Υπ. Οικονομίας: Η αγορά δείχνει να απορροφά μέρος ‬των‭ αυξήσεων του ΕΦΚ

19:25 5/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε ‬όλες ‬τις ‬απαραίτητες ενέργειες ‬ώστε ‬να αποφευχθούν‭ ‬τυχόν ‬κρούσματα ‬αισχροκέρδειας‭ στα υγρά καύσιμα,‬ με ‬δεδομένη ‬την ‬αυξητική ‬τάση ‬που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχει προβεί το ‬υπουργείο Οικονομίας, ενώ από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, η αγορά δείχνει να απορροφά μέρος ‭ των ‬ αυξήσεων του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Τα ‭‬ποσοστά ‬απορρόφησης‭ ‬είναι ‭ ‬μεγαλύτερα ‬στο πετρέλαιο

κίνησης και το υγραέριο.

Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επηρεάζει τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατά 3,7 λεπτά του ευρώ για τις βενζίνες, 10 λεπτά για το πετρέλαιο κίνησης και 7 λεπτά για το υγραέριο κίνησης. Ωστόσο, από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, η αγορά δείχνει να απορροφά μέρος των αυξήσεων αυτών. Τα ποσοστά απορρόφησης είναι μεγαλύτερα στο πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του αποτελεσματικότερου ελέγχου της αγοράς, έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή και σύντομα θα ανακοινωθούν ‭‬τα βήματα για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης και της διάθεσης των καυσίμων.

Ταυτόχρονα, αυστηροποιούνται και οι κυρώσεις. Για μεγάλες αποκλίσεις στις μετρήσεις, αντί για αφαίρεση της άδειας για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, όπως συνέβαινε στο προηγούμενο διάστημα, πλέον με τη συγκεκριμένη διάταξη απαγορεύεται η έκδοση και νέας άδειας για την επόμενη δεκαετία οπουδήποτε στην επικράτεια, για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο όπου ο επιχειρηματίας απλώς άλλαζε έδρα και συνέχιζε την ίδια λογική.

Μάλιστα, αυστηρές κυρώσεις προβλέπονται πλέον και για όσους κατασκευάζουν εξαρχής προβληματικές αντλίες, προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρη η αλυσίδα.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο του λαθρεμπορίου καυσίμων. Μέσα στο 2016 και ειδικά το τελευταίο διάστημα, μετά από σχετική εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας εν όψει μάλιστα και της χειμερινής περιόδου, της διακίνησης και διανομής, δηλαδή, του πετρελαίου θέρμανσης, έχουν εντατικοποιηθεί συστηματικά οι έλεγχοι και έχει αυξηθεί και το ποσοστό των παραβάσεων που έχουν καταγραφεί.

Επίσης, η αρμόδια υπηρεσία της ΓΓ Βιομηχανίας σχεδιάζει να παράσχει εκπαίδευση στις ελεγκτικές αρχές.

Αυτά σημειώνει το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με δημοσιεύματα για την αγορά καυσίμων και προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα