5.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη

10:11 23/2/2016 - Πηγή: iPop

Άμεσα αναμένεται να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης καθώς η επιχείρηση εκκένωσης της αστυνομίας η οποία ήταν σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ολοκληρώθηκε. Οι παγιδευμένοι μέχρι πρότινος Αφγανοί βρίσκονται ήδη σε λεωφορεία και ταξιδεύουν για την Αθήνα.

Χιλιάδες είναι επίσης και οι πρόσφυγες οι οποίοι φτάνουν στον Πειραιά και επιθυμούν

να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ειδομένη. Αξίζει να τονιστεί ο Πειραιάς έχει μετατραπεί στην ουσία σ΄ένα άτυπο hotspot. Ενώ παράλληλα όσοι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα οι οποίοι είναι περίπου 1.000 με 1.200 φεύγουν από το hot spot του Σχιστού και ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για τα σύνορα ακόμα και με τα πόδια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μεταφορά των Αφγανών στην Αθήνα γίνεται με 3 μέχρι στιγμής λεωφορεία, ενώ 2 είναι ακόμα έτοιμα να ξεκινήσουν.

Τέσσερα λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένα στα Τέμπη.

Η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ειδομένης, Ξανθούλα Σουπλή, τόνισε στην εκπομπή Live U της Πόπης Τσαπανίδου πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση.

Αξίζει να τονιστεί πως στην Κοζάνη έφθασαν το βράδυ της Δευτέρας 370 οι οποίοι στόχο είχαν να φτάσουν στην Ειδομένη, αλλά λόγω των μπλόκων δεν τα κατάφεραν.

Όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος της Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης στην εκπομπή Live U της Πόπης Τσαπανίδου οι πρόσφυγες φιλοξενούνται πλέον στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης.

Σε σχετική του ανακοίνωση ο δήμος Κοζάνης ζήτησε την συνδρομή των πολιτών με ό, τι μπορεί ο καθένας: τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, είδη πρώτης ανάγκης.

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης δυνάμεις των ΜΑΤ στην Ειδομένη προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους Αφγανούς που είχαν κάνει κατάληψη. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Οι νέες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι το κείμενο της συμφωνίας της 19ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες παραβιάζεται, καθώς το κείμενο προβλέπει πως κανένα κράτος δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες μέχρι τις 6 Μαρτίου, ημερομηνία της νέας Συνόδου Κορυφής.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας η κατάσταση είναι «παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας».

Μάλιστα, μέσα σε δέκα ώρες διαψεύστηκαν ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας που ασκεί μαι την προεδρία της ΕΕ, ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Σούλτς. Η ελληνική Κυβέρνηση όμως έχει φτιάξει plan b καθώς καθώς διαφαίνεται ότι έτσι και αλλιώς στο τέλος, στην καινούρια Σύνοδο Κορυφής θα πήγαινε για κλείσιμο του κομματιού αυτού, των συνόρων στην Ειδομένη».

Και ο Μάρτιν Σουλτς όμως σε δηλώσεις του την Δευτέρα είπε πως εάν κλείσουν τα σύνορα, η Ελλάδα θα γίνει parking προσφύγων. «Αν κλείσουν τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, αν αποκλειστεί η Βαλκανική Οδός, τότε τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά μέσω του Μπρένερ στην Αυστρία».

Ο ΥΠΕΣ της Γερμανίας έθιξε επίσης το ζήτημα τονίζοντας πως «η προστασία της ζώνης Σένγκεν πρέπει να πραγματοποιηθεί σε κάποια άλλα σύνορα, κατά το δυνατόν από κοινού».

Αξίζει επίσης να τονιστεί πως οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο συνεχώς αυξάνονται.

Από τις 07:30 της 22-02-2016 έως 07:30 της 23-02-2016 έχουν διασωθεί 1556 αλλοδαποί πρόσφυγες σε 29 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Φαρμακονησίου και Κω.

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post 5.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα