5 θρεπτικά συστατικά που σε κάνουν χαρούμενο (β μέρος)

08:04 6/10/2014 - Πηγή: iPop

Υπάρχουν τροφές και θρεπτικά συστατικά που σε κάνουν χαρούμενο, επιδρούν στη διάθεσή σου και σε θωρακίζουν από την κατάθλιψη. Σου παρουσιάσαμε ήδη τα πρώτα 5 που πρέπει να τρως καθημερινά και παρακάτω θα βρεις τα επόμενα 5 που καλό είναι μην λείπουν από τη διατροφή σου.

Ωμέγα-3 (πέστροφα, ρέγκα, σολομός)

Είναι ένα ουσιώδες λιπαρό οξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και συμβάλλει έως 18% στο βάρος του εγκεφάλου. Το σώμα δεν παράγει φυσικά Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έτσι ώστε το λιπαρό οξύ πρέπει να λαμβάνεται από εξωτερικές πηγές. Τα συμπτώματα ανεπάρκειάς του περιλαμβάνουν

κόπωση, εναλλαγές της διάθεσης, μείωση της μνήμης και κατάθλιψη. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και του μειωμένου κινδύνου κατάθλιψης και αυτοκτονίας.

Βιταμίνη Β6 (σολομός, στήθος κοτόπουλου)

Βοηθά την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών (οι οποίες στέλνουν μηνύματα από τον εγκέφαλο προς το υπόλοιπο του σώματος). Η ανεπάρκεια σε Β6 μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη αναιμία, ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις περιλαμβάνουν ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σύγχυση και κατάθλιψη. Εκτός από τη ρύθμιση της διάθεσης, η βιταμίνη Β6 είναι επίσης μια αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της προεμμηνορροϊκής κατάθλιψης.

Σίδηρος (φακές, μοσχάρι)

Παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό, από τη μεταφορά οξυγόνου στην υποστήριξη των επιπέδων ενέργειας μέχρι την υποβοήθηση της μυϊκής δύναμης. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα κόπωσης και κατάθλιψης. Η ανεπάρκεια σιδήρου εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες από τους άνδρες, ιδίως σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

Βιταμίνη D (αυγά, σολομός, ξιφίας, γάλα)

Βοηθά στην ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και (όταν συνδυάζεται με ασβέστιο) προστατεύει τα οστά. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με καταθλιπτικά συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες. Εάν αισθάνεσαι πεσμένος, η αύξηση της βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στην προφύλαξη από την κατάθλιψη. Η κατανάλωση της βιταμίνης είναι σημαντική, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το φως από τον ήλιο (που παράγει βιταμίνη D) είναι περιορισμένο.

Ψευδάργυρος (κολοκυθόσποροι, κάσιους)

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σχεδόν σε κάθε κύτταρο και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά το σώμα να προστατεύει το έντερο από βλάβες. Τα χαμηλά επίπεδα του ψευδαργύρου στη δίαιτα μπορεί να οδηγήσουν σε μια ποικιλία παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, της απώλειας της όρεξης, της αναιμίας, της απώλειας μαλλιών και της κατάθλιψης. Μελέτες έχουν εντοπίσει τον ψευδάργυρο ως σημαντικό παράγοντα στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ενώ η βιταμίνη μπορεί να βελτιώσει την απόκριση των αντικαταθλιπτικών.

The post 5 θρεπτικά συστατικά που σε κάνουν χαρούμενο (β μέρος) appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα