4 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να υποστηρίξεις ψυχολογικά το παιδί σου

17:49 10/10/2020 - Πηγή: iPop

Η πανδημία έχει καταστήσει την ψυχική υγεία όλων μας ιδιαίτερα σημαντική καθώς το καθημερινό στρες και οι εξελίξεις όσον αφορά στη διασπορά του ιού τείνουν να μας ταράζουν σε ψυχολογικό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά και είναι ακόμα πιο σημαντικό γιατί ειδικά στην εφηβεία είναι αρκετά δύσκολο να νιώσουν ότι είσαι δίπλα τους και τα στηρίζεις. Σύμφωνα με τη UNICEF υπάρχουν τέσσερεις τρόποι να στηρίξεις ψυχολογικά το παιδί σου.

4 Τρόποι να στηρίξεις ψυχολογικά το παιδί σουΕνθάρρυνε το παιδί σου να μοιραστεί τα συναισθήματά
του μαζί σου

Πολλές φορές οι μανούλες νομίζουν ότι το κάνουν και τις περισσότερες φορές για τις ίδιες το κάνουν όμως όχι με τρόπο τέτοιο ώστε να γίνεται κατανοητό από τα παιδιά. Προσπάθησε να ρωτήσεις το παιδί σου πως ήταν η μέρα του χωρίς όμως να γίνει αντιληπτό ότι ανησυχείς καθώς αυτό μάλλον θα τον κάνει να κλειστεί και όχι να σου ανοιχτεί. Ζήτησε του να σε βοηθήσει με το στρώσιμο του τραπεζιού χωρίς όμως να ακουστεί σαν αγγαρεία αλλά ως κάτι που θα κάνετε μαζί ως οικογένεια. Εκμεταλλεύσου το χρόνο που περνάτε μαζί για να συζητήσετε τι έκανε κατά τη διάρκεια της μέρας του και τι συναισθήματα βίωσε μέσα σε αυτή. Ενθάρρυνε το όταν τα πάει καλά με κάτι και κάν’ το να νιώσει ότι το στηρίζεις και είσαι δίπλα του ό,τι κι αν συμβεί.

Freepik Αφιέρωσε χρόνο για να τα υποστηρίξεις

Το έχουμε πει πολλές φορές και σίγουρα το ξέρεις κι εσύ. Το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά είναι χρόνο και αγάπη! Θα μου πεις μα ξέρει ότι το αγαπάς… Ναι! Αλλά αφιέρωσε του χρόνου για να του το δείξεις. Προγραμματίστε να κάνετε κάτι μαζί, κάποια δραστηριότητα ή κάποια δουλειά όπως το μαγείρεμα! Αντίστοιχα άφησε το παιδί σου να περνάει και μέρος του προσωπικού του χρόνου μόνος του. Στην εφηβεία τα παιδιά χρειάζονται και αυτή την απόσταση χωρίς όμως εσύ να τρελένεσαι ταυτόχρονα ότι κάτι του συμβαίνει. Σε καταλαβαίνω αλλά αν χρειαστεί να ανησυχήσεις για κάτι θα έχεις και άλλα σημάδια πέραν της απομόνωσης. Η ανάγκη του για χώρο και χρόνο έχει να κάνει με την ανάπτυξή του. Η εφηβεία σημαίνει ανεξαρτησία!

Κάντε τους τσακωμούς σας εποικοδομητικούς

Πιθανότατα τώρα θα αναρωτιέσαι πώς γίνεται ο τσακωμός εποικοδομητικός.. Η απάντηση είναι στον διάλογο. Προσπάθησε να λύσετε τις διαφωνίες σας μέσω διαλόγου χωρίς να χρειαστεί να ανεβάσετε τον τόνο της φωνής σας και χωρίς στην πραγματικότητα να τσακωθείτε. Όλοι πιέζονται και γι’ αυτό το λόγο καλό είναι να μη γίνονται συζητήσεις εν βρασμώ ψυχής καθώς καμία από τις δύο πλευρές τελικά δε φαίνεται ούτε να ακούγεται αλλά ούτε και να γίνεται κατανοητή. Περπάτα, πάρε μία ανάσα, ηρέμησε και μετά συζήτησε με το παιδί σου για όλα όσα θες με ήρεμους τόνους και με διάθεση να ακουστείς και να ακούσεις. Μίλησε του ανοιχτά, εξέφρασε τα δικά σου άγχη και τις ανησυχίες καθώς με τον τρόπο που αντιμετωπίζεις εσύ τις καταστάσεις θα μπορέσει να βρει και το παιδί σου τον δικό του τρόπο.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Το να είσαι μαμά προϋποθέτει να φροντίζεις τους άλλους όμως πρέπει να φροντίζουν και εσένα. Δημιούργησε, λοιπόν, χρόνο και για τον εαυτό σου, για τις δικές σου ανάγκες και για τις δικές σου σχέσεις. Μίλησε στους κοντινούς σου ανθρώπους για τα δικά σου συναισθήματα, συζήτησέ τα και νιώσε με αυτό τον τρόπο το βάρος στους ώμους σου να μοιράζεται. Αν έχεις άγχος βρες μία καθημερινή ενασχόληση η οποία να σε αποσυμπιέζει από την πίεση της καθημερινότητας και να νιώθεις ότι φροντίζεις με αυτό τον τρόπο και τον εαυτό σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 4 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να υποστηρίξεις ψυχολογικά το παιδί σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα