ESM: Η περίπτωση της Ελλάδας δεν ήταν ένα success story

13:34 4/7/2017 - Πηγή: iPop

Success stories χαρακτηρίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τα προγράμματα στήριξης όλως των χωρών της Ευρωζώνης εκτός από αυτό της Ελλάδας.

Μια αποτίμηση των μεταρρυθμίσεων που ακολούθησαν αρκετές χώρες έκανε ο ESM, αναφερόμενος στα κατορθώματα πολλών χωρών, αποκλείοντας όμως την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Με το τρίτο πρόγραμμα να βρίσκεται σε εξέλιξη η

Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που χρειάστηκε επιπλέον στήριξη, επιπλέον μεταρρυθμίσεις προκειμένου να σταθεί στα πόδια της και να βγει στις αγορές.

Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης σημείωσαν σημαντική πρόοδο σε δημοσιονομικό, οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο δομικών μεταρρυθμίσεων, με εξαίρεση τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε Πορτογαλία και Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ESM οι μακροοικονομικές ανισορροπίες, τα μεγάλα δομικά προβλήματα, η πολιτική αστάθεια και η περιορισμένη ικανότητα εφαρμογής των συμφωνηθέντων οδήγησαν την Ελλάδα σε ένα επιπλέον πρόγραμμα, σε μια νέα διάσωση.

Ωστόσο, όσον αφορά τη δημοσιονομική της θέση και τα οικονομικά θεμελιώδη η βελτίωσή της είναι εμφανής και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Ο ESM τονίζει πως η Ελλάδα δεν άλλαξε σημαντικά μετά το πρώτο μνημόνιο και οι αρχικές ενθαρρυντικές εκτιμήσεις για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έπεσαν στο κενό.

Η αποτυχία της Ελλάδας και της Πορτογαλίας δεν οφείλεται μόνο σε εγχώριους παράγοντες σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ η απόδοση της Ισπανίας και της Κύπρου ήταν πολύ πιο σταθερή.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διεκόπη το 2015 και άρχισε να κερδίζει momentum το 2016 ενώ η οικονομική ανάπτυξη στην Πορτογαλία διαμορφώνεται στον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

The post ESM: Η περίπτωση της Ελλάδας δεν ήταν ένα success story appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα