Υγεία: Η κοινωνική απομόνωση αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης στις γυναίκες

21:05 3/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κοινωνική απομόνωση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης περισσότερο στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη.

Με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας  ‘Αναλιν Κόνκλιν, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 28.238 άτομα ηλικίας 45 έως 85 ετών. Τα πορίσματα της έρευνας έδειξαν ότι, σε σχέση με τις παντρεμένες, οι ανύπαντρες είχαν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, οι διαζευγμένες 21%, ενώ οι χήρες 33%. Οι γυναίκες

με τα μικρότερα κοινωνικά δίκτυα είχαν κατά 15% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, σε σχέση με εκείνες με περισσότερες κοινωνικές διασυνδέσεις.

Αντιθέτως, διαπιστώθηκε πως, όσον αφορά στους άνδρες, η σχέση των κοινωνικών επαφών με το ψυχοσωματικό αντίκτυπο της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι σημαντικά μικρότερη. Μάλιστα παρατηρήθηκε ότι, όσοι ζούσαν μόνοι τους, έτρεφαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε σχέση με τους παντρεμένους ή όσους συζούσαν. Επιπλέον, το μέγεθος του κοινωνικού δικτύου δε φαίνεται να διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στους άνδρες όπως στις γυναίκες, όσον αφορά τουλάχιστον στην αρτηριακή τους πίεση.

ΠΗΓΗ: THE UNIVERSITY OF BRITISH COLOMBIA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΝΤΑΞΗ: Αλεξάνδρα Πιτσούνη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα