Ξένα ΜΜΕ: Επιτυχής η έξοδος αλλά η κρίση χρέους παραμένει

12:41 26/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με «αρκετά καλά», ως απόλυτη επιτυχία βαθμολογούν ξένοι αναλυτές τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με κοινό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα «έχει λόγους να αισιοδοξεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει».

Bloomberg: «Ας μην παρασυρόμαστε»

«Η Ελλάδα δεν έκανε ακόμη τη στροφή, πούλησε μεν τα πρώτα ομόλογα της τελευταίας τριετίας αλλά ας συγκρατηθούμε», επισημαίνεται σε νέο άρθρο

από το πρακτορείο Bloomberg που, όπως και πολλά άλλα δημοσιεύματα, συνηγορεί ότι η δοκιμαστική έξοδος επισκιάζεται από την μη ελάφρυνση του υψηλότερου δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη.

Οι Financial Times σε νέο άρθρο χαρακτηρίζουν το πενταετές ομόλογο ως «ένδειξη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη», σχολιάζοντας ωστόσο ότι οι επενδυτές «παραμένουν σε αμφιθυμία».

FT View: We should celebrate Greece's return to the capital markets

Financial Times (@FT) July 25, 2017

Reuters: «Είναι πολύ θετικό ότι πέτυχαν απόδοση κάτω από 5%».

Η Ελλάδα μπορεί πλέον να χρηματοδοτείται μόνη της», σχολίαζε ο Luis Gargour της επενδυτικής LNG Capital. Ωστόσο σε νέο άρθρο, τονίζεται ότι «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν σύμφωνα με το ΔΝΤ» κι αυτό σύμφωνα με το Reuters «για να διασφαλιστεί η πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά χρέους».

Στη βρετανική εφημερίδα Guardian η ανάλυση της J. Mckeown της Capital Economics υιοθετεί εξίσου σκεπτικιστική προσέγγιση:

«Η κρίση χρέους δεν έχει ξεπεραστεί, οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ επισφαλή κατάσταση, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» , υπενθυμίζει το άρθρο γνώμης καταλήγοντας πάντως στη διαπίστωση ότι «το ομόλογο πήγε αρκετά καλά και η έξοδος στις αγορές έγινε σε καλή στιγμή».

Le Monde: «Αυτή τη φορά έγινε»

«Πρόκειται για μία άσκηση επιτυχημένης πολιτικής επικοινωνίας», σημειώνει ο Christopher Dembik της Saxo Bank τονίζοντας ωστόσο: «Η κυβέρνηση σχεδιάζει δύο νέες εξόδους στις αγορές πριν από τον Αύγουστο του 2018 και την αποδέσμευση της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας, αλλά τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρο από τους επενδυτές. Εκτός εάν οι πιστωτές συμφωνήσουν επιτέλους να μειώσουν το ελληνικό χρέος που ξεπερνά το 180% επί του ΑΕΠ»(320 δισ. ευρώ).

Από την Ιταλία και τον ιστότοπο Linkiesta, δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του διευθυντή του Francesco Cancellatoο, επικεντρωμένο στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κριθεί από την Ιστορία και με ειλικρίνεια το παραδέχεται: ‘Σιγά-σιγά θα συμβεί αυτό που κανείς δεν σκεφτόταν ότι θα συνέβαινε. Θα βγάλουμε τη χώρα από τη μακρά κρίση της, και σε αυτό θα κριθούμε’. Μακάρι να ήταν πάντα έτσι η πολιτική», καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Σχετική είδηση:Ξένα ΜΜΕ: «Περιζήτητο» το ελληνικό ομόλογο – Εύσημα και από Σόιμπλε

Keywords
Τυχαία Θέματα