Υπογραφές από πολίτες για Βιολογικό καθαρισμό στη Βολισσό Χίου

15:02 4/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

678 υπογραφές συγκεντρώθηκαν από τους κατοίκους της Βολισσού στην επιστολή διαμαρτυρίας προς το Δήμαρχο Χίου όπου αφού «εκφράζουν την πικρία για την περιφρόνηση των αποφάσεων της Λαϊκής Συνέλευσης σχετικά με τη χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού της Βολισσού».
“Όπως γνωρίζουν όλοι, η Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στις 9 Ιουλίου 2020 αποφάσισε ομόφωνα την εγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στη θέση Χαλικιά Β (400 μέτρα βορειότερα από το αρχικά υποδειχθέν σημείο) και οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΝΧ υποσχέθηκαν ότι θα σεβαστούν την απόφαση της τοπικής κοινωνίας.

Η υπόσχεση που δόθηκε δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα το ΔΣ της ΔΕΥΑΝΧ να αποφασίσει την εγκατάσταση της μονάδας στις Αμμουδάρες, αγνοώντας τη δική μας απόφαση. Ζητάμε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ανοίξει ένας διάλογος μέσα από τον οποίο θα γίνει καταφανές πόσο επιστημονικά τεκμηριωμένη είναι η πρότασή μας και πόσο αστήρικτες οι αιτιάσεις της ΔΕΥΑΝΧ”, σημειώνεται στο κείμενο στο οποίο ακολουθούν οι υπογραφές.

Προτάσεις από το Κοινοτικό Συμβούλιο

Εξάλλου το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Βολισσού, απάντησε στην επιστολή του προέδρου της ΔΕΥΑΧ, σημειώνοντας ότι ο νόμος δεν δίνει αρμοδιότητες για να αναλάβει το συμβούλιο την εκτέλεση του έργου.
“…από κανένα νόμο δεν προβλέπεται ότι η εκτέλεση ενός τόσο σημαντικού έργου, ενταγμένου στο ΕΣΠΑ μπορεί να γίνει από ένα Συμβούλιο Κοινότητας, που έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο”, σημειώνεται χαρακτηριστικά. Τονίζοντας πως για ότι χρειαστεί θα βρίσκονται στο πλευρό της ΔΕΥΑΝΧ για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Λαϊκής Συνέλευσης, το Κοινοτικό Συμβούλιο απαντά πως:
1. Για την επιπλέον εξεύρεση χρημάτων, αν δεν επαρκέσει το ποσό που έχει εξασφαλιστεί, να υποβληθεί αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
2. Μπορούν να αναλάβουν την επικοινωνία με τους μελετητές.
3. Να αναλάβουν την εξεύρεση των χώρων για απαλλοτρίωση, όπου χρειαστεί.
4. Ενώ με απόφαση της λαϊκής συνέλευσης, έχει γίνει ήδη ανάληψη της ευθύνης για το λειτουργικό κόστος.
“Αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να δεχθούμε λύσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με την ομόφωνη θέληση όλων των κατοίκων του χωριού μας, γιατί αυτό θα αποτελούσε ατόπημα των μελών του Συμβουλίου τα οποία έχουν εκλεγεί για να υποστηρίζουν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας”, σημειώνεται.

The post Υπογραφές από πολίτες για Βιολογικό καθαρισμό στη Βολισσό Χίου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα