Ξεκίνησε στο Ρέθυμνο το Συνέδριο των αποδήμων Κρήτων

12:14 5/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη Μονή Αρσανίου στο Ρέθυμνο, ξεκίνησε σήμερα το πρωί, το τριήμερο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, με τίτλο “Ο Κρητικός στον Αγώνα”.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών και η Περιφέρεια Κρήτης που συνδιοργανώνουν το συνέδριο απευθύνουν ‘’ ανοικτό κάλεσμα ‘’ σε όλους τους φορείς και πολίτες της Κρήτης να συμμετάσχουν στο 8ο συνέδριο, το οποίο έχει πλούσια θεματολογία

(στους τομείς της ιστορίας, του πολιτισμού, της παράδοσης, οικονομίας – ανάπτυξης, του αθλητισμού κ.α.) “Τιμούμε τον Κρητικό αγωνιστή, τον αγώνα των Κρητών καθώς αυτή τη χρονιά έχουμε δύο μεγάλα γεγονότα – επετείους, τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης και τα 150 από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου » επισήμανε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανόλης Βελιβασάκης.
Το συνέδριο περιλαμβάνει εργασίες και συνεδρίες αύριο και μεθαύριο πρωί και απόγευμα.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Αύριο το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην πόλη του Ρεθύμνου, με κεντρικό ομιλητή θα είναι τον Στρατηγικό Σύμβουλο Νίκος Λυγερός που θα αναπτύξει το θέμα «Το κονταροχτύπημα στον Ερωτόκριτο ως γεωστρατηγικό παράδειγμα αγωνιστικότητας».

Στις 6 Αυγούστου το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας δρόμου «Λούης Τίκας 2016» με συνδιοργάνωση του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης, από τη Μονή Αρκαδίου προς τη Μονή Αρσανίου, μια διαδρομή τιμητική για τον κρητικό αγωνιστή στον τόπο καταγωγής του τη Λούτρα. Αμέσως μετά, στο Φρούριο της Φορτέτζας, θα γίνει η βράβευση των νικητών του αγώνα δρόμου «Λούης Τίκας 2016» από το βετεράνο μαραθωνοδρόμο Γιώργο Αφορδακό. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν απονομές στα τιμώμενα πρόσωπα του συνεδρίου, μουσική από τον Ψαραντώνη και το συγκρότημά του, χορούς από συγκροτήματα Αμερικής και Αυστραλίας, και ριζίτικα από την Φ.Ε.Κ. Φοιτητική Ένωση Κρητών Αττικής σε διδασκαλία Ευτύχη Μουζουράκη. Την εκδήλωση «Οι Κρήτες του Κόσμου χαιρετούν την Κρήτη και τιμούν τους αγώνες του λαού της» συντονίζει ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης.

Τέλος, στις 7 Αυγούστου, στη Μονή Αρκαδίου, θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία στην επίσημη λήξη του Συνεδρίου ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια των διαδραστικών συστημάτων του Ι.Τ.Ε., μία ευγενική δωρεά του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου στη Μονή Αρσανίου θα είναι ανοιχτή για το κοινό η έκθεση ζωγραφικής με κεντρικό άξονα την επική Μάχη της Κρήτης του γνωστού διεθνώς Κρητικού ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού.

Keywords
Τυχαία Θέματα