή των Θεσμών, η οποία εμπλέκεται στις συζητήσεις που γίνονται, τόνισε την Τετάρτη ότι όσον αφορά το τελευταίο Εurogroup έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά οι δύο πλευρές δεν έχουν φτάσει ακόμη σε ένα πλαίσιο συμφωνίας.

Στόχος είναι να υπάρξει μια βελτίωση της πρότασης που έγινε στον κ. Τσακαλώτο στις 22 Μαΐου, με σκοπό αυτή τη φορά να μπορέσει να την αποδεχθεί.

Το κεντρικό σενάριο είναι να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όμως, να συμμετάσχει χρηματοδοτικά μόλις οι Ευρωπαίοι θα είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα αν τελικά επικρατήσει αυτό το σενάριο στις 15 Ιουνίου, το ζητούμενο είναι η διατύπωση που θα γίνει και κατά πόσο αυτή θα αφήνει ανοικτό παράθυρο στην ΕΚΤ για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο επόμενο διάστημα. Οι προσπάθειες φαίνεται να επικεντρώνονται εκεί, χωρίς να είναι βέβαιο πως θα υπάρξει θετικό τέλος, με δεδομένο ότι ο Mario Draghi έχει συνδέσει την ποσοτική χαλάρωση με μια καθαρή απόφαση για το χρέος.

Ο Dijsselbloem συναντήθηκε χθες, Τετάρτη, στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Lemaire, ο οποίος με εντολή του Προέδρου Macron έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα έτσι ώστε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η Γαλλία έχει καταθέσει μια πρόταση προς τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, που αφορά ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους οι οποίες θα συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας.Όμως την πρόταση αυτή απορρίπτει προς το παρόν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Schäuble.

Στις Βρυξέλλες αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος του Eurogroup θα κλιμακώσει τις πρωτοβουλίες του έτσι ώστε να έχει έτοιμο ένα σχέδιο συμφωνίας μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Aισιόδοξος για συμφωνία ο Th. Wieser

Παράλληλα αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα φαίνεται να είναι ο Πρόεδρος του EWG, Thomas Wieser, σύμφωνα με δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten.

O επικεφαλής του Euroworking Group δηλώνει ότι:

Θα συμφωνήσουμε στις 15 Ιουνίου με την πιθανότητα να φτάνει το 95%. Το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να παραμείνει στο πρόγραμμα αλλά θα πει ότι δεν θα κάνει καμία πληρωμή μέχρι να υπάρξει συμφωνία σε μια κοινή έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Το ΔΝΤ θα παραμείνει όχι όμως με χρήματα

The post EuroWorking Group: Όσα θα τεθούν στο τραπέζι | Wieser: Κατά 95% συμφωνία στο Eurogroup appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα