5 σημάδια ότι βάζεις τις ανάγκες των άλλων πάνω απ’ τις δικές σου (Και γιατί πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις)

08:30 21/2/2022 - Πηγή: iPop

Αν η έκφραση «βάζω τις ανάγκες των άλλων πάνω απ’ τις δικές μου» δεν σου ακούγεται απλά οικεία, αλλά αισθάνεσαι ότι αντικατοπτρίζει όλη σου τη ζωή, γνωρίζεις πολύ καλά τι σου συμβαίνει. Υπάρχει, όμως, περίπτωση να έχεις αυτό το χαρακτηριστικό χωρίς να σου είναι απόλυτα ξεκάθαρο.

Υπάρχει τρόπος να καταλάβεις ότι μάλλον στην καθημερινότητά σου παραείσαι καλή μερικές φορές και ξεχνάς τα δικά σου “θέλω” για να ευχαριστήσεις όλους τους άλλους; Ναι, υπάρχουν σημάδια που το μαρτυρούν και συγκεντρώσαμε μερικά απ’ αυτά παρακάτω.

Fact!
Το ήξερες ότι υπάρχει

επιστημονικός όρος γι’ αυτή την υπερβολική καλοσύνη; Λέγεται Sociotropy και είναι γνωστή ως ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που συνδέεται με την έντονη θέληση για ευχαρίστηση των άλλων.

Συχνά, οι άνθρωποι φοβούνται μην χάσουν τις σχέσεις τους και αλλάζουν τη συμπεριφορά τους για να αποφύγουν τις συγκρούσεις ή γίνονται “χαλί” να τους πατήσουν οι άλλοι, ακόμα κι αν αυτό έχει επιζήμιο αντίκτυπο στην ευημερία τους.

Pexels 5 σημάδια ότι βάζω τις ανάγκες των άλλων πάνω απ’ τις δικές μου

Αφήνεις συχνά κάτι που κάνεις για να βοηθήσεις κάποιον άλλον

Εάν θέλεις να ευχαριστείς τους άλλους, συχνά θα δώσεις προτεραιότητα στις ανάγκες τους και οι δικές σου θα έρθουν σε δεύτερη μοίρα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά εάν θυσιάζεις συχνά σημαντικά πράγματα για σένα, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι βρίσκεσαι σε μια μονόπλευρη σχέση και χρειάζονται πιο ξεκάθαρα όρια.

Το να είσαι πάντα εκεί για όλους είναι μέρος της ταυτότητάς σου και φοβάσαι ότι εάν δεν το κάνεις συνέχεια, θα χάσεις ανθρώπους από δίπλα σου. Ο καθένας μας θέλει να τον θεωρούν οι άλλοι καλό, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προέρχεται από φόβο ή να γίνεται σε βάρος της ψυχικής υγείας. Το να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου και να δίνεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να αισθάνεσαι ενοχές.

Νιώθεις υπερβολικά υπεύθυνη για τα συναισθήματα των άλλων

Και καταβάλλεις κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην προκαλέσεις πόνο στους άλλους, ακόμα κι αυτό σημαίνει το να μην υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου.

Συχνά συγχωρείς εύκολα κι αφήνεις τους άλλους να μένουν στη ζωή σου, ακόμα κι αν σε επηρεάζουν με επαναλαμβανόμενα αρνητικά μοτίβα

Η συγχώρεση είναι σίγουρα μια αρετή, αλλά μόνο όταν δίνεται σε αυτούς που την αξίζουν. Εάν έχεις έναν τοξικό φίλο που απλά δεν μπορείς να τον κόψεις ή ένα μέλος της οικογένειάς σου σου ρουφάει κάθε φορά όλη την ενέργεια προκαλώντας σου τραύματα, αφιέρωσε χρόνο για να εξετάσεις την αξία που προσφέρουν στη ζωή σου σε σχέση με την ζημιά. Εάν το να βρίσκονται στη ζωή σου ή το να τους βλέπεις τακτικά σου προκαλεί περισσότερο άγχος από χαρά, τότε θα πρέπει να επαναξιολογήσεις αυτές τις σχέσεις.

Pexels

Όταν νομίζεις πως κάποιος είναι στεναχωρημένος ή θυμωμένος μαζί σου, αποζητάς την έγκρισή του

Μερικές φορές δεν εξαρτώνται όλα από σένα και δεν πρέπει να προσπαθείς πάντα εσύ να διορθώνεις μια κατάσταση. Επίσης, όταν κάποιος συμπεριφέρεται άσχημα, είναι δική του ευθύνη όχι δική σου. Το να αλλάζεις συνεχώς τη συμπεριφορά σου για να προσαρμοστείς στη δική του, δημιουργεί μόνο μη υγιείς σχέσεις και δημιουργεί μια εικόνα για σένα ότι πάντα θα συμβιβάζεσαι.

Λες στους άλλους ότι είναι «εντάξει» και τους παρηγορείς αφού σε πληγώσουν

Ενώ στην πραγματικότητα μόνο εντάξει δεν είναι… Το να εκφράσεις πώς αισθάνεσαι πραγματικά, ειδικά σε μια τεταμένη κατάσταση, μόνο εύκολο δεν είναι. Αλλά αν πιάνεις τον εαυτό σου να δικαιολογεί συνεχώς την κακή συμπεριφορά και να μην μπορείς να πεις στ’ αλήθεια τι αισθάνεσαι, μπορεί να είναι σημάδι ότι σε θεωρούν δεδομένη και πρέπει να θέσεις σαφέστερες κατευθυντήριες γραμμές για την ειλικρίνεια και τον αμοιβαίο σεβασμό που περιμένεις.

Να θυμάσαι ότι το να θέτεις όρια και να δίνεις προτεραιότητα στη δική σου ευημερία δεν είναι κάτι που συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά το να αναγνωρίζεις τα σημάδια και να κάνεις μικρά βήματα για να βάλεις τον εαυτό σου πρώτο, είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 5 σημάδια ότι βάζεις τις ανάγκες των άλλων πάνω απ’ τις δικές σου (Και γιατί πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις) εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Και,kai