Υποχωρoύν δολάριο, μετοχές κέρδη για γιεν, χρυσό λόγω Β. Κορέας

11:58 4/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ιαπωνικό γιέν, το ελβετικό φράγκο, ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα ενισχύονταν ενώ οι μετοχές και το δολάριο κατέγραφε απώλειες την δευτέρα στον απόηχο της πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας το Σαββατοκύριακο και δημοσιεύματα που ήθελαν την Πιονγιάνγκ να προετοιμάζεται για νέα εκτόξευση πυραύλου.

Αναλυτές απέδιδαν τις κινήσεις στις αγορές στην προσπάθεια πολλών επενδυτών, traders και άλλων να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου.

Ο γερμανικός χρηματιστηριακός

δείκτης DAX υποχωρούσε 0,5%, ο γαλλικός δείκτης CAC 0,45% και ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 κατά 0,5% το μεσημέρι της Δευτέρας ενώ ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε 0,9% χαμηλότερα νωρίτερα στην Ασία.

Το δολάριο υποχωρούσε έναντι του γιεν στο 109,49 έχοντας πέσει στο 109,22 νωρίτερα καθώς το ιαπωνικό νόμισμα επωφελείτο από τη επικρατούσα αντίληψη ότι η Ιαπωνία είναι η μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα στον κόσμο.

Σύμφωνα μ’ αυτή την λογική, οι Ιάπωνες επενδυτές θα επαναπατρίσουν χρήματα σε περιόδους κρίσης με αποτέλεσμα να επωφεληθεί το εθνικό νόμισμα. Ομως, πολλοί αμφιβάλλουν αν αυτό θα επιβεβαιωθεί στη πράξη αν ξεσπάσει πόλεμος στην Ασία.

Πάντως, το ευρώ δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από την αδυναμία του δολαρίου καθώς αρκετοί επενδυτές επιλέγουν να περιμένουν να δουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη. Την άνοδο του ευρώ δυσκολεύουν επίσης τα μεγάλα πονταρίσματα που έχουν γίνει υπερ του εδώ και καιρό καθώς αρκετοί προτιμούν να πουλήσουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα όταν ανατιμάται για να αποκομίσουν κέρδη.

Ο χρυσός ήταν επίσης ανάμεσα στους κερδισμένους καθώς η τιμή του σκαρφάλωσε στα 1,343 δολάρια η ουγγιά που συνιστά υψηλό 12μηνου λόγω του αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Η τιμή του χρυσού βρισκόταν στο 1,341 δολάρια το μεσημέρι τη Δευτέρας. (ώρα Ελλάδος)

Στην πλευρά των κερδισμένων ήταν επίσης τα περισσότερα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης καθώς είδαν τις αποδόσεις τους να υποχωρούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα