«Υπάρχει επίσης» – Βασισμένο στη ζωή και το έργο του ποιητή Paul Celan

08:30 28/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 19:00, στο πλαίσιο του Κύκλου «Λέξεις επί Σκηνής» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, τον μονόλογο του Θωμά Συμεωνίδη «Υπάρχει επίσης», σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο μονόλογος βασίζεται στην αντιφατική σχέση που είχε ο ποιητής Paul Celan με τον φιλόσοφο Theodor Adorno. Μελανό σημείο στη σχέση τους, ο πολύ γνωστός αφορισμός του Adorno ότι «το να γράφεις ποιήματα μετά το Άουσβιτς είναι βαρβαρότητα». Κεντρικό γεγονός,

μία συνάντηση που δεν έγινε τελικά ποτέ. Στη θέση αυτής της συνάντησης, ο Celan έγραψε τη «Συνομιλία στα βουνά».

Και οι δύο, ο Ποιητής και ο Φιλόσοφος, είναι στοιχειωμένοι από τον παραλογισμό του φασισμού, το εβραϊκό και το πυρηνικό ολοκαύτωμα. Με αφορμή το γεγονός της μη συνάντησής τους, ο μονόλογος «Υπάρχει επίσης» επιχειρεί να αποδώσει την τραγική φύση του ποιητή ο οποίος, μοιραία, λυγίζει όταν η ποίησή του καλείται να εκφράσει το ανείπωτο, το ριζικά κακό.

Πάνω απ’ όλα όμως, επιχειρεί να δείξει το αδιέξοδο του ποιητή στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει μία ταυτότητα, ένα εγώ, που συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, αλλά και η ίδια η φύση των σχέσεων και της κοινωνίας, προσπάθησαν να του στερήσουν.

Συγγραφέας: Θωμάς Συμεωνίδης

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Μουσική: Έλλη Ιγγλίζ

Προβολή video: Κώστας Σταματόπουλος

Με τον Δαυίδ Μαλτέζε

Info

Αμφιθέατρο Γαλλικού Ινστιτούτου, Σίνα 31

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, στις 19.00

Πληροφορίες:

Είσοδος ελεύθερη

Keywords
Τυχαία Θέματα