3 χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις την σκοτεινή πλευρά ορισμένων ανθρώπων

16:20 16/5/2021 - Πηγή: iPop

Οι ψυχολόγοι μιλούσαν ανέκαθεν για σκοτεινές προσωπικότητες και συχνά τις συσχέτιζαν με τρία γενικά χαρακτηριστικά: ναρκισσισμό, μακεβελιανισμό και ψυχοπάθεια. Όμως, μία νέα έρευνα ήρθε για να χρωματίσει μια πιο περίπλοκη εικόνα. Τρία πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα ρίχνουν νέο φως στην κατανόησή μας για τα χαρακτηριστικά της σκοτεινής προσωπικότητας.

3 χαρακτηριστικά της σκοτεινής προσωπικότητας που θα σε βοηθήσουν να την κατανοήσεις καλύτεραΠροσβολή

Η προσβολή

είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να έχεις συναντήσει πολλές φορές στη ζωή σου είτε από κοντινά σου πρόσωπα είτε ακόμα και από ανθρώπους με τους οποίους δεν έχεις καμία επαφή και μπορεί να συνάντησες στο δρόμο. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η προσβολή έχει συχνά συνδεθεί με το ναρκισσισμό, το μακιαβελιανισμό, την ψυχοπάθεια και, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Psychological Assessment, το σαδισμό. Τι σημαίνουν όμως αυτές οι έννοιες;

Ο ναρκισσισμός, στο υψηλότερο σημείο του, αναφέρεται σε κάποιον που είναι αυτοέμπειρος και πιστεύει ότι είναι ειδικός, προικισμένος και ανώτερος από τους άλλους. Ο μακιαβελιανισμός αναφέρεται στον βαθμό στον οποίο κάποιος είναι χειριστικός και δύσκολος. Η ψυχοπάθεια περιγράφει άτομα που αναζητούν τον κίνδυνο και δεν έχουν ενσυναίσθηση για τους άλλους.ο σαδισμός «πληροί τα κριτήρια της« αναισθησίας ή της μειωμένης ενσυναίσθησης », προσθέτοντας επίσης ένα« μοναδικό στοιχείο που δεν καλύπτεται από τα μέλη της Σκοτεινής Τριάδας (ναρκισσιμός – μακιαβελιανοσμός – ψυχοπάθεια), δηλαδή την εγγενή ευχαρίστηση που βλάπτει τους άλλους ».PexelsΕξυπνάδα

Ένα νέο έγγραφο υποστηρίζει την ιδέα ότι οι « μακιαβελιανές προσωπικότητες » – ή εκείνοι που έχουν την τάση να είναι στρατηγικοί, παραπλανητικοί και ακόμη και χειριστικοί για την επίτευξη των στόχων τους – είναι πιο έξυπνοι από τους άλλους. Ωστόσο στην έρευνα που διεξάχθηκε οι ερευνητές δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τον παραπάνω ισχυρισμό. Πιο συγκεκριμένα χώρισαν το παραπάνω χαρακτηριστικό σε 5 υποκατηγορίες, τον ανταγωνισμό, την ευελιξία, την τακτική, την κυνική οπτική και τον επαγγελματισμό.

Οι ψυχολόγοι ανέλυσαν πώς κάθε ειδικό χαρακτηριστικό του μακιαβελιανισμού σχετίζεται με την κοινωνικο-γνωστική νοημοσύνη. Διαπίστωσαν ότι το χαρακτηριστικό «ευελιξία» του μακιαβελιανισμού ήταν προγνωστικό για υψηλότερες βαθμολογίες κοινωνικής-γνωστικής νοημοσύνης, ενώ οι διαστάσεις του «ανταγωνισμού» και «τακτικής» συσχετίστηκαν με χαμηλότερες βαθμολογίες.

PexelsΕφαρμογές γνωριμιών

Μια ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο Johannes Kepler στο Λιντς της Αυστρίας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν εφαρμογές γνωριμιών είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαρακτηριστικά σκοτεινής προσωπικότητας, όπως ο ναρκισσισμός και ο μακιαβελιανισμός, και λιγότερο πιθανό να έχουν θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως να είναι ανοιχτοί η δεκτικοί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ναρκισσισμός ήταν ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για το αν κάποιος χρησιμοποίησε μια διαδικτυακή εφαρμογή γνωριμιών, ενώ ο μακιαβελιανισμός ήταν ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της μέσης καθημερινής χρήσης. Μεταξύ των χαρακτηριστικών που δοκιμάστηκαν από τους ερευνητές, η συναισθηματική σταθερότητα ήταν το μόνο χαρακτηριστικό που σχετίζεται αξιόπιστα με τη χρήση εφαρμογών γνωριμιών, αλλά προς την αντίστροφη κατεύθυνση – λιγότερο συναισθηματικά σταθεροί άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 3 χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις την σκοτεινή πλευρά ορισμένων ανθρώπων εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα